Als je start als ZZP’er is het eerste waaraan je denkt waarschijnlijk niet je boekhouding. Zodra je enkele maanden bezig bent, beginnen de eerste boekhoudkundige vragen te malen. Zou ik een boekhouder inschakelen of kan ik de administratie zelf aan? Als ik het zelf doe, heb ik dan genoeg kennis om geen fiscale voordelen te mislopen? Kost een boekhouder me niet zoveel dat ik eigenlijk werk om hem te betalen? Omdat er heel wat onduidelijkheid is over wat een boekhouder doet en voor welke prijs helpen we in de onderstaande lijst enkele misverstanden de wereld uit.
1: Een boekhouder is alleen nodig voor wie een fysieke zaak heeft
Fout. Ook wie van thuis uit werkt of zijn beroep uitoefent in de woning van de klant, heeft baat bij een boekhouder. Net zoals zzp’ers die op locatie werkt zoals zzp’ers in de zorg. De boekhouding zal wel complexer zijn bij iemand met personeel in dienst, opslag en een winkel. Op boekhoudkundige fouten staan zware fiscale boetes en de fiscus schat nooit in het voordeel van de ondernemers.
Ook voor freelancers is de boekhouding in een boekhoudprogramma vaak niet eenvoudig. Ook voor hen wijzigen de wetgeving en de belastingtarieven regelmatig. Het is dus niet voldoende om je éénmaal te verdiepen in de regelgeving. Boekhouding vergt aanhoudende studie. De tijd die je als ZZP’er hieraan wijdt, besteed je misschien liever aan je eigen werk.
Tip: ben je nog opzoek naar een zakelijke rekening? Hier vergelijken we de beste banken voor zzp’ers.
2: Een boekhouder is te duur voor een ZZP’er
Fout. Het is waar dat een boekhouder voor zzp zeer duur kunnen zijn maar dat zijn degenen die werken met vaste tarieven, of je nu een complexe vennootschap hebt of een ZZP’er bent. Boekhouders die op deze manier werken, zijn niet interessant voor ZZP’ers omdat je voor diensten betaalt die je als ZZP’er niet nodig hebt. Andere boekhouders maken een prijs op maat van de onderneming. Zij rekenen lagere tarieven aan voor ondernemingen met een eenvoudige boekhouding. Die zijn voor ZZP’ers wel interessant.
Om je snel een idee te vormen van de kosten van een boekhouder voor een ZZP’er kan je bij boekhouder.nl of bij ons een offerte opvragen. De enige gegevens die je moet ingeven zijn de rechtsvorm van je onderneming, het aantal facturen per maand, het aantal werknemers en je contactgegevens.
3: Een boekhouder haalt de stress weg
Waar. Wie kiest om te werken als freelancer doet dat hoofdzakelijk omwille van de vrijheid. Je bepaalt zelf je klanten, je aantal uren… Je bepaalt alles zelf. Dat brengt ook een hoop verantwoordelijkheden en stress met zich mee. Heb ik voldoende klanten of net te veel? Zal ik investeren in een eigen website, in promotie, in personeel? Deze beslissingen horen bij het ondernemerschap en vragen veel denkwerk en opzoekwerk. Freelancers weten wel dat het fiscale luik van een onderneming heel belangrijk is maar voor velen is het de minst aangename taak. Ondernemingen gaan dan ook failliet omwille van een onzorgvuldige boekhouding. Plots beseffen zaakvoerders dat er geen geld meer in de kas is. Meten is weten, zegt men ook bij graydon.nl dat data van faillissementen bijhoudt. Een boekhouder houdt de evolutie van de onderneming bij en waarschuwt de zaakvoerder op tijd als er ingegrepen dient te worden en waar.
Kort samengevat is als ZZP’er investeren in een boekhouder nuttig voor je onderneming. Een goede boekhouder hoeft geen grote hap uit je budget te nemen en betaalt zich door zijn raad, kennis en administratief werk zelf terug. Zo heb jij meer tijd voor je vak.
Lees ook:
Overzicht eenvoudige boekhoudprogramma’s
Overzicht gratis boekhoudprogramma’s