Zoek naar:

Heb je van je baas te horen gekregen dat je ontslag krijgt? Dat is natuurlijk vervelend, maar niet het einde.

Zie het als een nieuw begin.

Als je snel weer aan het werk wilt dan is de stap om als zzp’er aan de slag te gaan een veel gemaakte beslissing. Meer vrijheid, meer zeggenschap en je eigen ding doen.

Bij een ontslag bestaat de kans dat je werkgever jouw ontslag via een vaststellingsovereenkomst wil regelen. Het is verstandig om hier over te onderhandelen om verschillende redenen. Dit kun je zelf doen, of je kunt er een professionele partij in handen nemen. Maar voordat je deze beslissing maakt wil je weten hoe jij het onderste uit de kan kunt halen.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een ontslag verloopt meestal via het UWV of de kantonrechter. Echter proberen veel werkgevers dit soort ingewikkelde procedures te vermijden, door de arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden.

Jij moet als werknemer dan schriftelijk instemmen met het ontslag.

In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst worden alle afspraken omtrent het onslag vastgelegd.

Gunstig voor werkgever

Een ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter is vrij ingewikkeld, langdurig en kostbaar voor de werkgever. Deze procedures vermijdt je werkgever volledig door jou een vatstellingsovereenkomst toe te sturen.

Doordat de werkgever veel baat heeft bij een dergelijke overeenkomst, kan jij ook eisen stellen of voordelen onderhandelen.

Zo hebben jullie beide voordeel van het ontslag via een vaststellingsovereenkomst.

De voordelen van het onderhandelen van je vaststellingsovereenkomst

Valt er te onderhandelen, en hoeveel voordeel kan je er mogelijk uithalen? Vooral als je ZZP’er aan de slag wilt, is onderhandelen over de overeenkomst belangrijk om een betere en voorspoedigere start te kunnen maken.

1. Een hogere ontslagvergoeding voor een buffertje
Een van de factoren waar het meest over wordt onderhandeld is de ontslagvergoeding. Wat meer geld achter de hand hebben is natuurlijk altijd fijn, maar als ZZP’er is het helemaal belangrijk om een buffer te hebben als het in het begin nog niet zo goed gaat. Een fluctuerend inkomen hoort immers bij het zzp bestaan.

2. Een juiste einddatum zodat je goed voorbereid aan de slag kunt
Ook de einddatum moet goed geregeld zijn, zodat jij duidelijk hebt wanneer je met jouw werkzaamheden als zelfstandige professional kan beginnen, zorg er dus voor dat je dit duidelijk hebt. Dan kan jij je eerste opdracht als zzp’er binnenhalen, zo snel mogelijk nadat je werkzaamheden bij je werkgever stoppen.

3. Vrijstelling van werk
Je kunt voor de laatste periode vrijgesteld worden zodat je niet meer hoeft te werken maar je salaris nog wel een aantal weken doorbetaald blijft krijgen. Zo kun je aan de slag met je zzp bedrijf terwijl je nog een inkomen ontvangt van je oude werkgever. Er moet immers veel gebeuren. Mogelijk heb je al een bedrijfsnaam in gedachte, of gebruik je je eigen naam. Maar mocht je een vrijstellingsperiode kunnen onderhandelen in de vaststellingsovereenkomst, dan kun je in twee tot drie weken al de basis voor jouw zzp bedrijf leggen met goede branding en marketing en een slimme prijsstrategie.

4. WW
In de meeste gevallen blijf je recht op een WW-uitkering behouden bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Je ontslag en de overeenkomst moeten dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het initiatief voor ontslag moet bijvoorbeeld bij je werkgever liggen.

Starten als zzp’er vanuit de WW is gunstig, je mag namelijk een deel van je WW-uitkering behouden tijdens je start als ondernemer. Op die manier heb je – naast een ontslagvergoeding en eventuele werkvrijstelling – nog een extra financieel voordeel bij jouw nieuwe stap.

Onderhandelen

Bij meer van de helft van de ontslagen met wederzijds goedvinden, valt er meer uit de vaststellingsovereenkomst te halen. De werkgever stelt vaak een ontslagvergoeding voor die dicht in de buurt komt van de transitievergoeding. Maar daar valt vrijwel altijd meer uit te halen.

Je kan als werknemer zelf onderhandelen met je werkgever. Zodoende valt er vaak een klein voordeel te behalen uit de onderhandelingen.

Een andere mogelijkheid is om er een jurist bij te betrekken. Er zijn diverse juridische bedrijven gespecialiseerd in het onderhandelen van een zo voordelig mogelijke ontslagvergoeding. Enkele kantoren doen dat ook op basis van een vast bedrag, onder andere flexx van das bijvoorbeeld.

Op die manier weet je van te voren hoeveel je kwijt gaat zijn. En kan je dus ook inschatten of je verwacht dat de voordelen die zij extra voor jou kunnen onderhandelen, de kosten compenseren.

Overigens is het vaak mogelijk om de juridische kosten te laten vergoeden door de werkgever. Dat kan jij of de jurist onderhandelen in de vaststellingsovereenkomst.

Kortom, als je het goed speelt kan je er veel op vooruit gaan. Bovendien kun je er nog meer uithalen als je met een expert gaat praten die ervaring heeft met dergelijke vaststellingsovereenkomsten. De kosten zijn meestal niet voor jou, maar je plukt er wel de vruchten van.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie