Het leasen van een auto onder zzp’ers wordt steeds populairder. In 2017 reed 12,1% van de zzp’ers in een leaseauto, en dit jaar is dat al 20,2%. Naast leasen is het ook mogelijk om een auto te kopen.
Door zelf een zakenauto te kopen ben je direct de eigenaar en moet je een direct investering doen. Je moet ook zelf alle zaken eromheen zelf regelen (verzekering, wegenbelasting) en loopt zelf alle risico’s (zoals schade of pech).
Met het leasen van een zakenauto heb je geen zorgen: je betaalt maandelijks een vast bedrag, kunt de auto makkelijk opnemen in je budget en afhankelijk van je keuze hoef je geen zaken te regelen zoals verzekeringen en onderhoud.
Wil je the best of both worlds? Bij het leasen heb je keuze tussen twee vormen: operationeel en financieel. Financial lease heeft dezelfde voordelen als het kopen van een auto, maar zonder dat je direct een grote investering hoeft te doen. Je betaalt de auto in maandelijkse bedragen af.
Zelf een auto kopen
Het grote voordeel van zelf een auto aanschaffen is dat het een goede investering kan zijn. Je bepaalt zelf hoe lang je erin rijdt en wanneer je de auto weer verkoopt. Direct een grote investering doen kan echter nadelig zijn als je een startende zzp’er bent en nog niet zoveel kapitaal hebt; dan kun je beter gaan leasen.
Als je een auto op de zaak koopt, komt de investering op je balans en moet je afschrijven. Je kunt je autokosten opvoeren als kosten. Daardoor gaat je winst omlaag en betaal je minder belasting. Verder kun je ook gebruik maken van investeringsaftrek aangezien je een investering gedaan hebt.
… betekent dus ook zelf risico lopen
Eigenaar zijn van je auto betekent ook dat je zelf zaken moet regelen zoals onderhoud, reparatie en verzekeringen. Met name onderhoud en reparatie kan een vervelende kostenpost zijn. Als je een privéauto hebt (gehad), dan weet je ook dat deze kosten vaak hoger uitvallen dan je verwacht had. En hoe ouder de auto, hoe hoger de kosten…
Na vijf jaar is je auto compleet afgeschreven en rijd je ‘afschrijvingsvrij’. De restwaarde van je auto bij verkoop is afhankelijk van de markt, en dus een beetje onzeker. Het kan gunstig uitpakken, maar ook nadelig. Na verkoop moet je uiteraard genoeg geld over houden om weer een nieuwe auto aan te schaffen.
Leasen
Wil je niet direct een grote investering doen en ook geen risico nemen? Dan kun je het beste een auto gaan leasen. Je weet per maand wat de kosten zijn en administratief is het klusje makkelijk geklaard.
Het grote voordeel aan zakelijke leasen is dat je geen grote investering hoeft te doen. Dit geld kun je investeren in je bedrijf. In plaats daarvan betaal je de leasemaatschappij een maandelijks bedrag.
Er zijn twee verschillende vormen om te leasen als zzp’er: financial lease en operational lease.
Operationeel of financieel? Het verschil
Bij de financial lease sluit je als het ware een zakelijke geldlening af voor de auto. De te betalen termijnen zijn de aflossingen op de geldlening. Verder moet je alles zelf regelen, en als de looptijd afgelopen is ben je de eigenaar van de auto.
Met een full operational lease besteed je alles uit aan de leasemaatschappij, dus ook de afschrijving, pechhulp, verzekeringen, reparaties, en het onderhoud. Hiervoor betaal je per maand betaal je een vast bedrag. Je huurt de auto en bent naderhand niet de eigenaar.
Financial lease; je eigen auto zonder directe investering
Bij de financial lease koop je de auto en betaal je deze af in de leasetermijnen. Welk bedrag je per maand betaalt spreek je af in het leasecontract.
Hier zitten vele voordelen aan. Je hoeft immers niet direct een grote investering te doen en eerst te sparen voor je nieuwe auto. Het bedrag kan je in plaats daarvan in je bedrijf steken. Omdat je direct economisch eigenaar bent van de auto staat deze ook op je balans als investering. En dit betekent dat je zowel investeringsaftrek als renteaftrek toe te mag passen. Na de looptijd ben je ook juridisch de eigenaar en ontvang je het afschrijvingsbewijs.
Net als wanneer je een auto koopt en zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en dergelijke, ben je dat ook met de financial lease. Dit kun je ook zien als een voordeel, want je betaalt dus niet voor kosten die je niet maakt én je bepaalt zelf waar je je auto verzekert en naartoe brengt voor onderhoud.
Kortom, je hebt dezelfde voordelen als wanneer je een auto koopt maar hoeft niet direct de volle mep te betalen.
Full operational lease; een auto huren
Anders dan met de financial lease betaal je hier voor het volledige pakket, dus inclusief onderhoud, reparatie en verzekeringen. Economisch liggen de kosten en dus ook het risico bij de leasemaatschappij. Deze kosten zijn maandelijks gelijk en goed budgetteerbaar, ook omdat je goed de brandstofkosten kunt inschatten o.b.v. het aantal te rijden kilometers.
Maar, dit betekent ook dat je geen eigenaar bent van de auto. Na de leasetermijn sta je dus met lege handen. Daarnaast kun je ook niet bepalen waar de auto verzekerd of onderhouden wordt en heb je geen recht op de investeringsaftrek of renteaftrek.
Conclusie
Een belangrijk verschil tussen het kopen en leasen van een auto is of je direct een investering moet doen. Bij het kopen van een auto moet je direct het volle bedrag betalen en ben je direct volledige eigenaar, maar wanneer je een leaseauto neemt niet.
Het leasen van een auto zorgt ervoor dat je maandelijks een vast bedrag betaalt en de kosten zijn goed op te nemen binnen je budget. Met een financial lease heb je alle voordelen die je ook hebt wanneer je een auto koopt, zonder de grote investering. Met een operational lease huur je de auto en zal je nooit eigenaar worden. Maar het onderhoud, de reparatie en verzekeringen zijn wel voor je geregeld.