Zoek naar:

Als je ondernemer bent regel je vaak je financiën via een zakelijke rekening. Ook bij het opbouwen van vermogen kan je gebruik maken van die rekening. Mocht je dat doen, dan kan dit tegen een aantrekkelijk belastingtarief. Graag delen we de volgende voordelen, maar ook de nadelen over vermogen opbouwen via een zakelijke beleggingsrekening. 

Als je als ondernemer een zakelijke rekening hebt ontvang je daar ook je inkomsten op. Het voordeel hiervan is dat zakelijke inkomsten en privé financiën gescheiden blijven. Dit geeft allereerst een goed overzicht van uw financiën. Nu je inzicht hebt in hetgeen wat je overhoudt op je zakelijke rekening is de volgende stap, wat ga je met dat vermogen doen? Overboeken naar een privérekening, sparen of beleggen? Deze keuze kan maar wellicht betaal je dan ineens veel belasting of loop je andere voordelen mis. 

Tip: heb je nog geen zakelijke rekening? Bekijk hier de goedkoopste zakelijke rekeningen.  

Wat zijn de fiscale voordelen?

Een zakelijke spaar- of beleggingsrekening open je simpel. Het kan wel voorkomen dat je als ondernemer meer documenten moet aanleveren in vergelijking tot een normale rekening. Voordeel is dat het bij de meeste aanbieders volledig online kan. Dit versnelt het proces om snel te kunnen starten met vermogensopbouw.

Waar zit dan het fiscale voordeel? Dit zit in de belastingheffing voor privé en zakelijk vermogen, dit is namelijk niet gelijk aan elkaar. Een ondernemer betaalt belasting over het werkelijk behaalde rendement. Voor een particulier rekent de belastingdienst met verondersteld rendement, ook wel forfaitair rendement genoemd. 

Dit zegt eigenlijk dat het alleen aantrekkelijk is om je geld privé te beleggen als er hoge rendementen zijn. Welke keuze voor jou het beste is dat is afhankelijk van de gekozen ondernemingsvorm (eenmanszaak of besloten vennootschap) en de omvang van je vermogen. Maak wel eerst gebruik van de vrijstelling die je als particulier hebt in box 3.

Let op: Binnen de bv mag je in principe ongelimiteerd vermogen opbouwen. Als zzp’er of eenmanszaak mag je alleen geld dat is bedoeld voor een zakelijk doel of tijdelijke buffer aanhouden. Staat er veel meer op je betaal- of beleggingsrekening dan ziet de Belastingdienst dit alsnog als privévermogen.

Pottenkijkers, risico’s en faillissement 

Ook is het belangrijk om rekening te houden met regels rond privacy. Je bent bijvoorbeeld verplicht om je bv in te schrijven bij de KvK en je jaarcijfers te publiceren, dit is voor iedereen toegankelijk. Voor veel ondernemers weegt het fiscale voordeel van vermogensopbouw op de zakelijke rekening echter ruimschoots op tegen de kans op eventuele ‘pottenkijkers’.

Evenals bij gewoon beleggen kun je bij zakelijk beleggen uiteraard ook een deel van je inleg verliezen. De financiële markten zijn mede afhankelijk voor de ontwikkeling van je portefeuille. De in het verleden behaalde resultaten bieden daarbij geen garantie voor de toekomst. Loop daarom geen onnodig risico: zorg dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen en de kenmerken van elk beleggingsproduct voordat je begint met beleggen.

Uiteraard zijn er naast voordelen van zakelijk beleggen ook nadelen (risico’s). Als ondernemer ben je waarschijnlijk wel met een aantal risico’s bekend. Faillissement is zo een voorbeeld, mocht dat dreigen dan ben je direct ook je zakelijk belegde vermogen kwijt.

Bonustips:
Houd je beleggingen goed bij in een eenvoudig boekhoudprogramma
Nog geen boekhoudprogramma? Bekijk hier de gratis opties

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie