Zoek naar:

Voor een groot deel van de Nederlandse bedrijven lagen er voor de coronacrisis al plannen klaar voor gedeeltelijk thuiswerken. Met de komst van corona is de toekomst van thuiswerken in een sneltreinvaart dichterbij gekomen. Ook voor veel zzp’ers verandert er op dit vlak het één en ander. Hoewel een groot deel sowieso al vanuit huis werkte, is er ook een deel zelfstandigen dat op kantoor of op een werkplek aan de slag was. Hoe begin je ineens met thuiswerken als je dat eerder nooit gedaan hebt? En belangrijker: hoe kun je ervoor zorgen dat je thuis niet alleen bezig bent met je baan en ook nog kunt ontspannen? Je leest het hier.

Waarom ontspanning belangrijk is

Veel mensen vinden het lastig om werk en privé te combineren op een plek waar ze privé alles doen. Toch zit er op dit moment even niets anders op dan proberen een weg te vinden in het werken vanuit huis. Probeer hierbij regelmatig te relaxen en je werk weg te leggen: na een dag deadlines knallen of videomeetings is het nodig om even niets te doen. 

Te veel stress en te weinig ontspanning kan ervoor zorgen dat je hersenen minder goed gaan functioneren en je uiteindelijk zelf een burn-out kunt krijgen. Doe je laptop dus op tijd uit, zet je mindset op nul en ga bijvoorbeeld lezen; even de Donald Duck lezen kan dan best ontspannend zijn. Dit soort bladen zijn lekker no-nonsense en zorgen ervoor dat je niet hoeft na te denken na een drukke dag. Ideaal!

Begin de dag sportief of neem een actieve pauze

Een van de dingen die je nodig hebt op een ontspannen werkdag is beweging; het liefst in de buitenlucht. Wist je dat voldoende buitenlucht en beweging zorgt voor een positieve invloed op je werk en motivatie – ook vanuit huis? Begin daarom je dag met een lekkere wandeling of neem je lunch mee naar buiten. Op die manier kun je even je gedachten op nul zetten en flink wat frisse lucht binnen krijgen. Regent het? Ga zelfs dan naar buiten of doe thuis een paar sportieve oefeningen voor een energieke start van de dag.

Bepaal een ritme (en houd je daaraan)

Aan het begin van 2020 had niemand gedacht om een freelance bedrijf crisisproof te moeten maken. Een van de onderdelen die daarbij hoort, is het instellen van een ritme om je bedrijf draaiende te kunnen houden. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je wat extra uren werkt of dat je in het weekend een uurtje extra werkt. Probeer je echter over het algemeen wel te houden aan een begin- en eindtijd. Op kantoor werk je immers vaak ook niet door toch?

Ritueel voor na je werkdag

Misschien weet je het nog wel van vroeger dat je het ontzettend fijn vond om als vast avondritueel voor het slapen gaan te worden voorgelezen. Wat dat betreft zijn volwassenen net kinderen: een bepaald ritueel voor na je werkdag kan enorm helpen om te ontspannen. Wat dat ritueel precies is, is heel persoonlijk. Voor de één helpt het om te gaan sporten, terwijl de ander ontspanning vindt in lekker uitgebreid koken. Ook het doen van boodschappen, het maken van een wandeling met de hond of het bijkletsen met je partner kan al helpen om de aandacht van werk naar privé te doen verplaatsen.

Zorg voor een fijne werkplek

Iets waar we je misschien niet meteen aan denkt bij ontspanning is het creëren van een goede werkplek. Op een rustige werkplek waar je alleen de échte benodigdheden hebt liggen en staan, kun je je beter concentreren dan op een rommelige werkplek. Je raadt het misschien al wel: dit heeft ook invloed op hoe ontspannen je je aan het einde van de dag voelt. Met een goede bureaustoel, een fijn bureau en handige gadgets ga je sneller en fijner de dag door dan wanneer je ‘s avonds last hebt van je rug door een slechte stoel. Extra tip: ruim aan het einde van de dag je werkspullen op, zodat je echt het idee hebt dat de dag erop zit.

Maak een moment van je lunch

Veel mensen kiezen ervoor om een avond van tevoren of zelfs een week vooraf te beginnen met mealpreppen van lunch om zo snel te kunnen eten en weer door te kunnen werken. Dat is eigenlijk best bijzonder, want de kans is groot dat je dat op kantoor ook niet deed. Voor de ultieme ontspanning is het daarom een echte aanrader om een moment te maken van het maken van je lunch. Dit zorgt voor de ideale afleiding van je werk; dat breekt zo lekker de dag. Dat geldt natuurlijk ook voor andere activiteiten: je kunt ook gaan wandelen, sporten of lezen als pauze.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie