Zoek naar:

Soms is het handig als jouw website een snelle boost in de zoekmachines krijgt. Net voor Black Friday of de feestdagen bijvoorbeeld. Je website geheel SEO-vriendelijk maken is over het algemeen een langdurend en tijdrovend proces, maar er zijn tips waarmee je je website snel beter vindbaar kan maken. Als zzp’er moet je tenslotte alle zeilen bijzetten om te slagen. Hieronder vind je 9 tips om snel beter te scoren in zoekmachines.  

1. Maak je homepagina SEO-proof 

De homepagina is de belangrijkste pagina van je website. De kans is allereerst groot dat het de meest bezochte pagina van je website is. En omdat het navigeert naar de andere pagina’s op je website, is de homepagina vanuit SEO-perspectief erg belangrijk. Als je je website snel SEO-vriendelijker wilt maken, leg de focus dan op je homepagina. Op welke punten moet je letten?

  • Zorg dat het de bezoeker direct duidelijk is wat je precies aanbiedt. 
  • Plaats voldoende links naar de andere pagina’s op je website. 
  • Google hecht waarde aan hiërarchie op de website, dus zorg voor een gestructureerd en overzichtelijk menu. 
  • Houd de content up-to-date. 
  • Schrijf een goede meta-omschrijving. Maak deze niet langer dan 160 karakters, want meer laat Google niet zien. 

2. Voorzie de andere pagina’s ook van een goede meta-omschrijving 

Voor de andere pagina’s op je website is de meta-omschrijving ook een goede en snelle manier om meer bezoekers naar jouw website te krijgen. Hoe aantrekkelijker de tekst, hoe groter de kans dat bezoekers op de link klikken. 

3. Laat relevante website of blogs naar jouw website linken 

Als relevante websites naar jouw website linken, helpt dat om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google. De zoektocht naar relevante websites die jouw link willen plaatsen kan je alleen flink wat tijd kosten. Wil je sneller resultaat? Kijk dan eens naar bedrijven die dat proces voor jou uit handen kunnen nemen. Er is dan al een uitgebreid netwerk van bloggers en relevante websites waar jouw link op kan worden geplaatst.  

4. Bepaal je zoekwoorden en voeg deze toe aan al geschreven teksten

Heb jij bij je teksten helemaal geen rekening gehouden met SEO? Geen zorgen, ze hoeven voor nu nog niet helemaal herschreven te worden. Bepaal allereerst wat de belangrijkste zoekwoorden voor je website zijn. Plaats jezelf daarbij in de schoenen van de bezoeker: wat zou hij of zij intypen in Google?

Bekijk vervolgens de teksten die al op je website staan en verwerk de zoekwoorden op een natuurlijke wijze in de tekst. Vooral de titel, tussenkopjes en eerste alinea zijn daarbij van belang. 

5. Maak gebruik van een sitemap 

Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s op je website en fungeert als het ware als inhoudsopgave. Een sitemap helpt Google om het indexeren van pagina’s gemakkelijker te maken.

Er zijn verschillende tools waarmee je een sitemap kunt maken. Vervolgens moet je deze indienen bij Google. Als je daarna wijzigingen toepast op jouw website, is dat direct zichtbaar in de zoekmachineresultaten. 

6. Verwijder interne en externe dubbele content

Google straft dubbele content af, maar gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Er zijn twee soorten dubbele content: intern en extern.

Bij intern gaat het om je eigen website. Het kan zeker geen kwaad om je website hierop na te lopen, want het kan zomaar dat er ongemerkt dubbele dingen op zijn geplaatst. Bij externe dubbele content gaat het om twee verschillende websites die dezelfde content hebben staan.

Dit voorkom je door geen gebruik te maken van aangeleverde teksten en je eigen teksten te schrijven. 

7. Geef de afbeeldingen op je website een passende omschrijving

Waarschijnlijk heb je meerdere afbeeldingen op je website gebruikt. Zorg ervoor dat je elke afbeelding een passende en duidelijke omschrijving geeft, die past bij de pagina waar het op staat. Zoekmachines lezen geen afbeeldingen, dus ze kunnen aan de afbeelding zelf niet zien waar deze over gaat. Met een omschrijving snapt Google beter waar jouw website over gaat. 

8. Check de snelheid van je website en pas eventuele verbeteringen toe 

Snelheid is een belangrijke factor voor het hoog scoren in zoekmachines. Met de PageSpeed Insights tool achterhaal je op eenvoudige wijze waar de verbeterpunten voor jouw website liggen. Wellicht zijn er punten die je snel op kunt lossen. Grote afbeeldingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je website minder snel laadt. 

9. Controleer of de links op je website nog wel werken 

Zowel Google als je bezoekers kunnen doodlopende links niet waarderen. Het zou zomaar kunnen dat links die je in minder recente teksten hebt geplaatst inmiddels niet meer werken. Controleer je teksten hierop en verwijder doodlopende links waar nodig.  

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie