Een eigen kantoor hebben. Het klinkt misschien ideaal, maar er zitten natuurlijk ook de nodige haken en ogen aan. Een vrij hoge huurprijs, bijvoorbeeld. Of extra vaste lasten. Bovendien heb je zo’n kantoor als zelfstandig ondernemer misschien helemaal niet nodig. Je kunt tenslotte ook goed vanuit huis werken – en het scheelt je daarnaast behoorlijk in reistijd.
Dat neemt niet weg dat er de nodige aandachtspunten om de hoek komen kijken wanneer je overweegt om thuis aan de slag te gaan. Daarom hebben we hieronder vijf handige tips voor je geformuleerd die je, volgens ons, zéker in ogenschouw moet nemen wanneer je overweegt een thuiskantoor te starten.
1. Check de wettelijke regels
Nu klinkt het installeren van een office at home vrij eenvoudig: je plaatst een bureau en stoel in een ruimte, zet er je laptop neer en klaar. Maar er bestaan, afhankelijk van in welke gemeente je woont, ook nog de nodige reglementen. In sommige gevallen moet je de gemeente om toestemming vragen om daadwerkelijk vanuit huis te opereren. Dit gaat om specifieke beroepen en is bijvoorbeeld niet nodig wanneer je huisarts of tekstschrijver bent.
Twijfel je? Check dan de wettelijke regels. Let daarbij ook op hoe groot het deel van je huis is dat je als werkruimte mag gebruiken en wat de regels zijn rondom reclame aan de voorgevel.
Niet alles mag bij een thuiskantoor. Er zijn bijvoorbeeld regels rondom reclame aan je voorgevel, of hoe groot het deel van je huis is dat je als werkruimte mag gebruiken.
2. Verken de mogelijke, fiscale voordelen
Woon je in een koophuis? Dan zijn er mogelijkheden dat jouw kantoor aan huis (deels) is af te trekken van de inkomstenbelasting. Een belangrijk facet om te berekenen of dit inderdaad het geval is, is het feit in welke mate je woning voldoet als zogenoemde fiscaal kwalificerende werkruimte. Je moet hiervoor aan kunnen tonen dat je ten minste zeventig procent van je inkomen hebt te danken aan werk dat vanuit huis wordt gedaan.
Daarnaast moet de werkruimte in huis zijn afgeschermd van de rest van de woning. Een schuur komt dus in aanmerking, maar werken aan de eettafel niet.
Twijfel je over de fiscale mogelijkheden? Raadpleeg dan de website van je boekhoudprogramma of schakel een boekhouder in voor fiscaal advies.
3. Neem de Arbowet in ogenschouw
Thuiswerken maakt het werken ook wat toegankelijk. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk in je favoriet fauteuil ploffen om daarvandaan je werk te doen.
Toch is dit niet raadzaam. De Arbowet is namelijk ook van kracht wanneer je vanuit huis werkt – en die schrijft onder meer voor dat je kantoor moet zijn voorzien van ergonomisch verantwoorde meubelen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan verstelbare bureaus en juiste verlichting. Het is dus raadzaam te investeren in dit soort meubilair. Met name voor je eigen welzijn en gezondheid.
4. Zoek naar productiviteit die bij jou past
Ook uitstelgedrag is iets wat veelal in verband wordt gebracht met thuiswerken. Daarom is timemanagement een absoluut begrip voor zzp’ers die vanuit huis doen wat ze moeten doen. Het is raadzaam om met het belangrijkste werk te beginnen. Je bent dan nog scherp en in staat dit zo spoedig mogelijk af te ronden. Zoek je prioriteiten dus zorgvuldig uit en vind een productiviteit en workflow die past bij jou.
Plannen om thuis te werken? Dan heb je een snelle, stabiele internetverbinding nodig. Gebruik Internet Vergelijk om te kijken welke provider het best werkt in jouw woonomgeving.
5. Vind een balans tussen werk en privé
Een ander iets dat erg op de loer ligt bij het thuiswerken, is een vervaging van werk en privé. Het is verleidelijk om eerder te stoppen met werk – tenslotte heb je alle vormen van afleidend entertainment binnen handbereik.
Daar staat tegenover dat de kans ook aanwezig is dat je té lang door blijft gaan met werk, iets wat op lange termijn kan resulteren in bijvoorbeeld overwerktheid. Zorg er daarom altijd voor dat je een balans vindt tussen werk en privé: eentje die past bij jouw persoonlijke omstandigheden.