Zoek naar:

Je kunt overal drukwerk laten maken, bij jou in de buurt en zelfs online. De aanbieders van online drukwerk kunnen flink op prijs concurreren met drukkerijen in je eigen omgeving. Dat geldt in ieder geval voor regulier drukwerk. Maar hoe zit het met niet regulier drukwerk?

Standaard drukwerk

Drukwerk is simpelweg het bedrukken van papier of andere materialen waarop inkt gedrukt kan worden. De drukwerk branche is ontzettend competitief en er is dan ook sprake van marktverzadiging waarbij er de afgelopen tijd weinig nieuwe producten en technieken ontwikkeld zijn in de branche. Maar met de opkomst van online digitale drukkerijen is er een nieuwe wind opgestoken waarbij gemak en een concurrerende prijs regeert.

Het verschil zit hem vooral in de snelheid en in de mogelijkheid om goedkoper kleinere oplagen te drukken. Je selecteert online het type drukwerk en de oplage waarbij je het design upload en direct op de bestelknop drukt. Tevens krijg je ook meteen een drukproef te zien voordat je bestelling plaats. Meestal krijg je binnen 3 tot 4 werkdagen het drukwerk gratis afgeleverd.

Door deze concurrentie is digitaal drukwerk goedkoper bij kleinere oplages maar in sommige kleine oplagen ook goedkoper in offset drukwerk. Online drukkerijen bieden uiteraard ook offset drukmogelijkheden aan, maar sommigen laten bij kleine oplagen – vaak vanaf 250 stuks – een goedkopere prijs zien dan reguliere drukkerijen waardoor de concurrentie moordend is.

Tevens draaien deze drukkerijen 24 uur per dag waarbij digitale bestellingen aan een stuk door de pers af komen rollen en daar is geen standaard drukker tegenop gewassen.

Prijzen vergelijken

Doordat er steeds meer digitaal aanbod komt en direct online bestellingen geplaatst worden is het gemakkelijk op dit drukwerk prijsvergelijkingen te maken wat je bij reguliere drukkerijen tijd zal kosten. Online prijsvergelijk gebeurt net zoals je een hotel vergelijkt, het is een kwestie van hetzelfde type drukwerk en dezelfde oplage selecteren bij verschillende online drukkerijen en voila; je ziet meteen wie goedkoper is. Maar hoe gaat dit bij niet regulier drukwerk?

Niet regulier drukwerk

Het gaat steeds gemakkelijker om regulier drukwerk te bestellen in een handomdraai. Bij niet regulier drukwerk is dat een stuk lastiger, wat is het aanbod daarin?

Bij niet regulier drukwerk kun je denken aan relatiegeschenken of promotiemateriaal waarop bedrijfslogo’s, afbeeldingen en figuren gedrukt kunnen worden. Ook in deze nichemarkt is de concurrentie groot waarbij de kleine spelers uit de markt geconcurreerd worden door de gigantische online drukkerijen. De online drukker koopt enorm grote hoeveelheden materiaal in waarop gedrukt wordt en kan daarmee de scherpste prijzen bieden. Uiteraard zal dit niet los gezien kunnen worden van een uitstekende service want ook dit criterium is belangrijk.

Een koffiemok bedrukken of pennen en usb sticks wordt tegenwoordig steeds vaker regulier genoemd in de branche door de grote vraag, alleen de techniek en service die erachter zit maakt het verschillend met regulier drukwerk. Over het algemeen is de druktechniek anders dan regulier drukwerk en sommigen bieden ook speciale ontwerpprojecten aan om unieke producten af te leveren.

Veel reguliere drukkerijen stappen dan ook over naar niet regulier drukwerk maar het aanbod is dan wel wat dunner. Het beperkt zich dan tot een klein aanbod aan producten die zij laten bedrukken, dat ook groot wordt ingekocht. Immers bestaat hun corebusiness uit papieren drukwerk maar ook zij moeten zich blijven ontwikkelen om hiermee de concurrentie aan pur sang papieren drukwerk op een andere manier te beconcurreren.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie