Zoek naar:

Veel zelfstandige ondernemers weten niet waar ze moeten beginnen wanneer ze een hypotheek willen aanvragen. Dit komt omdat het nog maar een tijdje mogelijk is om überhaupt als zzp’er een hypotheek te krijgen. Vandaag de dag zijn er nog steeds verschillende verhalen over het krijgen van een hypotheek wanneer je zelfstandige bent. Welke documenten moet je bijvoorbeeld hebben, hoe moet je je hypotheek berekenen, hoe kun je de kans op goedkeuring van de bank verhogen en heb je eigenlijk recht op hypotheekaftrek? Met de volgende tips en tricks heb je een grotere kans op een hypotheek wanneer je een eigen zaak hebt.

Maak onderscheid

Wanneer je van plan bent om een hypotheek aan te vragen is het in eerste instantie belangrijk om onderscheid te maken: ben je al een aantal jaren actief als zelfstandig ondernemer of ben je slechts een starter met je eigen bedrijf? De bank zal je minder snel een hypotheek laten afsluiten wanneer je net begonnen bent met je bedrijf en dus nog geen daadwerkelijke cijfers kunt laten zien. Zij weten op dat moment niet hoe betrouwbaar je inkomen is waardoor de kans groot is dat je geen hypotheek kunt krijgen. Het is dus zeker aan te raden om op het moment van starten nog een aantal jaren te wachten zodat je cijfers kunt laten zien. Wanneer je samenwoont of samen gaat wonen met iemand met een vast contract dan heb je wel meer kans op een hypotheek. In dat geval worden de salarissen samengenomen en gekeken hoeveel het maximum daarvan is.

Jaarrekeningen laten zien

Je moet, ook als je in vaste dienst bent, jaarrekeningen kunnen laten zien van je onderneming van de afgelopen drie jaar. De bank kan op die manier je inkomen berekenen en reeds een kleine schatting doen van wat je de komende jaren gaat verdienen. Hierbij kijken ze ook naar de verwachtingen van je bedrijf op zichzelf en de branche waarin je een bedrijf hebt, naar het aantal opdrachtgevers die je hebt en eventueel krijgt en naar lopende schulden zoals je studieschuld. Zorg ervoor dat je alle documenten netjes samen hebt zodat je je cijfers snel en overzichtelijk kunt laten zien. Tip: besteed dit uit aan iemand die er expert in is zodat je zeker weet dat je niets vergeet en het er netjes uitziet.

Schrijf een plan

Feit is dat je in een ander pakket zit wanneer je als zzp’er een hypotheek aan wilt vragen. De bank wil immers de zekerheid hebben dat je een hypotheek kunt afbetalen. Een van de belangrijkste tips is dan ook om een onderbouwd en gedetailleerd plan te schrijven. Wat ben je van plan? Hoeveel geld heb je nodig? Hoe zie jij de toekomst van je bedrijf voor je? Ga er samen met je financieel adviseur of accountant even voor zitten en schrijf samen de belangrijkste punten uit in een handig document. Hierbij kun je tevens de bovenstaande jaarcijfers toevoegen zodat je alles bij elkaar hebt. Wanneer je aan de hand van deze documenten kunt laten zien en het bewijs hebt dat je een goed jaar hebt gedraaid heb je een grote kans dat de bank je hypotheek goedkeurt. Natuurlijk ligt de uiteindelijke beslissing altijd bij de bank zelf maar alle beetjes helpen.

Alles digitaal

Wat veel mensen vergeten is dat vandaag de dag alles digitaal wordt geregeld, dit geldt ook voor de aanvraag van je hypotheek. Hoe fijn het voor jezelf ook werkt om alles op papier uit te schrijven en te bewaren in mappen; wanneer je een hypotheekaanvraag doet móet je alles digitaal verzenden. De bank ontvangt al je documenten graag in pdf. Heb je je cijfers en gegevens dus voornamelijk op papier in mappen bewaard? Zorg dan dat je deze kwalitatief inscant zodat de bank je zo snel mogelijk kan helpen. Op die manier maak je het proces voor de bank gemakkelijker en is de kans groter dat ze je sneller kunnen helpen. Dit bespaart veel tijd in het proces omtrent de aanvraag.

Gunstige hypotheek

Tot slot: waar moet je eigenlijk zijn wanneer je als ondernemer een hypotheek wilt aanvragen? Er zijn diverse aanbieders met ieder eigen voordelen en voorwaarden. Je kunt hypotheken met elkaar vergelijken om voor jou de beste aanbieder te kiezen, maar je kunt ook een financieel adviseur inhuren om je daarbij te helpen. Hij of zij kijkt naar je huidige situatie en zoekt daarbij een gunstige en passende hypotheek. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en dat je kunt profiteren van de bijbehorende voordelen. Net zoals bij zoveel andere dingen die bij het leven als ondernemer horen is de hypotheekaanvraag precisiewerk.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie