Zoek naar:

Bijna nooit het gevoel hebben dat je aan het werk bent. Nauwelijks dingen móeten doen, maar juist zelf willen. Klinkt dat je als muziek in de oren? Wellicht ligt dit ook voor jou in het verschiet.

Ontzettend veel mensen maken net zoals mij van hun passie (of hobby) hun werk.

Hoe jij dit ook kunt verwezenlijken? Dit artikel geeft je alvast een duwtje in de rug.

1. Just do it

Als je al lange tijd het gevoel hebt dat je huidige werk je niet gelukkig maakt, waarom zou je hier dan nog langer in blijven hangen? Je zou eventueel met de baas kunnen overleggen of je parttime kunt gaan werken, zodat je die andere uren kunt investeren in jezelf. Ontdek wat je echt leuk vindt, wordt hier ontzettend goed in en deel het met anderen. Velen zijn zo hun eigen bedrijf langzaam maar zeker opgestart. Zul je spijt krijgen als je het nooit geprobeerd hebt? Doe het dan! Wat is het ergste dat je kan gebeuren?

2. Geld is niet alles

Een veelgehoord excuus is dat je bang bent om minder (of geen) geld te gaan verdienen. Zodra je minder gaat werken of voor jezelf gaat beginnen kun je hier erg onzeker van worden. Ga je überhaupt nog wel genoeg verdienen? Wat als alles mislukt?

De waarheid is: dat weet je nooit.

Stel dat alles wel lukt, en je wel een succesvolle start maakt als zzp’er? Wat als je besluit om er voor de volle honderd procent te gaan? Mocht het toch niet lukken, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. En daar leer je ook weer veel van. Denk niet teveel aan de toekomst, richt je op het huidige moment en geef alles wat je hebt.

3. Laat je niet teveel beïnvloeden door je omgeving

Je ouders, je vrienden, je collega’s en kennissen zeggen allemaal tegen je dat ze het geen goed idee vinden. Maar wat wil jij zelf? Geloof je zelf wel dat je het kan? Stop dan met andermans beren op de weg zien. Je leeft uiteindelijk voor jezelf. Laat zien dat je het wel waar kunt maken.

4. Denk niet in problemen, maar in oplossingen

Als het een keer (of heel veel keren) tegenzit, ga dan niet te lang bij de pakken neerzitten. Je schiet er niets mee op als je steeds blijft hangen in negativiteit. Misschien is het juist wel beter dat die ene klus niet doorging of dat je opeens ontslagen bent op je werk. Zie het als een kans om iets totaal anders te gaan doen. Of zie het als een nieuw begin.

5. Je leert van alles wel iets

Sta open voor nieuwe mensen. Breid je netwerk uit door naar borrels en evenementen te gaan. Je weet nooit wanneer je iemand tegenkomt die later veel voor je kan betekenen. Wissel waardevolle kennis uit, blijf jezelf ontwikkelen en blijf vooral op de hoogte van wat er speelt in jouw branche.

Zo word je stapje voor stapje een expert met jouw passie of hobby!

Wat er ook gebeurd, laat niets of niemand je tegenhouden. Sla die beren op de weg opzij. Soms moet je risico’s durven nemen. De voldoening die je tijdens je reis eruit haalt is veel meer waard.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie