Zoek naar:

Google wordt er steeds beter in om iedereen op maat te bedienen. Voor de gebruiker is dit natuurlijk de ideale situatie en voor de digitale marketeer betekent dit een continue uitdaging. Het is dan ook niet voor niets dat het SEO-landschap continue in beweging is en er vrijwel elke dag nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden en er steeds nieuwe trends bij komen op het gebied van SEO en het optimaliseren van content.

Het kan je als ZZP’er dan ook niet ontgaan zijn dat Google tegenwoordig steeds vaker direct antwoord geeft op een vraag, of van een zoekterm een aantal vragen maakt. Deze textboxen met de antwoorden worden ook wel featured snippets genoemd.

Aan het gebruik van deze snippets zitten veel voordelen verbonden en dit onderdeel heeft dan ook een groot potentieel voor elk bedrijf op het gebied van SEO.

De waarde van de Featured Snippet

De Featured Snippet is als gezegd een textbox die verschijnt in het midden van de zoekresultaten boven de organische resultaten en vlak onder de betaalde zoekresultaten. Deze positie in de zoekresultaten wordt ook wel positie 0 genoemd. Een groot voordeel aan deze positie, is de weergave op de mobiele versie van Google.

Hier neemt de Featured Snippet namelijk het overgrote deel van het beeldscherm in. Tel hierbij op dat de mobiele versie van Google momenteel al meer dan 50% van het gebruik beslaat en de waarde van dit content gebied is meteen duidelijk.

De waarde van Featured Snippets voor Voice Search

De verwachting in 2019 dat Voice Search zou doorbreken is niet helemaal uitgekomen en de groei van deze feature is iets minder snel gegaan dan door diverse kenners verwacht werd. Dat Voice Search de toekomst heeft staat echter buiten kijf en het feit dat deze manier van zoeken nog niet domineert mag dan ook als een kans gezien worden voor ondernemers en zelfstandigen om zich nog beter op deze ontwikkeling voor te bereiden.

Zoekresultaten als naar aanleiding van spraak gestuurde zoekopdrachten zullen dan ook vooral weergegeven worden in de vorm van Featured Snippets, omdat dit praktisch de meest relevante resultaten en antwoorden zijn op de door de gebruiker ingesproken zoekopdracht.

Bijkomend voordeel voor de gebruiker hier, is dat er niet naar een externe website gegaan hoeft te worden, omdat het antwoord of resultaat direct al op de Google pagina zichtbaar is.

Dit betekent echter niet dat dit voor bedrijven minder interessant wordt, want de waarde van het merk van jouw website in de Featured Snippet zelf is zeer hoog en kan leiden tot een terugkeer naar de website of een offline conversie voor je bedrijf.

Daarnaast zijn er natuurlijk honderden scenario’s te bedenken, waarbij de gebruiker niet op zoek is naar een snel antwoord, maar op basis van de beknopte informatie in de Featured Snippet getriggerd wordt en door zal klikken om meer context te vergaren.

Gebruik de EAT methodiek om de kans te vergroten om jouw content in de Featured Snippets te krijgen

Om ervoor te zorgen dat je als ZZP’er of ondernemer zo optimaal mogelijk gebruik maakt en zorgt dat jouw content in de Featured Snippets terechtkomt, zijn er een aantal tips en trucs om te gebruiken voor je content. Een van de voornaamste zaken, is door te focussen op de kwaliteit met behulp van de EAT-methodiek.

Deze methode helpt bij het betrouwbaar maken en houden van jouw content door ervoor te zorgen dat deze wordt beschouwd als een autoriteit. De EAT-methodiek richt zich dan ook op Expertise, Autoriteit en betrouwbaarheid (trustworthiness).

Er zijn hiervoor verschillende toepassingen te bedenken, zoals bijvoorbeeld het gebruiken van accurate en actuele referenties van toonaangevende bronnen, of het gebruik van bijvoorbeeld gastauteurs die als autoriteit of expert worden gezien in jouw werkveld.

Overige manieren en tips om jouw website in de Featured Snippets te krijgen

Naast de EAT-methode, is het ook een goed idee om te onderzoeken naar welke vragen jouw doelgroep op zoek is. Dit kun je doen door via Google Analytics te checken via welke keywords gebruikers op jouw website terechtkomen, maar er zijn ook diverse tools beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de applicatie Answer The Public, waarbij er op basis van zoektermen naar vragen wordt gezocht die gebruikers op Google intypen. Een SEO specialist inhuren die gebruik maakt van professionele tools zoals SEMrush en Ahrefs valt te overwegen indien je uitgebreider zoekwoorden onderzoek verlangt of hier gewoonweg geen zin in of kaas gegeten van hebt. 

Mijn featured snippet als je zoekt op ‘wat kost een boekhouder

Wanneer je de vragen in kaart hebt gebracht zijn er twee scenario’s mogelijk. Er bestaat een mogelijkheid waarbij er al een Featured Snippet beschikbaar is, hierbij is het zaak om te kijken waar deze vandaan komt en hoe je deze kan overtreffen op het gebied van inhoud, formulering en algemene kwaliteit. Een ander scenario is dat er nog geen Features Snippet aanwezig is en dit dus in principe een uitgelezen kans is.

Het is hierbij wel belangrijk om te checken het zoekvolume op de vraag lonend is om hier energie in te steken. Indien dit het geval is, dan is het belangrijk om je naast de eerdergenoemde tips ook te focussen op de lengte van de content.

Onderzoek van SEO specialist MKB Romano Groenewoud heeft namelijk uitgewezen dat de meest effectieve en succesvolle Featured Snippets bestaan uit rond de 40 tot 50 woorden. Naast de lengte en betrouwbaarheid, is het ook zaak dat de html codering hierbij vlekkeloos is en er gebruik wordt gemaakt van een korte alinea of een lijst met zogenaamde bullet points.

Tot slot is het een geruststellende gedachte dat je niet per se op positie 1 hoeft te staan in de rangschikking, om kans te kunnen maken om tot de Featured Snippets voor jouw vakgebied door te dringen.

Wel is een top-5 notering gewenst om hier aanspraak op te kunnen maken. Indien jouw website hier nog niet voor in aanmerking komt, is het een goed idee om eerst op de andere aspecten van SEO te richten of anderzijds wellicht SEO uitbesteden aan een ervaren specialist, alvorens je op de Featured Snippets te storten.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie