Zoek naar:

Nederland is een echt handelsland. We hebben een vrije markteconomie, de wet van vraag en aanbod is dus van toepassing. Prijzen en tarieven ontstaan op basis van enerzijds de vraag, en anderzijds het aanbod op de markt. De overheid kan door middel van wet- en regelgeving ingrijpen, maar doet dat alleen als de consument grote nadelen ervaart van een ongebalanceerde markt. 

De wet van vraag en aanbod is op zo’n beetje alles van toepassing. In Nederland doen we ontzettend goedkoop boodschappen, omdat Albert Heijn, Jumbo en een hoop kleinere supermarkten om de markt streiden. Huizen zijn prijzig, omdat er meer vraag is dan aanbod. Ook in event management geldt we wet van vraag en aanbod: keynote sprekers zijn duur, omdat ze gewild zijn, maar al een goed gevulde agenda hebben. 

Invloed op vraag en aanbod

Natuurlijk, er zijn talloze mensen in te huren om een praatje te houden. Maar die ene spreker die precies het verhaal biedt wat jouw evenement nodig heeft? Die is niet zomaar even te vinden. Je wil een spreker die kennis heeft van jouw markt & doelgroep en die zijn naam hoog te houden heeft. 

En je raad het al, dat kost wat. Hoeveel, dat hangt dus af van de wet van vraag en aanbod. In de wereld van event management en sprekers hebben drie belangrijke factoren daar invloed op.

1. Ervaring

Er zijn factoren die bijdragen aan het slagen. Eén van die factoren is ervaring. Een spreker die al vaker voor groepen heeft gestaan, zal het vaak gemakkelijker af gaan dan een nieuwkomer. Voor die ervaring betaal je.

Ook hier geldt weer dat de ervaren sprekers dus ook het meest gewild zijn. Iedereen wil natuurlijk zekerheden bieden tijdens een bedrijfsevenement. De spreker op het podium moet kunnen omgaan met de situatie en het publiek kunnen bieden wat het wil. Wat dus ook vaak zal betekenen dat de beste sprekers het meest gewild zijn.

Zie ook wat kost een spreker?

2. De bekendheid van de spreker

Een grote naam op de aankondiging verkoopt kaartjes. Een bekende spreker zit hoog in de piramide van vraag en aanbod, en van die autoriteit kun jij gebruik maken van jouw evenement.

Vergelijk het met de hoofdact van een muziekfestival. Hoe beter de band, hoe eerder de kaartjes verkocht zullen zijn. Heb je een branche of niche specifiek evenement, dan kan het ook om een bekende naam binnen je specifieke branche gaan, ook wanneer die daarbuiten niet bekend is. Het gaat uiteindelijk om het publiek dat je wil bereiken.

3. Toename van het aantal bijeenkomsten

Evenementen en conferenties zijn de laatste jaren helemaal hot. We zien een sterke  toename in het aantal evenementen in recente jaren. Alle evenement organisaties hebben met de voorgenoemde factoren te maken. 

En omdat het aantal kwalitatieve sprekers niet evenredig meegroeit met het aanbod van evenementen, betekent dat dus dat een kleine groep sprekers zeer gewild is.

Dat er dan een flinke prijs wordt gevraagd, is niet anders dan wat er in andere branches gebeurt. Niet alleen voor de beste spreker betaal je, maar ook voor de beste advocaat, de beste designer en de beste marketeer moet je jouw portemonee trekken.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie