Zoek naar:

Als zelfstandige zonder personeel vertegenwoordig je, net als een grote organisatie, een merk. Dat merk is je bedrijf – het gezicht daarvan ben jij. Personal branding bepaalt in grote mate hoe jij, als vertegenwoordiger van je eigen organisatie, naar buiten treedt. En dat is van groot belang voor onder meer potentiële opdrachtgevers.

Wat doe je als je meer te weten wilt komen over een ander persoon – zowel privé- als zakelijk gebied? Waarschijnlijk sla je dan massaal aan het Googlen en passeren alle Facebook-, LinkedIn- en Instagram-accounts van de persoon in kwestie de revue.

De kans is bijzonder groot dat een potentiële opdrachtgever of andere relatie dat ook bij jou doet, bijvoorbeeld wanneer ze overwegen met je in zee te gaan. Daarom is het zaak om hetgeen ze over jou vinden zo goed mogelijk op orde te hebben. True – je hebt nooit honderd procent invloed op Google’s algoritmes en je weet dus ook noot helemaal zeker welke info over jou bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Je kunt er echter wél een grote invloed op uitoefenen en dat is waar personal branding om de hoek komt kijken: het vakkundig neerzetten van je persoonlijke merk.

Digitale branding
Hoewel personal branding zich niet beperkt tot digitale branding is online aanwezigheid anno nu wel een belangrijk aandachtspunt – zo niet hét belangrijkste. Het kan daarbij helpen om jezelf zo goed, maar ook zo realistisch mogelijk neer te zetten. Een professionele website en goed georganiseerde sociale media maken daar deel vanuit, maar een klant kijkt doorgaans verder dan alleen de verpakking. Je moet écht uitdragen waar je staat. Wie die twee aspecten met elkaar weet te combineren, onderscheidt zich direct van de concurrentie.

Je doet dit door in te spelen op de zogenoemde toegevoegde waarde. Maak direct duidelijk wat jij voor een mogelijke opdrachtgever kan betekenen. Maak ook direct duidelijk wat je niet kunt doen. Personal branding draait namelijk ook om het maken van keuzes. Grenzen stellen is een belangrijk vereiste voor een goede uitvoering.

Het is daarna zaak om dieper op zaken in te gaan. Je komt niet meer weg met het gebruik van termen als professioneel: dat zijn we in zekere zin allemaal. Laat exact weten hoe jij, en alleen jij, voor je nieuwbakken klant van waarde kunt zijn. Zorg voor duidelijkheid, zodat de klant weet wat hij of zij aan je heeft. Denk daarbij ook aan een consequente uitvoering: je kunt niet telkens iets anders beweren.

Promotionele artikelen
Belangrijke communicatiemiddelen waarop jouw persoonlijke merk tot uiting komt, zijn sociale media als LinkedIn, Facebook en Instagram, je eigen website en mogelijk een digitale nieuwsbrief richting je klantenbestand. Daarmee hebben we het vooralsnog uitsluitend over digitale communicatiemiddelen, maar ook anno nu is geprinte communicatie niet te onderschatten. Kom je als bedrijf in direct contact met je klanten? Dan kunnen allerlei promotionele artikelen, uiteraard voorzien van je huisstijl en identiteit, je persoonlijke merk nóg meer versterken. Dat kan op allerlei manieren, van een jas laten bedrukken tot het bestellen van waterflesjes met logo – en alles wat daar tussenin valt. 

Huisstijlen
Wanneer je dit soort kernwaarden voor jezelf én je potentiële opdrachtgevers hebt geformuleerd, kun je het verwerken in je communicatiemiddelen, welke je daarna verder kunt stileren. Dat kan online én offline. Een goed merk heeft een consequente huisstijl met dito logo, kleurgebruik, lettertypes en meer. Zorg ervoor dat je dit overal laat terugkomen. Het verzwakt de boodschap en het totaalplaatje wanneer uitlating A er anders bijstaat als communicatiemiddel B. En dat is zonde, want daarmee doe je in één keer alle hierboven beschreven handelingen teniet.

Kortom: zet jezelf vakkundig neer door duidelijk te stellen wát je voor anderen kunt betekenen en vertel ook wat je niet kunt doen. Creëer daarbij een eigenwaarde door dieper op je vaardigheden in te gaan en gebruik een consequente communicatie om dit uit te dragen, eventueel met hulp van promotionele artikelen. Op die manier moet het allemaal wel goed komen met de ontwikkeling van je persoonlijke merk.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie