Zoek naar:

Zoals banken verschil maken tussen een zakelijke betaalrekening en een betaalrekening voor particulieren, zo bieden kredietverstrekkers ook verschillende leningen aan voor ondernemers en particulieren. Maar wat is eigenlijk precies het verschil? Je leent immers allebei een som geld en misschien zelfs hetzelfde bedrag. Waarom wordt er dan toch onderscheid gemaakt? We zochten het voor je uit!

Boetes voorkomen

Wanneer je ZZP’er bent, kunnen werk en privé gemakkelijk door elkaar lopen. Vooral wanneer je een deel van je huis inricht voor je bedrijf, bijvoorbeeld wanneer je een kantoor aan huis begint, is het van belang om zaken goed gescheiden te houden. Niet alleen in praktische zin, maar ook op financieel gebied. Voor een ondernemer is geld lenen een ander verhaal dan voor een particulier. Veel ondernemers blijken onvoldoende op de hoogte te zijn en betalen daardoor achteraf onnodig veel boetes aan kredietverstrekkers. Laat je dus goed informeren en lees de voorwaarden van een lening goed door. Boeteclausules hebben vaak betrekking op voortijdige aflossing van een lening of op het tussentijds verkopen van het bedrijf waarvoor je de lening hebt aangevraagd.

Openheid van zaken

Wanneer je als ZZP’er een persoonlijke lening afsluit, wil dat zeggen dat je die ook echt voor een persoonlijk leendoel moet gebruiken. Het is dus niet de bedoeling dat je zo’n lening gaat gebruiken om een nieuwe bedrijfsmachine mee te financieren. Het moet echt iets in de privésfeer zijn, zoals een nieuwe auto, een caravan of een verbouwing van je huis. De meeste kredietverstrekkers eisen dat je openheid van zaken geeft en het gewenste leendoel aantoont, bijvoorbeeld door een factuur te overleggen. Deze voorwaarde is ingebouwd om te kunnen controleren of je de lening daadwerkelijk gebruikt voor het aangegeven leendoel.

Zakelijk krediet

Voor ondernemers is er nog een andere optie, namelijk het zakelijk krediet. Dat is niet een lening die je als één bedrag op je rekening gestort staat, maar in feite een verruiming van je banksaldo. Simpel gezegd, je mag tot een bepaald bedrag in het rood staan en over dat extra opgenomen bedrag betaal je rente. Zo’n zakelijk krediet kan handig zijn wanneer je even krap bij kas zit, terwijl er toch wat facturen betaald moeten worden. Een zakelijke lening is daarentegen meer geschikt voor het doen van een eenmalige grote uitgave, zoals de aanschaf van een nieuwe machine of de kosten voor een nieuwe website.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie