Zoek naar:

Wanneer je als ondernemer thuis veel achter je bureau zit om je werk te kunnen doen, is het van groot belang dat je de juiste houding aanneemt. Een groot deel van de zzp’ers vergeet de gezondheid wanneer het om thuiswerken gaat. Zij beschikken bijvoorbeeld niet over goede ergonomische meubels en hebben daardoor geen comfortabele werkplek.

Ook wanneer je maar gedeeltelijk thuiswerkt is het van groot belang om te investeren in een werkplek waar je ongestoord je werk kunt doen. Hoe aantrekkelijk dit zogeheten Nieuwe Werken ook is: investeer als zzp’er altijd in een ergonomische werkplek. In dit artikel vertellen we je meer over je als ondernemer het beste ergonomisch kunt werken wanneer je vanuit huis werkt.

Maak een daadwerkelijke werkplek

Als zelfstandig ondernemer zul je al gauw merken dat het zzp’er worden niet het moeilijkste is van een eigen onderneming. Het scoren van klanten, het bijhouden van je administratie, het op de juiste manier inrichten van je werkplek; er komt nog veel meer bij kijken.

Veel mensen vinden het geen probleem om even met hun laptop aan te schuiven aan de eettafel. Dat is prima voor wanneer je nog even een opdracht af moet ronden of wanneer je je belastingaangifte of aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Werk je echter hele dagen thuis dan is het een absolute aanrader om echt een afgesloten plekje te hebben waar je kunt werken.

Denk hierbij aan een aparte kamer of aan een werkplek die je kunt huren. Sommige mensen bouwen zelfs een stukje van de garage of het tuinhuisje om om te gebruiken als thuiskantoor!

Heb je geen extra ruimte over wat betreft kamers, maar heb je wel een hoekje over in de woonkamer? Ook daar kun je goed een werkplek maken. Hierbij is het belangrijkste dat je je werk letterlijk kunt laten liggen wanneer je klaar bent en je dus niet elke avond alles op de eettafel moet opbergen, omdat jullie op je werkplek gaan eten.

Kies voor ergonomisch meubilair

Zodra je eenmaal een goede werkplek hebt gemaakt, moet je gaan kijken welke meubels je kiest. Het is belangrijk om te kijken naar je eigen gezondheid. Kies daarom altijd voor ergonomische meubels die je kunt verstellen.

Een verstelbaar bureau is bijvoorbeeld ideaal om afwisselend zittend en staand aan te werken. Kijk hierbij naar een tafel of bureau waar jij je fijn aan voelt. Misschien heb je wel veel opbergruimte nodig of misschien heb je genoeg aan een kleinere tafel. Check met een Viking Direct kortingscode in de webshop of er een bureau of tafel met korting naar jouw smaak tussen zit. Neem hierbij ook een verstelbare bureaustoel met armleuningen waarop je comfortabel genoeg kunt werken.

Uiteraard is het voor ieder werkveld anders in welke bureaustoel jij het lekkerst zit. De gouden regel is in ieder geval dat je niet moet besparen op je bureaustoel, aangezien je hier het meeste van de tijd op zit. Tel daarbij op dat een ergonomische bureaustoel over het algemeen van hoge kwaliteit is en je maakt een hele goede investering voor je bedrijf.

Wist je dat je bepaalde investeringen die je maakt voor je eigen onderneming af kunt trekken van de belasting? Een ergonomisch interieur voor je thuiskantoor hoort daar ook bij.

Let op verlichting

Onze biologische klok is heel afhankelijk van daglicht. Daarom kun je je in de winter, wanneer er minder daglicht is, minder energiek en minder vrolijk voelen. Op de werkvloer is genoeg licht dan ook ontzettend belangrijk. Bij de meeste bedrijven wordt er zelfs iemand ingehuurd om een compleet lichtplan uit te schrijven.

De juiste verlichting is van invloed op je eigen motivatie en productie. Tel daarbij op dat het voor je algehele gevoel en stemming belangrijk is en je hebt genoeg redenen om thuis te kijken naar de hoeveelheid licht. Hier hoef je natuurlijk niet iemand voor in te huren (mag wel), maar let bij het plaatsen van je bureau erop of er een raam in de buurt is. Kijk wanneer nodig uit op je tuin of de voorkant van je woning zodat je in voldoende licht kunt werken.

Zorg ook voor de juiste verlichting bij je bureau; ergonomisch gezien zou het het beste zijn om lichten boven je te hebben, die niet in je gezicht schijnen tijdens het werk. Denk bijvoorbeeld aan spots aan het plafond of een hoge staande lamp.

Hierbij is het goed om te weten dat in de ochtend warm, gelig licht helpt en dat je in de middag juist gebruik moet maken van koeler, meer blauwer licht.

Leuke accessoires helpen bij je werk

Wat veel mensen vergeten is dat het toevoegen van leuke accessoires of een andere persoonlijke touch kan helpen bij het kunnen doen van je werk. Je thuiskantoor hoeft uiteraard geen strak kantoor te zijn zonder enige gezelligheid! Sterker nog: voeg juist wat persoonlijkheid toe om met plezier aan je bureau te zitten. Dit kan van alles zijn: van enkele foto’s in een lijstje aan de muur tot aan een verticale plantenbak.

Planten zijn overigens sowieso heel goed voor je dagelijks leven, mits je voor luchtzuiverende planten gaan. Dergelijke planten zorgen voor regulatie en verfrissing van de lucht om je heen.

Wat ook handig is, is om een koffiezetapparaat of een waterkoker in de buurt te hebben. Waarom? Heel simpel: zo kun je snel een kop koffie of thee pakken en ben je minder snel afgeleid dan wanneer je naar de keuken moet lopen.

Let er overigens wel op dat je je werkplek niet vol bouwt met accessoires en andere frutsels. Te veel spullen kunnen namelijk weer afleiden bij een goede werksfeer.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie