Zoek naar:

Een boekhoudprogramma uitkiezen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Aan de hand van de volgende drie vragen kun je achterhalen wat het juiste zzp boekhoudprogramma voor jouw onderneming:

  1. Wat ben je bereid te betalen?
  2. Waarom heb je boekhoudsoftware nodig?
  3. Over welke functies moet het ZZP boekhoudprogramma beschikken?

Om je te helpen bij het formuleren van een antwoord op deze vragen, kun je met behulp van de onderstaande handleiding ontdekken welk boekhoudpakket jij nodig hebt.

Wat ben je bereid te betalen?

Boekhoudpakketten kunnen stevig variëren in prijs, afhankelijk van de functies je nodig hebt. De meeste ontwikkelaars bieden verschillende modules aan in hun pakket, zodat je alleen voor de modules betaalt die jij gebruikt. Of ze bieden een gratis versie met basisfunctionaliteiten aan waar bijvoorbeeld beperkingen op het aantal gebruikers of facturen zitten. Deze kun je later opheffen tegen betaling.

Betaalde ZZP boekhoudprogramma’s zijn al beschikbaar vanaf ongeveer € 5 per maand tot wel € 60. Functies die de kosten kunnen verhogen zijn bijvoorbeeld; opvolging van offertes, herhaalde facturen, automatische facturatie, teamfuncties, geavanceerde rapportagemogelijkheden en branding.

Tip: heb je nog geen zakelijke rekening? Bekijk hier de meest voordelige banken om een bedrijfsrekening te openen.

Waarom heb je boekhoudsoftware nodig?

Om het beste boekhoudprogramma te kunnen achterhalen, is het belangrijk dat je eerst overweegt waarom je dat boekhoudpakket precies nodig hebt. Sommige ZZP’ers en freelancers zijn bijvoorbeeld al snel geholpen met een aantal werkbladen in Excel of zelfs een handgeschreven grootboek. Voor de meesten zal de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van boekhoudsoftware echter de betere keuze blijken.

Hieronder volgen een aantal factoren die je kunt overwegen:

Je gaat nog maar net van start. Met behulp van het juiste ZZP boekhoudpakket kun je meteen goed uit de startblokken gaan. Het is heel wat voordeliger om vanaf dag één online boekhoudsoftware te gebruiken, dan dat je deze daarna enkele maanden of zelfs jaren later moet implementeren. Dan heb ik het nog niet over de situatie waarbij je gebruik maakt van een handgeschreven grootboek of losse digitale werkbladen. Bovendien zijn er online boekhoudprogramma’s die specifiek worden aangeraden voor startende ondernemers. Benieuwd? Bekijk ook onze uitgebreide vergelijking: Dit is het beste boekhoudprogramma blijkt uit 72 uur testen.

Je onderneming groeit. Indien je eraan denkt om je bedrijf binnenkort uit te breiden, dan zal een manueel boekhoudsysteem al snel inefficiënt en ingewikkeld blijken. Wanneer je echter gebruik maakt van ZZP boekhoudsoftware, kan je groeiende onderneming heel wat geld en tijd besparen door arbeidsintensieve processen te automatiseren en schaalbaar te maken.

Je wilt er zeker van zijn dat je voldoet aan alle wetten en reguleringen. Maar je kent helemaal niets over de algemene boekhoudingsprincipes, belastingwetten of andere financiële voorschriften en richtlijnen? Heel wat ZZP boekhoudpakketten doen het papierwerk voor je en zorgen ervoor dat je alle wetten naleeft. En dat kan je niet bereiken door te werken met spreadsheets of alles met de hand te doen.

Over welke functies moet jij als ZZP’er kunnen beschikken?

Boekhoudoplossingen bieden vaak heel wat verschillende technische functies en mogelijkheden aan die je helpen om je financiën te beheren. Echter geven heel wat ondernemers aan dat gebruiksgemak en tijdsbesparing de twee belangrijkste kenmerken zijn die ze zoeken in een online boekhoudprogramma.

