Zoek naar:


Beleggen en ondernemen, werelden die elkaar continu aan het doorkruisen zijn. Of je nou een grote ondernemer of een kleine ondernemer bent, direct of indirect kom je altijd wel in contact met beleggen. Bij een kleine ondernemer gebeurt dat als ze voorzieningen willen treffen voor hun pensioen. Bij een grote onderneming kan financiering zelfs gerealiseerd worden (of aangetrokken worden) via een beursnotering waarbij vervolgens grote groepen beleggers participeren in het bedrijf. Zelfs voor start-ups kan beleggen een belangrijke rol spelen bij de financiering van hun bedrijf. 

Wat kan je als ondernemer het beste met je vermogen doen? Waar haal je een succesvol rendement vandaan als succesvolle ondernemer? Ben je als goede ondernemer ook een goede belegger? Deze vragen zijn niet direct te beantwoorden. Iedere belegger en ondernemer is natuurlijk anders maar er zijn wel een aantal overeenkomsten tussen beide. 

Overeenkomsten succesvolle ondernemers en beleggers
Als je bezig bent met beleggen volg je de gebeurtenissen in de financiële wereld op de voet. Je probeert de gekozen strategie zo goed mogelijk ten uitvoer te brengen. Als we dat vergelijken met ondernemers zijn die ook altijd bezig met het signaleren van kansen en bedreigingen in de markt. Dit gaat net als beleggen samen met de nodige risico’s en dit maakt het rendement onzeker.

Een gedegen onderzoek, het inschakelen van de juiste specialisten en het monitoren kan op de lange termijn een bovengemiddeld resultaat worden behaald. Hier is van belang om bij te sturen daar waar nodig. Dit geeft de overeenkomsten tussen ondernemen en beleggen goed weer.

Zowel een ondernemer als een belegger maakt gebruik van specialisten en volgen een strategie om succesvol te zijn. Daarnaast is het als ondernemer belangrijk het hoofd koel te houden in volatiele tijden en moet hij risico’s durven nemen. Op basis hiervan zou je kunnen stellen dat ondernemers zeer succesvolle beleggers kunnen zijn. Daarbij kan een succesvolle ondernemer zijn winst meer waard laten worden door het te beleggen. Daar komt ook gelijk de uitdaging om de hoek: tijd en kennis.

Tip: doe zakelijke beleggingen altijd met je zakelijke rekening. Nog geen zakelijke rekening? Vergelijk hier zakelijke rekeningen of bekijk de best geteste zakelijke rekeningen.

Tijd en kennis
Twee onderwerpen die je als ondernemer niet per se over zal beschikken. Ben je een geen zelfbenoemd beleggingsexpert of heb je niet de ambitie om dat te worden. Als ondernemer hoef je niet per se goed hierin te zijn, ja kunt ook de juiste mensen zoeken die je ondersteuning kunnen bieden waar nodig. Zoals het gebruik maken van een accountant; een logische keuze voor veel ondernemers aangezien ze zich niet helemaal in hun boekhouding kunnen of willen verdiepen. Daardoor blijft er meer tijd over voor hetgeen waar ze echt goed in zijn: ondernemen.

Datzelfde is aan te raden voor je beleggingen. Want ook dat kun je overlaten aan een specialist, die mogelijk het succes van je onderneming versterkt met succesvolle beleggingen. Wanneer je geen verstand hebt van beleggingen, kan het daarom handiger zijn te kiezen voor vermogensbeheer, een partij die jou geld beheerd en belegd. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie