Zoek naar:

Heb je een eigen bedrijf? Dan is een bijbehorende website min of meer onmisbaar. Het is een digitaal visitekaartje en daardoor, zeker wanneer je business zich grotendeels online vindt, een niet te versmaden onderdeel van je promo. Pak het extra goed aan en je hebt misschien geen garantie voor massa’s potentiële klanten, maar wél een vergrote kans op stijgende inkomsten.

En tóch beschikken veel zelfstandige ondernemers niet over een eigen domeinnaam, laat staan een eigen website. Maar liefst veertig procent van alle Nederlandse zzp’ers en mkb’ers geeft aan het nut er niet van in te zien. En dat zeggen wij niet. Dat wees een onderzoek van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, de SIDN, uit.

Dat percentage komt dus neer op een behoorlijk aantal ondernemingen zonder eigen website. En daarvoor bestaan verschillende redenen. Eentje is erg voor de hand liggend: sommige bedrijven bestaan simpelweg al heel lang zonder website. Als je organisatie ook zonder eigen www uitstekend functioneert, waarom zou je daar dan verandering in brengen? 

Komt de twijfel daarmee grotendeels van de wat oudere organisaties? Nou – niet per se. We vonden het enigszins verbazingwekkend om te horen dat ook veel jonge bedrijven een gebiste niet nodig achten: veertig procent van het aantal bedrijven dat het nut er niet van inziet. De redenen daarachter lopen uiteen: van een gebrek aan tijd tot te weinig financieel middelen om een website van de grond te krijgen. De tijd steken ze liever in de eigenlijke bedrijfsactiviteiten. Het geld? Dat wordt voor andere doeleinden gebruikt óf is simpelweg niet aanwezig.

Misvatting

Een ander veelgehoord argument tegen de komst van een website is dat bedrijven denken er geen enkele nieuwe klant of opdracht mee te winnen. Maar dat is een misvatting, zo blijkt.

Sommige bedrijven denken het te redden met alleen sociale media, andere organisaties bestaan bij de gratie van mond-tot-mond-reclame. Feit blijft dat een mooie website een specifieke clientèle aantrekt. Een schare aan klanten die meer te besteden hebben, welteverstaan.

Marketingfacts.nl stelt namelijk dat de kwaliteit van een website bepalend is voor de bedragen die voor opdrachten worden betaald. Misschien denk je er als ondernemer aan om een gratis website te starten: eentje die je zelf kunt aanpassen aan de hand van een standaard template. Maar dat resulteert in een nogal doorsnee website – en dát zorgt volgens Marketingfacts.nl voor een gemiddeld bedrag van €1.435 per opdracht.

Vind je dat niet slecht? Onthoud dan wel dat een vakkundig gemaakte website dit bedrag aanzienlijk verhoogt – naar €5.063 per opdracht.

Kosten

Conclusie hieruit is dat het laten maken van een website misschien tijd kost en misschien in eerste instantie niet nodig lijkt, maar dat je er wel degelijk veel geld mee laat liggen. ‘Maar een website laten maken kost toch ook geld? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten van onder meer het onderhoud en reclame via bijvoorbeeld Google AdWords…’ Dat klopt, maar de kans is groot dat je die investering dubbel en dwars terugverdient.

Bovendien heeft een website laten maken ook nog een aantal aanvullende voordelen. Je krijgt er bijvoorbeeld een (onbeperkt) aantal mailadressen bij. En dat staat toch een stuk professioneler ten opzichte van z’n Gmail-adres. Wij zouden het in ieder geval wel weten…  

Tip: Kies een eenvoudig boekhoudprogramma voor je webshop

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie