Zoek naar:

Ben je pas een zelfstandige onderneming begonnen en merk je dat je voor je werk veel op pad bent? Of ben je al een ‘oude rot’ in het vak, maar ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van een bedrijfsauto? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe het met de autoverzekering voor zzp’ers geregeld is. Maar hoe weet je nu of je een zakelijke of particuliere autoverzekering nodig hebt? 

Deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden. Als je met een auto die op je eigen naam staat op pad gaat, voldoet een particuliere autoverzekering.

Heb je echter een auto op naam van het bedrijf staan? Dan ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Het kan echter ook voorkomen dat een verzekeraar eist dat je alsnog voor een zakelijke autoverzekering kiest. Dit gebeurt meestal als je meer dan 25.000 kilometer per jaar zakelijk rijdt. Het aantal zakelijke kilometers kun je in de meeste boekhoudprogramma’s eenvoudig zelf bijhouden.

Onderzoek daarom eerst wat het limiet van zakelijk rijden bij jouw verzekeraar is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Het verschil tussen een zakelijke en particuliere autoverzekering 

Verzekeraars stellen altijd een risicoanalyse op voordat ze de premie bepalen. Belangrijke factoren zijn leeftijd en woonplaats van de bestuurder en gewicht en prijsklasse van de auto. Wanneer je als zzp’er veel kilometers zakelijk rijdt, kunnen zij eisen dat je ook een zakelijke autoverzekering afsluit. Dit is voor de verzekeraar belangrijk, omdat zij er van uit gaan dat zakelijke rijders meer risico lopen op de weg.

Dit komt omdat ze vaker op drukke tijden op de weg rijden en ook meer kilometers maken dan mensen die enkel privé rijden. Om zich tegen dit risico in te dekken, verhogen ze de premie voor zakelijke autoverzekeringen. Voor een zakelijke autoverzekering betaal je dan ook doorgaans iets meer premie. De dekking blijft echter hetzelfde als bij een particuliere autoverzekering. 

Autoverzekeringen vergelijken 

Of je nu een particuliere of zakelijk autoverzekering als zzp’er nodig hebt, feit blijft dat er veel verschillen zijn bij de diverse aanbieders. Alhoewel je met een zakelijke autoverzekering op basis van premie meestal iets duurder uit bent, betekent dit niet dat je niet kunt besparen. Door autoverzekeringen online met elkaar te vergelijken, vind je snel en eenvoudig de beste deal. 

Waarom kiezen voor een bedrijfsauto? 

Als je meer premie betaalt, wat is dan het voordeel als je een auto op naam van het bedrijf laat zetten? Er zijn tegenwoordig steeds meer zzp’ers die hun auto op naam van het bedrijf zetten? De reden is simpel.

Dit heeft namelijk een aantal grote belastingtechnische voordelen die de iets duurdere premie van de autoverzekering al snel in het niet laten vallen. 

Bij een auto op naam van het bedrijf mag je veel extra zaken aftrekken van de belasting. Zo ook de kosten voor de autoverzekering, de afschrijf- en aanschafkosten, brandstof en parkeerkosten. Als je vaak zakelijk rijdt, kan dit tot een fikse maandelijkse besparing leiden. 

Heb je al een auto en wil je deze toch nog op naam van het bedrijf laten zetten? Ook dan geniet je van enkele grote voordelen. Zo mag je de komende jaren de afschrijving van de auto aftrekken en ook de btw over alle kosten die je nog gaat maken. Denk hierbij niet alleen aan brandstof en parkeerkosten, maar ook aan reparaties. 

Kortom, ben je als zzp’er veel onderweg? Dan kan het zeker voordelen hebben om een auto op naam van het bedrijf te zetten. Let er dan wel op dat je ook een zakelijke autoverzekering afsluit, zodat je altijd met een veilig gevoel de weg op kan. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie