Yes: óók als zzp’er kun je influencers inzetten om een daadwerkelijke groei van jouw business te stimuleren. De vraag is alleen – waar en hoe vind je de juiste personen voor jouw onderneming of product?
Het woord influencer maakt de laatste paar jaren een gigantische opmars in de marketingwereld. YouTubers, Instagrammers en andere sociale mediapersoonlijkheden worden in toenemende mate ingezet ter promotie van de meest uiteenlopende diensten en producten. Daarmee komt de traditionele media onder druk te staan en wordt marketing via influencers meer en meer een maatstaaf op het gebied van (online) promotie.
Influencer marketing– wat is dat eigenlijk precies?
Influencer marketing is een manier van marketing waarbij bedrijven en organisaties bloggers, vloggers en zelfbenoemde social media personality’s inzetten ter promotie van een merknaam of product.
Of dat werkt? Oh – absoluut. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk uit dat 70% van alle potentiële klanten sociale media raadplegen voor ze een beslissing tot koop nemen. Daarbij speelt het geven van eerlijke reviews rondom een dienst of product een belangrijke rol. Influencers kunnen, in tegenstelling tot traditionele advertentievormen, daar goed op inspelen. Ze zijn in staat om écht te zeggen wat ze van iets vinden en niet gebonden aan statische advertenties, zoals in een krant of tijdschrift wél het geval is.
En wat betekent dat voor de adverterende partij?
Een ander, Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de adverteerder hier aantoonbaar meer omzet mee behaalt. De studie in kwestie liet zien dat iedere geïnvesteerde dollar zorgde voor een Return Of Investmentvan gemiddeld 6,85 dollar. En bij sommige, aan het onderzoek deelnemende bedrijven lag dit bedrag zelfs nóg hoger.
Wat voor soort influencers zijn er?
We onderscheiden grofweg vier soorten influencers die je, ook als zzp’er, kunt inzetten. Dit zijn:
- Beroemdheden
- Macro-influencers
- Middle-influencers
- Micro-influencers
Beroemdheden en macro-influencers
Beroemdheden zijn nationaal of internationaal bekende celebrities: de Kim Kardashians en Anna Nooshins van deze wereld. Ze hebben, in het geval van de Kardashians, miljoenen volgers op verschillende sociale mediakanalen en daarmee een gigantisch, maar vrij algemeen bereik. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor macro-influencers, die min of meer beroemd zijn geworden door influencer te zijn. Voorbeelden daarvan zijn populaire YouTubers.
Middle- en micro-influencers
Een middle-influencer moet het met iets minder volgers doen: internationaal rond de 100.000. Soms komt dat doordat hij of zij actief is een subgenre, zoals beauty of gaming. Een micro-influencer heeft rond de 10.000 volgers, maar dat betekent niet dat deze groep ook minder impact heeft. Sterker nog: het misschien wel de beste groep die je kunt inzetten om een stijging in sales te realiseren.
Waarom zijn micro-influencers zo belangrijker?
Om te beginnen, zijn de Facebook- en Instagram-posts van micro-influencers een stuk waardevoller. Ze worden bijvoorbeeld sneller geliket dan posts van hun macro-collega’s. Micro-influencers hebben een zogenoemde like-ratio van 8% tegenover een ratio van 1,7% bij influencers met miljoenen volgers. Het aantal reacties ligt naar verhouding ook hoger.
Het fenomeen fake followers speelt ook een belangrijke rol. Bij grote influencers is de kans aannemelijker dat er tussen de schare volgers ook bots of nepaccounts zitten. Dat maakt micro-influencers iets authentieker. Onderzoek sluit daarop aan en laat zien dat een micro-influencer tot 10% geloofwaardiger kan overkomen ten opzichte van een macro-variant.
Maar hoe vind ik zo’n micro-influencer?
Micro-influencers zijn er in alle soorten en maten en dus is het niet altijd eenvoudig om er een te kiezen die bij jouw doelen past. Daarom is het allereerst van belang dat je nagaat wie je doelgroep precies is, welk gedrag ze vertonen en – belangrijk – waar ze naartoe gaan om informatie over jouw product of dienst in te winnen. Diverse doelgroepen laten zich beïnvloeden door verschillende influencers, dus denk goed na over waar je precies op zoek naar bent.
Als je daar over uit bent, is het zaak op zoek te gaan naar een food blogger, een Instagrammer op het gebied van mode of een online magazine dat populair is op Facebook. Via Google stuit je al gauw op een bak namen waar je niet veel wijzer van wordt. Het is daarom handiger om Facebook, Instagram en YouTube af te struinen, zodat je ook direct ziet hoeveel publiek de influencer in kwestie heeft.
Ben je specifiek op zoek naar een blogger of vlogger? Bedenk je dan dt hier hele online gemeenschappen voor bestaan. Hier vind je niet alleen de macro-influencer die je zoekt, maar kun je hem of haar ook eenvoudig benaderen.