Zoek naar:

Steeds meer werkende mensen in Nederland raken gewend aan het thuiswerken, iets wat een groot deel van de zzp’ers al jaren doet. Die eerste groep verwacht ook na de crisis gedeeltelijk thuis aan de slag te gaan. Voor doorgewinterde zzp’ers is er wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Wel nieuw zijn de talloze mogelijkheden die thuiswerken of op afstand werken eenvoudiger maken. Zo ook het creëren van een online werkplek. Waarom een online werkplek (ook) voor zzp’ers de ideale manier is om mee te werken, lees je in dit artikel. 

Wat is een online werkplek?

Wanneer je net start als zzp’er is het wellicht nog niet helemaal duidelijk wat een online werkplek is. Een korte samenvatting van dit begrip is dat je volledig online werkt of in de cloud. Misschien doe je dit al voor je privézaken en weet je al een beetje hoe het werkt. Je deelt en bewaart je foto’s bijvoorbeeld via Instagram, luistert online muziek via Spotify en doet je communicatie via de mail. Kijken we naar het bedrijfsleven dan zien we dat daar steeds meer gebruik wordt gemaakt van online werken in de cloud.

Een goed voorbeeld hiervan is bepaalde software binnen een bedrijf die je waar je maar bent kunt openen, mits je toegang en een werkende internetverbinding hebt. Voor zo’n online werkplek heb je eigenlijk alleen een eigen laptop met WiFi nodig – en natuurlijk het wachtwoord om toegang te krijgen. Ook zzp’ers krijgen hiermee te maken wanneer ze opdrachten doen voor bedrijven die dergelijke software hebben. Daarnaast is het voor een zzp’er zelf sowieso handig om online werk te bewaren, zodat je waar je ook maar bent toegang hebt tot je werk en gegevens.

Altijd en overal toegang tot werk en data

Dat is meteen het grootste voordeel van een online werkplek voor zzp’ers. Waar je eerder misschien een dag per week op een kantoor zat om werk voor een bepaalde opdrachtgever af te maken, kun je nu werken waar je maar wilt. Een online werkplek geeft je op die manier dus nog meer vrijheid, iets waar veel zzp’ers naar op zoek zijn. Je hebt vaak niet eens je eigen laptop nodig; het gaat puur om gegevens waarmee je ergens in kunt loggen. Let er hierbij wel op dat de verbinding tussen de servers en je apparaat goed beveiligd zijn om een datalek te voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld op een openbaar WiFi-netwerk werkt, is het aan te raden om een VPN aan te schaffen voor extra veiligheid.

Online werkplek biedt veilige manier van werken

Wat hierbij mooi meegenomen is, is het feit dat online werken de nodige veiligheid biedt. Het maakt niet uit met welke vooraanstaande software of welk programma je werkt: veiligheid staat altijd voorop. Met behulp van een online werkplek kun je nooit meer fysieke documenten met belangrijke gegevens ergens laten liggen, kwijtraken of vergeten. Al het werk staat namelijk volledig versleuteld opgeslagen in de cloud. Je data, werk en gegevens worden niet bewaard op een computer of andere dragers van data. Dat maakt werken in de cloud of online heel erg veilig. Een aanbieder van online werkplekken slaat bedrijfsdata nooit allemaal op één plek op. Dit wordt verspreid over meerdere datacenter die stuk voor stuk goed beveiligd zijn. Zelfs al zou er iemand in dat center kunnen komen, dan zijn jouw bestanden nog steeds versleuteld.

Betere samenwerkingen en meer motivatie door online werkplek

Wat ook een fijn voordeel is van online werkplekken voor zzp’ers is dat de kans op betere samenwerkingen groter is. Misschien heb je met een opdrachtgever afgesproken om eens in de zoveel tijd te bellen of af te spreken om alles door te spreken. Het is toch veel fijner wanneer jullie beiden direct toegang hebben tot gegevens en geleverd werk zonder dat je hiervoor hoeft te meeten? Met een online werkplek werken jullie met dezelfde tools wat de samenwerking alleen maar ten goede komt. Je kunt snel handelen, snel reageren en snel aan de slag gaan wanneer jullie samen de online werkplek optimaal gebruiken.

Eenvoudig werkplekken aanmaken en aanpassen

Tot slot kun je met een online werkplek heel gemakkelijk nieuwe werkplekken aanmaken en inrichten. Dat is ideaal wanneer je bijvoorbeeld aan een nieuw project begint of een nieuwe opdrachtgever hebt. Meestal werk je vanuit een centraal dashboard waar je nieuwe projecten of nieuwe werkplekken aan kunt maken. Daar voeg je mensen naar keuze toe: de opdrachtgever of iemand met wie je een bepaald project doet. Aan het eind van een project zijn deze plekken ook weer eenvoudig te verwijderen of aan te passen. Dat is voor een zzp’er met wisselend werk ontzettend handig.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie