Zoek naar:

Als ZZP’er weet je hoe belangrijk het is om een goede eerste indruk achter te laten bij potentiële opdrachtgevers. Niet voor niets trek jij je beste outfit aan tijdens een kennismaking en vertel je helder wat jouw expertise is. Maar de echte eerste indruk die opdrachtgevers van je opdoen, vindt vaak al online plaats.

Niet vreemd dus, dat 4 op de 5 opdrachtgevers zijn beslissing om je wel of niet uit te nodigen deels baseert op je online profiel. Hoe presenteer jij jezelf online? In dit artikel lees je hoe je jouw online indruk verbetert.

Hecht waarde aan je online indruk

Waar we er ons offline van bewust zijn dat we ons goed moeten profileren, wordt een online indruk nog weleens vergeten. Terwijl het erg belangrijk is om jezelf, je kennis en je vaardigheden online goed te presenteren om jezelf te onderscheiden van concurrentie. Zo vergroot je jouw kans om door opdrachtgevers te worden uitgenodigd en is je offline indruk ook van belang.

Wanneer een opdrachtgever op zoek gaat naar een geschikte ZZP’er voor een opdracht, begint hij in de meeste gevallen met een online zoekopdracht. Vervolgens googelt hij je voor en achternaam, waarna hij zich een beeld van je vormt aan de hand van de gevonden informatie. Dit is dus vaak je eerste indruk en kan bepalen of je wel of niet wordt benaderd voor die interessante klus.

Het is belangrijk om naast je offline indruk ook jouw online indruk te managen. Zo word je vaker benaderd door opdrachtgevers, boek je meer resultaat en doe je vaker wat je leuk vindt.

Manage als ZZP’er jouw online indruk met onze 5 tips

Je wilt als ZZP’er dus graag dat wanneer een opdrachtgever je naam googelt, er relevante informatie over jou bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Dat is niet altijs makkelijk, want de meeste Nederlanders hebben een naamgenoot, waardoor de kans groot is dat iemand die je naam googelt jou niet als eerste tegenkomt. Daarnaast lopen privé en zakelijke informatie door elkaar. Met onze 5 tips leer je hoe je jouw online indruk kunt verbeteren.

1. Online je voor- en achternaam beschermen

De kans is groot dat wanneer je je eigen naam ingeeft in Google, je iemand anders met jouw voor- en achternaam bovenaan de zoekresultaten ziet verschijnen. Dat is helemaal niet zo vreemd als je bedenkt dat ongeveer 2 op de 3 Nederlanders één of meerdere naamgenoten heeft. Maar het levert wel de nodige verwarring op en dat wil je voorkomen. Daarom is het handig om jouw voor- en achternaam te beschermen met een domeinnaam. Zo voorkom je dat een naamgenoot deze claimt en kan jezelf bepalen wat je met jouw naam doet.

2. Een online profiel met je voor- en achternaam creëren

Naast het beschermen van je voor- en achternaam met een domeinnaam kun je dit natuurlijk meteen aangrijpen om een persoonlijk profiel op te stellen. Hiermee kun je jezelf optimaal profileren en laten zien waar je voor staat als ZZP’er. Met de tool van MijnNaamBeschermen.nl kun je eenvoudig je online indruk managen: geen technische kennis vereist. Binnen enkele klikken vraag je een domeinnaam aan en creëer je jouw online profiel. Naast het beschrijven van wie je bent en wat jouw expertise is kun je links toevoegen naar bijvoorbeeld je zakelijke website, blog en de socialmedia-pagina’s van je bedrijf. Zo zien potentiële opdrachtgevers direct waar je goed in bent en welke online informatie op jou van toepassing is. En benut je jouw kansen op een leuke opdracht optimaal.

3. Jouw LinkedIn-pagina optimaal inrichten

LinkedIn is onmisbaar voor het onderhouden van een zakelijk netwerk en het presenteren van jezelf als ZZP’er. Het is dan ook belangrijk dat je de nodige aandacht besteedt aan het inrichten van je LinkedIn-profiel als onderdeel van het managen van je online indruk. Plaats niet alleen de standaard informatie over je opleiding, werk en ervaring, maar ondersteun deze met de nodige aanbevelingen van bijvoorbeeld voormalige opdrachtgevers. Daarnaast trek je direct de aandacht met een opvallende headline, zodat een opdrachtgever niet direct doorklikt naar de volgende kandidaat. Maak het geheel af met een professionele profielfoto die je speciaal maakt voor je online indruk, in plaats van een simpel vakantiekiekje.

4. Privé accounts op social media

Het is niet goed voor je reputatie wanneer potentiële opdrachtgevers allerlei privéberichten en -foto’s tegenkomen wanneer ze je googelen. Het zorgt niet voor een professionele online indruk, ook niet wanneer je er verder netjes op staat. Maar zeker wanneer er foto’s van je rondzwerven op internet waarop je aangeschoten bent, of berichten waarin je je hart lucht over je vorige werkgever, komt dat je online indruk zeker niet ten goede. Let dus goed op wat je deelt en beperk de privacy van voormalige berichten tot je vriendenkring. Zo zien zakelijke contacten niet je hele privéleven voorbijkomen en heb je meer kans om de interesse te wekken als professionele kandidaat.

5. Wees kritisch bij het selecteren van je profielfoto

Een vakantiekiekje of foto met je favoriete huisdier is natuurlijk geen goede foto voor op je zakelijke profiel. Dus maak je speciaal voor het managen van je online indruk een zakelijke foto. Maar waar moet je nog meer op letten? Je komt toegankelijk over door open in de camera te kijken en te glimlachen. Door daarnaast op zowel je profielpagina als op je zakelijke website en socialmedia-accounts dezelfde foto te gebruiken, kom je herkenbaar en consistent over. Zorg ervoor dat je professioneel gekleed gaat wanneer je jouw foto laat maken.

Na het volgen van bovenstaande stappen onderscheid je je als ZZP’er met een professionele online indruk. Zo weten opdrachtgevers direct waar je voor staat en wat jou tot de geschikte kandidaat maakt. En daarmee vergroot je jouw kans om de opdracht binnen te halen aanzienlijk.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie