Jezelf vermarkten als zzp’er is niet altijd even makkelijker als zzp’er. Vaak heb je te maken met een groot aantal concurrenten, met name nu het aantal zzp’ers alleen maar stijgt. Door je marketing op orde te brengen kun je jezelf onderscheiden van je concurrenten, en kun je opdrachten binnenhalen. Dit doe je onder andere met offline marketing, social marketing en netwerken.
1. Offline marketing
Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar juist offline marketing is steeds interessanter aan het worden. Het mooie aan print is dat het voor iedereen betaalbaar en extra toegankelijk is. Het is dus niet meer nodig om voor drukwerk hele grote oplages te bestellen; kleine oplages zijn ook mogelijk.
Dergelijke offline marketing kun je zelf bedenken, maar je kunt ook een reclamebureau inschakelen. Lees je goed in op het reclame bureau en kijk of ze ook iets voor jou kunnen betekenen. www.vormgenoten.nl/reclamebureau/ is bijvoorbeeld een reclamebureau met lef, en dat willen ze uitstralen in hun marketing.
2. Wees sociaal op alle social media
En dat betekent dus ook de social media die je niet leuk of interessant vindt. Maak dus een account op Twitter, Facebook, Instagram; you name it. Hier kun je je portfolio ook tentoonstellen en zo bereik je meer mensen. Je zult zien dat ook via Facebook veel opdrachten binnen kunnen komen.
3. Begin een blog
Een blog maken kan je niet alleen helpen nieuwe opdrachten binnen te krijgen, maar je kunt er ook nog eens geld mee verdienen. Het maakt niet uit of je goed kunt schrijven (oké, misschien wel als je er ook geld mee wilt verdienen), maar waar het om gaat is dat je een persoonlijke aanpak hebt.
In je blog kun je vertellen over je projecten, zowel de succesvolle als de minder succesvolle. Met name werk waarbij je creatief moet zijn is proberen en ook falen belangrijk; het helpt je proces verder. Wees dus niet bang om je mislukkingen te delen! Maar deel deze juist en laat weten wat je hiervan hebt geleerd, en hoe je dit in het vervolg anders zou doen.
Door je blog te delen op verschillende fora en social media maak je een connection met je community. Mensen houden van eerlijke en echte verhalen.
4. Ga naar evenementen en netwerk daar
Netwerken is ontzettend belangrijk. Het maakt daarbij niet uit of je net begonnen bent of al enige tijd bezig bent. Je komt zo namelijk in contact met mensen die belangrijk zijn binnen je branche en zij kennen ook weer mensen. Andere redenen waarom netwerken belangrijk is:
- Opdrachtgevers waarderen het dat je daadwerkelijk op komt dagen. Face-to-face contact is belangrijk voor lange termijn relaties.
- Je kunt gebruik maken van non-verbale communicatie: 55% van je communicatie wordt hierdoor bepaald. Hetzelfde geldt voor je stem, deze maakt 38% op van je communicatie.
- Mensen horen je daadwerkelijk. Een bericht op Facebook wordt maar door een klein deel van de mensen die je probeert aan te spreken gezien. Wanneer je in gesprek gaat met mensen bereik je ze sowieso.
Je kunt behalve naar een evenement toe gaan ook zelf op het evenement gaan staan. Laat een banner maken door Vormgenoten en onderscheid jezelf zo. Door een banner of andere kraam val je direct op bij bezoekers.
5. Maak tutorials
Als je iets echt goed begrijpt en kent, dan kun je het ook simpel uitleggen aan anderen. Door tutorials te maken ga je bewust nadenken over hoe je iets doet. Je zult merken dat je veel dingen al automatisch doen, op een soort van automatische piloot. Door er goed over na te denken ga je jezelf ook afvragen waarom je het zo doet. Misschien is er wel een andere techniek die je eens kunt proberen.
Door anderen te leren hoe jij bepaalde technieken gebruikt, ben je bewust bezig met je werk. Deze tutorials kun je koppelen aan je blog, en delen op al je social media. Zo heb je weer meer bereik, mensen zien dat je echt weet waar je mee bezig bent, en je helpt ook nog eens anderen.
Tip: Als het kan, maak dan gebruik van video. Mensen zien je zo in beeld. Gezichten onthouden mensen ook beter dan namen.
Oefening baart kunst
Met alles geldt dat oefenen en proberen key is. De ene keer pakt iets nieuws goed uit, en de andere keer iets minder. Op die manier leer je wel. Met de tijd zal je jezelf steeds meer kunnen onderscheiden van je concurrentie. Wees dus vooral niet bang om eens iets nieuws te proberen.