Zoek naar:

Niemand neemt het je kwalijk wanneer je als zzp’er moeite hebt om in deze tijden het hoofd boven water te houden. De coronacrisis brengt van alles teweeg en financiële problemen voor kleine ondernemers zijn helaas geen uitzondering. Het is daarom goed om te weten dat er in ieder geval verschillende steunpakketten voorhanden zijn, variërend van overheidsregelingen tot alternatieve opties als persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. We nemen ze hieronder kort met je door.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft de overheid allerlei regelingen in het leven geroepen om zzp’ers in het nauw vooruit te helpen tijdens deze lastige tijden. Daar komt vermoedelijk wel een einde aan. De regering is de steun bijvoorbeeld nu al aan het inperken. Maar ze bestaan nog steeds en indien nodig kun je er als zelfstandige gewóón aanspraak op maken.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, in de volksmond beter bekend als de Tozo, is de meest aanwezige maatregel. Deze versnelde procedure stelt je in staat een lening aan te vragen tot een maximum bedrag van €10.157. De bijbehorende rente van 2% hoef je tot de start van 1 januari 2021 niet terug te betalen.

Heb je meer nodig dan €10.157? Dan kun je ook een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Dit is echter uitsluitend bedoeld voor ondernemers die maximaal anderhalf jaar zijn gevestigd in een desbetreffende gemeente: zij kunnen een krediet tot en met €37.000 aanvragen.

Tot en met 26 juni konden ondernemers die zijn getroffen door de economische gevolgen van de pandemie ook aan bij de overheid aankloppen voor een eenmalige gift van €4.000. Die gift was bedoeld om de eerste klappen, zoals vaste lasten, (deels) op te vangen.

Kleine Kredieten Corona-garantieregeling (KKC)

De Kleine Kredieten Corona-garantieregeling, de KKC, is een andere, door de overheid ingestelde regeling. Hij verschilt van de hierboven genoemde maatregel omdat hij in wezen is bedoeld voor ondernemers die géén financiële hinder van de coronacrisis ondervinden. Ze stellen hen echter wel in staat om, relatief snel, kleine leningen aan te vragen bij onder meer banken, mocht het onverhoopt toch nog mis gaan. De regering staat dan voor 95% garant voor deze lening, die wordt afgesloten met een rente van 4%. De lening in kwestie moet in uiterlijk vijf jaar zijn afgelost.

Reguliere financiers

Als aanvulling op dit soort maatregelen is het ook mogelijk om aan te kloppen bij reguliere financiers – een bank óf juist een non-bancaire instelling, bijvoorbeeld. Zet rentes en voorwaarden van verschillende aanbieders tegenover elkaar. Dat is handig, want op die manier kies je een financiering die het beste bij jouw persoonlijke situatie past en kan je dus geld lenen tegen gunstige tarieven. 

Een persoonlijke lening is een voorbeeld van zo’n financiering. Dit type lening onderscheidt zich van onder meer een doorlopend krediet door een vaste maandtermijn, een vaste rente en een vaste looptijd. Kortom: meer zekerheid. Je weet vooraf hoeveel je kwijt bent en hoelang deze periode duurt. Je kunt zo’n lening dan gebruiken om financiële verliezen op te vangen tót het moment dat je opdrachten weer beginnen aan te trekken. En laten we hopen dat dat zo snel mogelijk het geval is.

Tips:
voorkom financiële problemen door goed inzicht te houden op je financiën. Bekijk hier eenvoudige boekhoudprogramma’s voor een kloppende administratie
Geen zin om te betalen voor je boekhoudprogramma? Bekijk hier de gratis mogelijkheden

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie