Afhankelijk van wat voor soort onderneming je hebt, is de kans groot dat je met regelmaat op de weg bent te vinden. Je hebt dan waarschijnlijk ook een bedrijfsauto – maar heb je deze ook goed verzekerd? Tenslotte liggen kleine ongelukjes, bijvoorbeeld tijdens het in- en uitladen, altijd op de loer – en je wilt natuurlijk niet dat de kosten hoog oplopen door iets wat simpelweg per ongeluk gebeurt.
Daarom hebben we vijf tips voor je. Sluit een autoverzekering af met déze inspiratie in je achterhoofd en het vinden van een juiste verzekering kan bijna niet misgaan.
1. Kies een verzekering die bij jou én je bedrijf past
We kunnen best adviseren om je in te dekken tegen de meest uiteenlopende risico’s. Maar als je een zelfstandig tekstschrijver bent die gewoon veel heen en weer pendelt tussen A en B, is een dure bedrijfsautoverzekering misschien niet waar je een groot deel van je kostenplaatje aan wilt besteden. In zo’n geval volstaat een basisverzekering als een WA-verzekering meestal wel, waarbij je in ieder geval bent verzekerd voor schade die jij aan andermans voertuig veroorzaakt.
Wil je toch liever een uitgebreide verzekering, waarmee je jezelf ook indekt tegen ruitbreuk, brand of inbraak? Dan is een verzekering als een WA-cascoverzekering misschien meer iets voor jou. Laat je vooraf goed informeren en maak je keuze gebaseerd op jouw wensen én de voorkeuren die passen bij je onderneming.
2. Maak een keuze tussen een privé- of zakelijke verzekering
Wie een eigen zaak heeft, is meestal geneigd de verzekering zakelijk af te schrijven. Toch is dit niet altijd het voordeligst. De uiteindelijke keuze tussen privé en zakelijk is er een waarbij je een aantal elementen, bijvoorbeeld het aantal kilometers per jaar en de oorspronkelijke waarde van het voertuig, zeker in ogenschouw moet nemen.
Het is daarnaast van belang of de auto op de balans óf de resultatenrekening staat. Dit gebeurt automatisch wanneer je je administratie bijwerkt in een boekhoudprogramma. Schakel je boekhouder of accountant in wanneer je niet zeker weet wat voor jou het meest handig is.
3. Zorg eventueel voor een verzekering van je lading
Ben je een zelfstandig timmerman of oefen je een ander beroep uit waarbij je doorgaans de meeste bedrijfsbenodigdheden bij je hebt? Dan is het, naast de standaard autoverzekering, ook raadzaam na te denken over het verzekeren van hetgeen je bij je hebt. Lading is meestal niet inbegrepen bij de doorsnee verzekering.
Reis jij veel heen en weer met bedrijfsgoederen achterin de wagen? Dan is een transportverzekering een handige add-on. Dit verzekert, in het geval van een ongeluk, ook schade aan goederen. En dat kan slim zijn – vooral wanneer er toch een behoorlijk prijskaartje aan je spullen hangt.
4. Verzeker optioneel de spullen die je onderweg bij je hebt
‘Spullen en lading? Komt dat niet op hetzelfde neer?’ Nee – niet in dit geval. Wie bijvoorbeeld een laptop bij zich heeft, heeft daar weer een aparte verzekering voor nodig. Dit soort dingen allen onder een schadeverzekering voor op- en inzittenden, hoewel een Draagbare Elektronische Hulpmiddelenverzekering ook kan helpen.