Zoek naar:

Duurzaam ondernemen heeft de toekomst en wordt daarom steeds meer de norm. Klinkt dat jou in de oren als iets waar alleen grotere bedrijven zich mee bezig kunnen houden? Dat hoeft zeker niet. Als zzp’er kun je net zo goed een steentje bijdragen aan het milieu. Hieronder vind je tips om duurzaam te ondernemer als zzp’er. 

Duurzame maatregelen

Als je thuis werkt, ben je sowieso al best duurzaam. Je gebruikt tenslotte geen kantoorruimte en neemt niet deel in het woon-werkverkeer. Maar of je nu thuis of op een kantoor of op een coworking-plek werkt, er zijn altijd duurzame maatregelen die je kunt doorvoeren: 

  • Eet minder vlees bij je lunch. De vleesindustrie is een van de grootste boosdoeners bij klimaatverandering. Als je bijvoorbeeld 100 gram minder vlees per week te eet, verlaag je de broeikassenuitstoot met 7 tot 10 procent
  • Zet je screensaver uit en zorg dat je scherm na een paar minuten op standby gaat. Zit jouw werkdag erop? Zet de computer dan helemaal uit in plaats van op standby. Dit geldt ook voor andere apparaten, zoals je printer of televisie. 
  • Heb je een afspraak buiten de deur? Als het dichtbij is, kun je de fiets pakken of gaan lopen. Als de afspraak goed met het openbaar vervoer te bereiken is, neem dan de bus, trein, tram of metro. Het fijne daaraan is dat je in het openbaar vervoer tegelijkertijd kunt werken, je e-mail kunt lezen of je op je afspraak kunt voorbereiden.

    Is het toch echt het handigst om met de auto te gaan? Plan de afspraak dan buiten de spits in. Of nog beter: neem een elektrische auto, waarover hieronder meer. 
  • Paperless office! Print zo weinig mogelijk. Factureer bijvoorbeeld alleen via e-mail. Moet je toch printen? Druk dan dubbel af en gebruik dan Ecofont, een lettertype waarmee je minder inkt verbruikt. Daarnaast kun je letten op de dikte van het papier. 
  • Ga bewust om met de aanschaf van je kantoorartikelen- en accessoires. Koop je bureau bijvoorbeeld tweedehands en laat onnodige prullaria – hoe verleidelijk ook – liggen. 
  • Gebruik ledverlichting. Ledverlichting is van hogere kwaliteit en gaat dan ook ruim dertig jaar mee. Dat is een van de redenen dat ledverlichting de meest duurzame vorm van verlichting is.  Doordat ledverlichting minder stroom verbruikt, is het ook nog eens fijn voor de portemonnee. 
  • Scheid je afval, zodat er minder restafval overblijft en er minder energie nodig is voor de afvalverwerking. De belangrijkste materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden en je kunt scheiden zijn glas, papier, gft (groente-, fruit- en tuinafval) en plastic. 
  • Bij welke bank heb jij je zakelijke rekening? Overweeg om over te stappen naar een duurzame bank. 
  • Neem zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Dat is goed voor het milieu én scheelt behoorlijk op je energierekening. Toegegeven: het is een investering, maar je kunt het er in zes jaar uithebben.  

Rijd in een elektrische auto 

Omdat steeds meer mensen milieubewust worden, wint de elektrische auto flink aan populariteit. Zowel het rijden in een elektrische auto als de productie ervan zorgt voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast is de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof veel lager. Wil je écht je groene plicht doen? Laad de auto dan op met zelf opgewekte groene stroom. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van zonnepanelen. 

Elektrische auto’s zijn niet alleen duurzaam, maar hebben ook fijne financiële voordelen. Mits je steeds thuis oplaadt, rijd je stukken goedkoper dan als je op brandstof rijdt. Publieke laadpalen kunnen flink wat opstartkosten vergen, dus let hierop. Daarnaast zijn er belastingvoordelen als je in een elektrische auto rijdt: je profiteert van een bijtelling van 4% per jaar. Bijkomend voordeel is dat elektrische auto’s veel minder onderhoud nodig hebben.

Veel mensen laten zich nog afschrikken door de hoge aanschafprijs van een elektrische auto. Zeker al zzp’er heb je hier misschien niet het budget voor. Kijk daarom eens naar de mogelijkheid tot lease. Een elektrische auto leasen heeft als voordeel dat je de aanschafprijs niet in een keer hoeft neer te leggen en dat je je geen zorgen hoeft te maken of de restwaarde wel hoog genoeg is. 

Ondersteun een maatschappelijk initiatief 

Heb jij het gevoel dat jij als zzp’er nog te weinig een verschil kan maken? Geef dan je steun aan (grote) duurzame initiatieven. Zoek naar initiatieven die goed passen bij jouw visie en bij wat je doet. Naast dat je zo bijdraagt aan het redden van de planeet, laat je ook aan je klanten en relaties zien dat je maatschappelijk betrokken bent. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie