Zoek naar:

Ben je niet op de hoogte van de verschillen tussen een boekhouder en accountant? Dan is de kans groot dat een accountant too much is voor je en een boekhouder beter past bij jouw onderneming. Toch benieuwd naar de verschillen, en welke van de twee het beste bij jouw onderneming past?

Overeenkomsten tussen een boekhouder en een accountant

De termen boekhouder en accountant worden nogal eens voor hetzelfde aangezien. Toch zijn er wel degelijk belangrijke verschillen.

Laat ik beginnen met wat de account en de boekhouder met elkaar gemeen hebben.

  • Het zijn beide financiële professionals die ondernemers helpen bij de financiële administratie.
  • Ze geven beide zakelijk advies, bijvoorbeeld over de meest geschikte juridische vorm van je onderneming.
  • Ze kunnen je beide helpen bij het opstellen van een financieel plan, een subsidieaanvraag of advies geven over investeringen.

Maar wat is dan het verschil?

Een accountant heeft bovenop bovenstaande werkzaamheden een aantal wettelijke bevoegdheden die alleen door een geregistreerde accountant mogen worden uitgevoerd. Zijn adviezen en controle hebben juridisch gezien dan ook meer waarde.   

Bevoegdheden van een accountant zijn bijvoorbeeld het uitreiken van een zogeheten  ‘accountantsverklaring’: een verklaring van financiële betrouwbaarheid.

Ook is een accountant verplicht een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hierdoor ben je als klant beschermd en kun je wanneer nodig geleden schade, veroorzaakt door verkeerde adviezen of het verstrekken van foutieve informatie, verhalen op je accountant.

Een ander punt waarop de accountant en de boekhouder van elkaar verschillen is wanneer je kijkt naar de tarieven. Voor een boekhouder betaal je gemiddeld €30 tot €70 per uur en voor een account al snel €70 tot €300 per uur.

Als laatste zit er een belangrijk verschil in wat een boekhouder en een accountant doet.

De boekhouder houdt zich vooral bezig met uitvoerende taken.

Zoals het controleren en inboeken van facturen. Een accountant werkt samen met boekhouders en heeft vaak de rol van controleur of toezichthouder. Accountants zullen vanwege hun hogere uurtarief doorgaans niet de boekhouding voor je verzorgen.

Een accountant mag én kan overigens alle taken van een boekhouder uitvoeren, maar andersom geldt dat niet. Alleen een accountant mag bijvoorbeeld een beoordelingsverklaring – waarbij hij of zij een financiële rapportage zoals een jaarrekening goedkeurt of er zijn twijfels over uitspreekt – afgeven.

Kies ik als zzp’er voor een boekhouder of een accountant?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zzp’ers hebben geen accountant nodig, maar een boekhouder of boekhoudkantoor. Daar heb je als zzp’er echt voldoende aan.

Wel is het goed om in je achterhoofd te houden dat de term ‘boekhouder’ geen beschermde titel is. Iedereen mag zich dus boekhouder noemen. Je hoeft er geen  opleiding voor te hebben afgerond.

Om ervoor te zorgen dat je je boekhouding aan een betrouwbare professional toevertrouwd kun je rondvragen in je eigen omgeving of een kennismakingsgesprek plannen met de boekhouder die je op het oog hebt. Een eerste kennismaking is meestal gratis. Dus je kunt gerust bij meerdere boekhouders langsgaan, voordat je een definitieve keuze maakt.

Is een boekhouder niet onnodig duur?

Het inschakelen van een boekhouder is uiteraard een extra kostenpost, maar het hebben van een zzp boekhouder levert ook veel voordelen op. Eén van de belangrijkste is dat het je tijd oplevert die jij nu in klanten en het groeien van je bedrijf kunt steken.

Bovendien verzekert een boekhouder je ervan dat je boekhouding aan alle eisen voldoet en deze netjes op orde is. Je aangiftes worden op tijd gedaan en je kunt rekenen op maximaal belastingvoordeel. Een boekhouder weet precies die dingen die jij misschien over het hoofd ziet. Ook handig voor hulp bij je boekhouding als je niet alles wil uitbesteden.

Door gebruik te maken van boekhoudsoftware kun je overigens flink wat kosten besparen. Je kunt deze software zelf uitkiezen of vragen met welke software je boekhouder werkt.

Met boekhoudsoftware kun je zelf een groot gedeelte van je financiële administratie (snel) uitvoeren. Vervolgens gebruik je jouw boekhouder vooral voor hetgeen waar deze extra waardevol is:

  • Voor het inrichten en controleren van je boekhouding.
  • Het verzorgen van de BTW-aangifte.
  • Het opstellen en/of controleren van je balans en winst-en verliesrekening
  • voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, waarbij je boekhouder maximale belastingvoordelen kan toepassen.

Bovendien heb met boekhoudsoftware zelf altijd inzicht in je boekhouding. Dat is dan ook weer extra fijn.  

Heb je geen eenmanszaak maar een BV? Dat zit je administratie iets ingewikkelder, en moet je verplicht een jaarrekening opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel. Hoeveel dat je gaat kosten zocht ik uit in mijn BV jaarrekening kosten onderzoekje.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

1 reactie

Schrijf een reactie