Zoek naar:

Met een eigen infographics heb je een heel goed marketing instrument in handen. Infographics lenen zich bij uitstek om veel gedeeld te worden op social media en kunnen een enorm bereik genereren. Ook voor het verbeteren van de organische vindbaarheid van jouw website kunnen deze visuals een impuls geven. Over een originele en informatieve infographic wordt vaak spontaan gepubliceerd en dat betekent linkjes naar jouw website. Dit soort natuurlijke links vanuit diverse media worden op Google op prijs gesteld en dragen daarmee bij aan de autoriteit van jouw website.

Niet alleen online is een infographic krachtig om meer naamsbekendheid te verkrijgen, maar ook offline kan je een krachtige visual als een infographic goed gebruiken in promotie materiaal. Als je een folder of brochures met infographic wilt afdrukken vind je bij https://www.drukzo.nl/ook handige kant en klare templates. Een mooie infographic is als het ware een visitekaartje voor jouw bedrijf, iets dat blijft hangen en waar mensen over nadenken.

Hoe maak je een infographic?

Als je geen grafische ontwerper bent lijkt het maken van de perfecte infographic nogal ingewikkeld. Maar in de praktijk is dit proces niet zo moeilijk. Hier leggen we uit hoe je zelf een opvallende infografic kan creëren in 5 stappen.

# 1: definieer je doelen

Identificeer je doelen voordat je begint met het ontwerpen van een infographic. Wat wil je vertellen en aan wie? De infographic moet een specifiek probleem aanpakken en oplossen of de infographic kan gebruikt worden als eye opener om een gegeven situatie in één plaatje duidelijk te maken. Een stukje humor werkt ook altijd goed, zoals het uitvergroten van verschillen. 

# 2: verzamel de gegevens

Zodra je je doelen geformuleerd hebt, is het tijd om gegevens te verzamelen. Je hebt misschien je eigen informatiebron om mee te werken, zoals een database. Zo niet, doe dan zelf wat onderzoek. Google is uiteraard een van de beste informatiebronnen. Zo zijn Google Trends en Google Scholar twee geweldige bronnen. Ook specifieke kennis in jouw bedrijf of kwantitatieve data zijn geschikt als basis voor een originele infographic.

# 3: ontwikkel een plan voor het presenteren van de gegevens

Deze stap vereist dat je je verbeeldingskracht gebruikt om te zorgen dat de informatie eenvoudig en helder wordt weergegeven. Wat is de beste manier om de gegevens aan je doelgroep te presenteren? Elk publiek zal anders zijn, dus er is geen “one-size-fits-all” aanpak hier. Ook speelt mee wat voor gegevens en boodschap je over wilt brengen. Voor het vergelijken van cijfers bijvoorbeeld werken staafdiagrammen goed. Als je een internationale insteek kiest, kan een landkaart als basis dienen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

# 4: Creëer je ontwerp

Nadat je duidelijk hebt wat je wilt vertellen en in welk formaat, is de volgende stap het creëren van jouw ontwerp. Het design moet de gegevens presenteren op een manier die overeenkomt met jouw merk op een originele en creatieve wijze. 

  • Zoek een passend lettertype.
  • Voeg originele en informatieve afbeeldingen toe.
  • Zorg dat de informatie consistent is.
  • Lijn de gegevens en afbeeldingen op de juiste manier uit
  • Kies de juiste kleuren. 

Aangezien dit voor niet-grafisch ontwerpers vaak de moeilijkste stap is, helpt het om je te laten inspireren door goede voorbeelden. Op Canva vind je super goede thema’som je op weg te helpen.

# 5: deel je Infographic met de wereld

Na het ontwerpen van de perfecte infographic, wordt het tijd om deze te verspreiden. Een van de kenmerken van een infograph is dat je deze op vele manieren kan gebruiken – zowel online als offline. Hier vermelden we een aantal ideeën om je op weg te helpen.

Online gebruik

  • Deel de infographic met media en blogs uit dezelfde sector of met dezelfde doelgroep
  • Publiceer Facebook-berichten over de infographic
  • Post de infographic op Instagram.
  • Gebruik infographics in eBooks en whitepapers
  • Neem de infografic op in nieuwbrieven naar klanten. 

Als het doel is interactie of verkeer te genereren, raden we aan om de infographic te voorzien van een sterke call-to-action, zoals een link naar aanvullende informatie op jouw website.

Offline gebruik

  • Neem de infographic op in brochures voor klanten.
  • Gebruik de infographics op beurzen om de voordelen van jouw product of dienst te laten zien.
  • Gebruik de visual voor flyers, bijvoorbeeld op de achterkant.

Kortom een infographics biedt vele mogelijkheden. Het is een krachtige, opvallende boodschap die een beroep doet op de korte aandachtsspanne van klanten. Wat is jouw ervaring met infographic marketing?

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie