Zoek naar:

Of je nu net begonnen bent en je bedrijf op de kaart wilt zetten of als je gevestigde onderneming nieuwe klanten kan gebruiken, netwerken is een vitaal middel voor je bedrijf. Het brengt je in contact met belangrijke mensen uit jouw vakgebied alsook met huidige of potentiële klanten. Bezoek eens een vrijdagmiddelborrel van je brancheorganisatie, ga naar een evenement bij jou in de regio of drink een kopje koffie met vakgenoten. Graag vertellen we hoe netwerken kan helpen je bedrijf op de kaart te zetten.

Ten eerste zorgt netwerken er natuurlijk voor dat je nieuwe mensen ontmoet. Dit kunnen vakgenoten zijn waar je ervaringen mee kunt uitwisselen en tips kunt delen, echter ook potentiële klanten zijn te vinden op netwerkevenementen. Het is aan te raden om met minder mensen te spreken en ze echt te leren kennen, dan maar heel kort met zoveel mogelijk mensen te praten. Door een waardevol gesprek te starten en de diepte in te gaan met bijvoorbeeld 3 mensen, zul je bij deze mensen ook echt een blijvende herinnering achter laten. Als je dit op elk evenement doet, groeit je netwerk met relevante contacten. Om ervoor te zorgen dat mensen later nog eens contact met je kunnen opnemen, is het natuurlijk belangrijk om visitekaartjes bij de hand te hebben om uit te delen. Deze kun je heel makkelijk bij een online printer laten maken, zodat je goed voorbereid bent.

Creër blijvende connecties

Mogelijk ben je iemand die denkt dat netwerken je maar van je ´echte´ werk afhoudt omdat je op dat moment niet bijvoorbeeld achter je bureau met computer zit. Zet je zorgen echter opzij en ga er opuit. Als je netwerken goed doet, zorgt het er juist voor dat je je werk beter kunt doen of dat je nieuwe, blijvende connecties legt. Contacten met mensen die je advies kunnen geven, een gesprek met een potentiële nieuwe medewerker, een tip van de créme-de-la-créme uit jouw vakgebied, een potentiële klant die op zoek is naar wat jij kunt bieden. De mogelijkheden waar nieuwe contacten toe kunnen leiden, zijn eindeloos. Het is alleen belangrijk dat je er met een open mind ingaat en profiteert van wat er op je pad komt.

Onderscheid jouw organisatie

Door nieuwe contacten te leggen met vakgenoten zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft waar concollega´s mee bezig zijn en welke ontwikkelingen de branche ondergaat. Zo blijf je op de hoogte van de laatste activiteiten. Netwerken zorgt ervoor dat je mee kunt praten over de laatste trends. Mogelijk geeft het je ook ideeëen om je eigen bedrijf te onderscheiden. Je hoort namelijk van anderen wat wel en niet werkt, waar jij weer profijt van kunt hebben. Misschien geeft het je wel de inspiratie die je zoekt om iets te doen waar je niet eerder aan gedacht hebt. Zie je er tegenop om met vreemden in contact te komen? Bedenk dan dat iedereen in het begin een vreemde voor elkaar is. Je kunt ook altijd tips nalezen over hoe je netwerken het beste kunt aanpakken om goed voor de dag te komen.

Zet jezelf op de kaart

Met de tijd zul je, als je meer netwerkevenementen bezoekt, ook jezelf meer onderscheiden op een bijeenkomst. Meer en meer mensen zullen je naam leren kennen, waardoor jouw (bedrijfs)profiel zal stijgen. Wat er voor zorgt dat jouw bedrijf op de kaart wordt gezet. Zelfs als je dus niet de kans krijgt om met meerdere mensen te praten, zal jouw aanwezigheid bekend worden en je bedrijfsnaam mogelijk de ronde doen.

Netwerken blijft een belangrijk middel voor elk soort bedrijf om nieuwe contacten te leggen die erg waardevol kunnen zijn voor de groei van jouw zaak. Zorg er dus voor dat je dit aspect opneemt in je business plan en ga er opuit!

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie