Zoek naar:

Als je denkt aan de voordelen van factoring dan is het grootste voordeel wat in je opkomt waarschijnlijk de directe betaling van je facturen. Hierdoor hoef je als ondernemer niet meer te wachten op de betalingstermijn van je klanten. Toch zijn er nog meer redenen te bedenken waarom factoring een mooie oplossing biedt. Ben je benieuwd welke redenen dit zijn? Lees hier de 5 redenen om als zzp’er voor factoring te kiezen.

Dé 5 redenen om als zzp’er voor factoring te kiezen

Factoring…

  1. is snel geregeld.
  2. is een financieringsvorm waarbij je geen schulden aangaat.
  3. biedt ook een oplossing voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor een lening bij de bank.
  4. levert een stukje gemak doordat het debiteurenbeheer uit handen wordt genomen.
  5. zorgt ervoor dat jouw klantrelatie commercieel blijft. 

Factoring is snel geregeld

Het aanvragen van een banklening duurt gemakkelijk een aantal weken, maar factoring is in de regel snel geregeld. Afhankelijk van het factoringbedrijf waar je voor kiest kan je denken aan 2 tot 5 werkdagen.  

Factoring is sneller geregeld, doordat er minder documentatie benodigd is voor de aanvraag. Hierdoor verloopt het aanvraagproces sneller en gemakkelijker. 

Factoring is een financieringsvorm waarbij je geen schulden aangaat

Normaliter ga je een schuld aan op het moment dat je een vorm van financiering aangaat. Bij factoring werkt dit anders. Je gaat namelijk een financiering aan op basis van gestuurde facturen. Oftewel; je ontvangt je eigen geld, alleen wat eerder dan gepland. Dit betekent dat je op de balans van je onderneming geen schuld aangaat. 

Factoring biedt ook een oplossing voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor een lening bij de bank

Niet alle ondernemingen komen in aanmerking voor een banklening. Denk maar eens aan startende bedrijven of zzp’ers. Dit zijn twee groepen die vaak niet voldoen aan alle voorwaarden, zoals een bepaalde jaaromzet of de benodigde jaarverslagen die ingeleverd moeten worden. 

Bij factoring is de belangrijkste voorwaarde de kredietwaardigheid van je klanten. Dit betekent dat je met een kredietwaardige klant gebruik kan maken van factoring, ongeacht of je een starter bent of een lagere jaaromzet draait. 

Factoring levert een stukje gemak doordat het debiteurenbeheer uit handen wordt genomen

Factoring betaald niet alleen facturen direct uit, maar neemt ook het debiteurenbeheer uit handen. Dit scheelt je als ondernemer veel tijd en levert een hoop gemak op. Mailtjes en telefoontjes om achter de betaling van je factuur aan te zitten zijn verleden tijd. Als je er dus voor kiest je facturen te verkopen zorgt dat ervoor dat jij je kan focussen op hetgeen wat je het liefste doet; het ondernemen zelf. Zo ben je verlost van het debiteurenbeheer bijhouden in je boekhoudpakket.

Factoring zorgt ervoor dat jouw klantrelatie commercieel blijft

Doordat jij geen omkijken meer hebt naar het debiteurenbeheer kan je de relatie met je klant commercieel houden. Het vormt soms een behoorlijke uitdaging om met verschillende petten naar je klant te communiceren. Enerzijds wil je de band goed houden, anderzijds moet je klant zich natuurlijk wel aan de afspraken houden. Door gebruik te maken van factoring wordt de administratie pet door het factoringbedrijf gedragen, waardoor jij je enkel nog hoeft te focussen op de commerciële relatie met je klant. 

Tip:
Heb je een VOF en ben je opzoek naar de juiste zakelijke rekening? Klik hier voor een totaaloverzicht

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie