Zoek naar:

Veel zzp’ers werken tegenwoordig vooral online. Contact met klanten en het aanmaken en doorsturen van documenten gebeurt voornamelijk via het internet. Ook de marketing, lead generation en accounting vinden bijna 100% online plaats, via speciale apps voor kleine bedrijven of bestaande platformen als Facebook en LinkedIn. 

Online werken heeft natuurlijk ontzettend veel voordelen, het biedt vrijheid en flexibiliteit. Maar met vrijwel je hele bedrijfsvoering op het net, bestaan er ook serieuze risico’s waar je als zzp’er rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we uit waar je je zorgen om zou moeten maken en hoe je jezelf en je bedrijf als zelfstandige online beter kan beveiligen. 

Online risico’s en cybercriminaliteit

Het zijn niet alleen de grote bedrijven die doelwit zijn van hackers en cyber crime. Ook particulieren en de kleine spelers lopen constant risico online. Ongeveer elke 39 seconden wordt er online wel een poging tot hacking geregistreerd en bij inbreuk loop je het risico dat al jouw gegevens en bestanden op straat komen te liggen of in verkeerde handen vallen. Zeker wanneer je klantgegevens in je beheer hebt, is het een noodzaak hier zo veilig mogelijk mee om te springen. 

Een datalek kan je duur komen te staan als zzp’er. Er bestaan virussen die ransomware genoemd worden, waarbij de aanvallers jouw gegevens hacken en vervolgens gijzelen.

Enkel bij betaling van een aanzienlijk bedrag wordt alles weer vrijgegeven. Het kan nog erger, met malware waarbij simpelweg al je gegevens vernietigd worden. Alles waar je als zelfstandige zo hard voor gewerkt hebt, gaat opeens in rook op. 

Hoe kun je je als zzp’er beter online beveiligen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om veiliger en ook anoniemer online te zijn en te werken. 

Veilig online werken en samenwerken

Begin ten eerste met een risicoanalyse om te kijken welke systemen en bestanden gevaar lopen. Heb je bijvoorbeeld gevoelige klantgegevens of toegang tot de systemen van je klant? Ga hier zorgvuldig mee om, deel nooit je wachtwoord met iemand en zet waar mogelijk 2-stap verificatie op voor het inloggen. Zorg ook dat je regelmatig backups maakt van al je bestanden en deze offline bewaard. 

Werk je online samen met andere freelancers, je boekhouder of de klant, ga dan altijd voor een veilige connectie. Gebruik samen alleen programma’s die te vertrouwen zijn en ga op zoek naar een samenwerkplatform dat online veiligheid ook serieus neemt. Stuur elkaar nooit gevoelige bestanden per e-mail, maar gebruik hiervoor speciale apps met een versleutelde verbinding. 

Gebruik een VPN

Zeker wanneer je als zzp’er vaak buiten de deur zit te werken, in een café of een co-working space bijvoorbeeld, dan zul je regelmatig gebruik maken van gratis publieke WiFi. Het is ontzettend makkelijk voor hackers om publieke WiFi verbindingen te kraken en hiermee toegang te verkrijgen tot alle apparaten die met dat netwerk verbonden zijn. 

Om je hiertegen te beveiligen wil je een VPN installeren en deze altijd gebruiken wanneer je op een publiek netwerk inlogt. Een VPN-verbinding versleuteld alle gegevens die je over het netwerk verstuurd en ontvangt. Het maskeert ook jouw IP-adres, ofwel de persoonlijke handtekening van jouw laptop of smartphone, waaraan websites en dus ook hackers kunnen zien wie je bent en vanaf waar je online zit. 

Update regelmatig je software

Zorg er naast een VPN ook voor dat zodra er een nieuwe software update uitkomt, dat je deze gelijk installeert. Met nieuwe update brengen softwareproducenten vaak betere veiligheidsmaatregelen uit tegen nieuwe online risico’s. 

Het is soms lastig om de online criminelen bij te houden, de ontwikkelingen van malware en manieren om in te breken in een systeem gaan razendsnel en vergen constante aandacht. Help softwareontwikkelaars jou te helpen door altijd de nieuwste versie geïnstalleerd te hebben. 

Investeer in een virusscanner

Zeker voor apparaten die op Windows lopen is een virusscanner belangrijk. Deze scanner werkt als een filter en kan schadelijke software en bestanden buiten jouw systeem houden. Ook een scanner voor je e-mail is cruciaal, omdat e-mail een makkelijke ingang is voor online aanvallen. Scan elke e-mail voor je deze opent en klik nooit op links in berichten die er verdacht uitzien.

Maak gebruik van een password manager

Niets zo vervelend als even snel willen inloggen en je wachtwoord voor die ene site weer vergeten te zijn. Veel mensen gebruiken als oplossing hiervoor gewoon overal hetzelfde wachtwoord. Hiermee maak je het hackers echter erg makkelijk inbreuk te doen op jouw systeem en ook jouw persoonlijke en zakelijke identiteit. Hebben ze een wachtwoord geraden, dan kunnen ze hiermee gelijk op al je andere profielen en accounts inloggen.

Met een password manager kun je je beveiligen tegen zowel online inbraak als het constant vergeten van je wachtwoorden. Installeer de manager op je apparaten en telkens als je een nieuw wachtwoord moet aanmaken zal het programma een sterke sleutel voor je genereren. 

Online veiligheid is iets waar elke ondernemer aandacht aan moet besteden. Beter laat dan nooit, begin vandaag nog met het identificeren van jouw online risico’s gebruik de bovenstaande tips om als zzp’er veiliger online te werken. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie