Wie het leven als zzp’er heeft gekozen om lekker achterover te zitten heeft het niet goed begrepen. Als zzp’er ben je natuurlijk zelf direct verantwoordelijk voor je inkomen, dus je moet er voor zorgen dat er een constante stroom aan omzet binnenkomt. Je bent dan ook, als drukke zzp’er, continu op pad. Klantenbezoekje hier, een bestelling afleveren daar. Je legt zo flink wat kilometers af per jaar. Het risico dat je dan een keer schade met je auto oploopt neemt dan natuurlijk toe.
Het ongeluk
Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat kan bijna iedereen wel beamen. Dus natuurlijk al helemaal bijvoorbeeld op maandagochtend in de auto, wanneer je toch echt zeker wist dat je voorrang had. Toch kwam die klap best wel hard aan en je voelt de pijn in je been en ja, je ziet het al: de auto is er nog slechter aan toe! Die afspraak van 09.00 uur kan je nu wel afzeggen.
Wanneer je een paar uur later met een mooi, nieuw blauw gips het ziekenhuis uitrolt krijg je het berichtje van de garage: de bestelauto is nog wel een tijdje uit de running en van het geschetste kostenplaatje schrik je ook behoorlijk!
Gevolgen voor je bedrijf
Gelukkig heb je een goede vriend bereid gevonden om je naar huis te brengen, waar je eerst van de schrik kan bekomen. Maar wat betekent dit voor je bedrijf? Allereerst kan dit betekenen dat je bedrijf stil komt te liggen. Helemaal als je voor het uitvoeren van je werk afhankelijk bent je auto. Het bezorgen van bestellingen wordt nu eenmaal erg lastig zonder bestelauto.
Gelukkig bestaat er speciaal voor dit soort ondernemers de bestelautoverzekering. Die denkt bijvoorbeeld mee voor vervangend vervoer als je auto in de garage staat. Zo kun jij gewoon door met je werk, wanneer dit niet te fysiek is. En dat is natuurlijk wel nodig als je zelf de schade aan je bestelauto moet betalen.
Schade aan je bestelauto
Nu we het toch over die schade hebben, ook die kun je verzekeren. Net zoals je bij een gewone autoverzekering uit verschillende dekkingen kunt kiezen, kan dat ook bij een bestelautoverzekering.
Ook hiervoor kun je naast een (verplichte) WA-verzekering dus ook kiezen voor een WA+ of zelfs een Allrisk-verzekering. Zo bepaal je dus zelf of je alleen schade aan anderen wilt verzekeren, of voor het complete pakket gaat.
Maar wat als je langere tijd niet kunt werken?
Blikschade is al vervelend genoeg, maar bij een ongeluk met je auto bestaat natuurlijk ook het risico op lichamelijk letsel. En laten we wel wezen, dat is een stuk vervelender dan een auto die in de kreukels ligt.
Gezondheid staat uiteraard voorop. Als je je been breekt bij een ongeluk is het niet alleen vervelend voor jou persoonlijk, maar je kan natuurlijk ook geen fysiek werk doen op dat moment. En daar zit de crux. want hoe zorg je als zzp’er voor inkomen als je herstellende bent na een ongeluk. Toch maar proberen worden zowel jij als je arts niet vrolijk van en resulteert in grote waarschijnlijkheid in een langer ziektebed.
Je hebt misschien al eens naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering gekeken. Maar ja, die zijn vaak behoorlijk prijzig. Goed nieuws: er is ook een aov verzekering voor zzp’ers. Je bepaalt hierbij zelf hoe hoog het bedrag is waarvoor je jezelf verzekert. Daarmee heb je ook in de hand hoe hoog de premie is die je betaalt. Gaat het een tijdje wat minder dan kun je je premie en daaraan gekoppeld ook de uitkering (tijdelijk) verlagen. En zo is het verzekeren van je inkomen ineens een stuk beter betaalbaar.