Boekhoudsoftware moet daarnaast ook in staat zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van je bedrijf. Online boekhoudprogramma’s helpen ondernemingen hun financiën te beheren en kunnen zich aanpassen aan de unieke behoeftes van een klant zodat deze zijn bedrijf beter kan begrijpen en plannen voor de toekomst kan maken.

boekhoudfuncties om tijd te besparen en een beter financieel overzicht

Basis boekhoudtaken. Voor de meeste ZZP’ers volstaat boekhoudsoftware die basisfuncties verschaft zoals facturatie, opvolging van inkomsten & kosten, het genereren van financiële verslagen en het beheren van leveranciers & afnemers.

Offertes opstellen. Gebruik aangepaste, vooraf ingestelde sjablonen om offertes en schattingen voor klanten op te stellen; en zet ze daarna automatisch om tot facturen.

Belastingvoorbereiding. Maak het leven van jezelf en die van je boekhouder gemakkelijker dankzij ZZP boekhoudsoftware die je kan helpen met het voorbereiden van je belastingaangifte. Functies zoals automatische belastingberekening, meerdere belastingtarieven en belastingrapportage, en de mogelijkheid om alle benodigde gegevens en bestanden onmiddellijk via e-mail door te sturen naar je boekhouder met een énkele klik op de knop.

Mobiele toegang. Gebruik je ZZP boekhoudsoftware op elk gewenst moment op je telefoon of tablet. Dit is vooral handig voor freelancers die altijd onderweg zijn en het te druk hebben om hun boekhouding op de computer te beheren.

Voordelen ZZP boekhoudsoftware

Online boekhoudsoftware biedt daarnaast ook heel wat andere voordelen aan ZZP’ers, simpelweg omdat ze ervoor zorgt dat men zich eindelijk opnieuw kan focussen op de kerntaken van hun onderneming. Onderstaand kan je nagaan wat freelancers en andere ondernemers zo geweldig vinden aan hun boekhoudpakket:

De simpele interface. de simpele weergave en de gebruiksvriendelijkheid van ZZP boekhoudsoftware neemt onnodige frustraties weg voor zzp’ers en verlaagt de drempel tot boekhouden.

Toegankelijkheid voor de boekhouder. Het boekhoudpakket van Ian Lamont wordt gebruikt en aangeraden door de meeste boekhouders, waardoor het financieel beheer niet alleen eenvoudiger is voor de ondernemer zelf, maar ook voor zijn accountant.

Doe-het-zelf oplossing. online boekhoudsoftwarehelpt je bij het uitvoeren van allerlei taken zoals kostenopsporing, automatische facturatie, het bijhouden van belasting- en bankgegevens en het uitbetalen van de lonen. Op deze manier hoef je geen accountant in te huren om de financiën van je bedrijf te beheren en eventueel je werknemers uit te betalen.

Minder rommel. Wanneer je over een goed ZZP boekhoudpakket beschikt, hoef je geen stapel papierwerk bij te houden. Dankzij de mobiele applicatie op je smartphone (die de meeste pakketten aanbieden) kun je eenvoudig bonnetjes toevoegen door een afbeelding direct te uploaden.

Het kiezen van het juiste boekhoudpakket

Om het juiste ZZP boekhoudprogramma te kunnen uitkiezen, stel je bij je keuze dan de volgende vragen:

  • Is de boekhoudsoftware ontwikkeld voor ZZP’ers?
  • Is het boekhoudprogramma aangepast aan mijn vakgebied?
  • Bieden ze aangepaste oplossingen aan die voldoen aan mijn behoeften als freelancer?
  • Hoe kan jullie boekhoudprogramma me helpen te voldoen aan alle wettelijke reguleringen?
  • Hoe wordt mijn data bijgehouden? Vinden er backups plaats? Kan mijn toegang onmiddellijk hersteld worden na een onderbreking?
  • Wat zijn de totale kosten? Zijn er nog bijkomende installatie- of cloud storage-kosten?
  • Welke soorten ondersteuning bieden jullie aan? (Bijvoorbeeld, verloopt alle contact via e-mail, of is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van telefoon of live chat?)

Klaar om jouw boekhoudprogramma te kiezen? Ga hier direct je online boekhoudprogramma vergelijken.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie