zzp daily

Hulp bij je boekhouding nodig als zzp'er?

Vind een boekhouder die bij jou past

Ga voor zekerheid en kies een gekwalificeerde boekhouder via ons exclusieve netwerk. Maak je geen zorgen meer over de boekhouding, en bespaar op je belasting. 

Boekhoudhulp inschakelen als zzp’er? Dit moet je erover weten! 

Je kosten, omzet en winst: ze komen allemaal terug in de boekhouding. Dat maakt de administratie een soort financieel naslagwerk. Voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Het is natuurlijk nooit verkeerd wanneer je meer inzicht hebt in je eigen financiën. En door met een boekhouder of accountant in zee te gaan, vergroot je de kans op totale duidelijkheid.

Toch is een boekhouder niet voor iedereen weggelegd.

Sommige ondernemers verzorgen hun administratie liever zelf, bijvoorbeeld omdat ze geen geld kunnen of willen uitgeven aan een boekhouder of accountant.

Anderen schakelen wél de hulp van een derde persoon in, puur om er zeker van te zijn dat hun administratie op orde is wanneer de Belastingdienst om de hoek komt kijken.

En wéér anderen kiezen voor een combi van beiden, waarbij de boekhouding deels zelf en deels door een ander wordt bijgehouden.

We gaan hieronder verder in op deze drie mogelijkheden, inclusief de verschillende voor- en nadelen. Doe er je voordeel mee en kies de constructie die het beste bij jouw situatie past.

Optie 1: De boekhouding zelf doen

Veel zzp’ers kiezen ervoor om geen boekhoudhulp in te schakelen en doen hun administratie zelf. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien is er gebrek aan geld voor een boekhouder. Of misschien is het geld er wel, maar besteedt men dit liever aan iets anders.

Dat mag ook, want het is niet verplicht om een boekhouder in te schakelen. Het vereist wel de nodige discipline en kennis van zaken.

Ondernemers die dit niet hebben, dienen veelal hun financiële bescheiden in bij de Belastingdienst, betalen daar een zeker tarief over en that’s it. Ze weten dan niet dat de kans groot is dat ze de staatskas veel te veel spekken.

Er zijn verschillende aftrekposten, bijvoorbeeld voor starters, die ervoor zorgen dat je beduidend minder hoeft te betalen dan de drie belastingschalen doen vermoeden. En die worden dan vaak over het hoofd gezien.

De voordelen van de boekhouding zelf doen

  • Je hoeft geen bedrag te reserveren voor een soms prijzige boekhouder of accountant;
  • Je houdt overzicht betreffende je eigen administratie.

De nadelen van de boekhouding zelf doen

  • Je bent niet op de hoogte van alle belastingregels en betaalt daardoor mogelijk teveel;
  • Je boekhouding zelf doen kost veel tijd die je ook aan je eigenlijke werk kunt besteden.

Optie 2: De boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant

Een boekhouding volledig uithanden geven, is een tweede optie en het andere uiterste. Het grote voordeel daarvan is dat je eigenlijk geen omkijken hebt naar je administratie.

Daar waar boekhouding doorgaans niet bij de favoriete taken van de gemiddelde zzp’er hoort, kan dat een hele opluchting zijn.

Het betekent wel dat je de knip moet trekken voor een boekhouder of accountant. Hoewel de tarieven verschillen, is dat geen goedkope aangelegenheid: je kunt bijvoorbeeld rekening houden met duizend euro op jaarbasis.

Bovendien is een boekhouder ook geen garantie op succes. Hij of zij kan, al is de kans daarop klein, ook fouten maken. En ook in dat geval blijf jij in de ogen van de Belastingdienst verantwoordelijk.

Daarbij moeten we wel zeggen dat een goede boekhouder je ook geld oplevert in plaats van kost. Hij kent tenslotte alle regeltjes en weet je bedragen te besparen die je anders gewoon naar de Belastingdienst had gebracht.

De voordelen van de boekhouding uitbesteden

  • Je hebt weinig tot geen omkijken naar je administratie, daar waar dit allemaal wordt geregeld door een vakkundig persoon;
  • Je boekhouder kan je geld besparen doordat hij alle regeltjes rondom de belasting kent.

De nadelen van de boekhouding uitbesteden

  • Je hebt mogelijk minder inzicht in je eigen cijfers dan wanneer je de administratie zelf uitvoert;
  • Je moet een boekhouder betalen – en vaak zijn dat geen bedragen die starters zomaar even hebben liggen.

Optie 3: De boekhouding deels uitbesteden aan een boekhouder of accountant

Een derde mogelijkheid is je administratie slechts gedeeltelijk zelf uitvoeren. Dit is wellicht een interessante optie voor ondernemers die zo min mogelijk geld willen uitgeven aan een boekhouder, maar tegelijkertijd de kans op fouten willen reduceren. Tenslotte zijn spel- en tikfouten snel gemaakt wanneer je met je eigen administratie rommelt. En daar houdt de Belastingdienst – helaas – geen rekening mee.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je administratie in eerste instantie zelf op te stellen. Je stuurt het geheel dan ter controle naar een boekhouder, zodat je er zeker van bent dat deze in de juiste vorm naar de Belastingdienst gaat.

De voordelen van de boekhouding deels uitbesteden

  • Je bespaart kosten doordat je boekhouder je administratie alleen maar hoeft te controleren;
  • Je weet zeker dat je administratie in de juiste vorm bij de Belastingdienst terechtkomt.

De nadelen van de boekhouding deels uitbesteden

  • Je moet wel over een zekere basiskennis over boekhouding beschikken;
  • Het kost je evengoed behoorlijk wat tijd om de administratie bij te houden.

Een boekhouder vinden

Ben je op zoek naar een goede boekhouder om je administratie (deels) aan uit te besteden? Vind je hulp via onze handige vergelijkingstool. We hebben al ruim negenduizend matches gemaakt en het aantal blijft stijgen. Bovendien: het is gratis en geheel vrijblijvend.

© 2016 to 2020 zzpdaily.nl
Vind een boekhouder, accountant of financieel adviseur. Aanvraag binnen 2 minuten afgerond. Altijd gratis en vrijblijvend.