Search for:

Tussen 1 maart en 1 mei moet je de belastingaangifte over 2016 indienen. Dat geldt ook voor de belasting over het vermogen: de vermogensrendementsheffing.

Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

Als de waarde van je eigen vermogen boven de € 24.437 uitkomt, moet je daarover vermogensrendementsheffing afdragen. Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en andere bezittingen zoals een tweede huis. Je mag daarvan schulden boven een drempelniveau van € 3.000 aftrekken. Het gedeelte van het vermogen dat na aftrek van de schulden boven de genoemde drempel van het heffingsvrij vermogen uitkomt, noemt de belastingdienst de ‘rendementsgrondslag sparen en beleggen’. De peildatum voor de heffing is 1 januari van het jaar waarover aangifte wordt gedaan.

Geldt mijn huis ook als eigen vermogen?

In de berekening van het eigen vermogen hoef je de waarde van de woning en de hypotheekschuld niet mee te nemen. Wanneer je samen met een fiscale partner aangifte doet, verdubbelt het heffingsvrij vermogen waarover geen vermogensrendementsheffing betaald hoeft te worden van € 24.437 naar € 48.874. Ook het drempelniveau van de schulden die je van het eigen vermogen mag aftrekken, ligt dan dubbel zo hoog: € 6.000 in plaats van € 3.000.

Hoeveel vermogensbelasting moet ik betalen?

Over 2016 hanteert de belastingdienst een vermogensrendementsheffing van 1,2%. Die is opgebouwd als een belastingtarief van 30% over een fictief rendement van 4% per jaar. Dit fictieve rendement ligt veel hoger dan de huidige spaarrente. Een van de manieren om toch een dergelijk rendement te halen, is door te gaan beleggen. Over de afgelopen twintig jaar (1996 tot 2016) komt het gemiddelde rendement op een aandelenbelegging op 8,2%, terwijl dat voor een spaarrekening 2,8% is. Aan beleggen zijn wel kosten verbonden en je loopt het risico dat (een deel) van de inleg verloren gaat. De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kun je vergelijken in een speciale tool van Robeco. In het verleden behaalde rendementen vormen geen garantie voor de toekomst.

VOORBEELD
Voor een echtpaar met spaargeld van € 75.000 en zonder schulden komt het heffingsvrij vermogen op € 48.874. Over de resterende € 26.126 – de rendementsgrondslag sparen en beleggen – wordt het tarief van 1,2% geheven. Het echtpaar moet (1,2% van € 26.126 =) € 313 vermogensbelasting betalen.

Belangrijke informatie
Dit is een advertorial van Robeco. Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie