Als we kijken naar het Nederlandse bedrijfsleven zien we een aanzienlijke groei in het aantal bedrijven in de laatste jaren. Met een groot deel van die bedrijven gaat het ondanks corona goed. 

Loopt het ook met jouw onderneming goed in de afgelopen jaren en houd je geld over dat je niet direct nodig hebt om van te leven? Dan kan zakelijk beleggen, zoals het beleggen in CFD, iets voor je zijn. Maar: hoe begin je met beleggen als zzp’er? In dit artikel lees je enkele handige tips.

1. Kies voor zakelijk of privé investeren

Als eerst is het goed om te weten dat je als zzp’er zowel zakelijk als privé kunt investeren. Wat voor jou de beste keuze is, is heel persoonlijk en ligt eraan of je wilt investeren in blijvende overtollige liquide middelen of tijdelijk overtollige liquide middelen. Blijvende overtollige liquide middelen is bijvoorbeeld geld dat je niet direct nodig hebt voor je bedrijf. 

Bij tijdelijke overtollige liquide middelen zit dat net even anders; dat is geld dat je wel op korte termijn voor je bedrijf nodig hebt. 

Het is goed om te weten dat blijvende overtollige liquide middelen alleen privé belegd mogen worden, omdat ze geen direct zakelijk belang hebben. Tijdelijke overtollige liquide middelen mag je wel zakelijk beleggen. Wanneer je winst of verlies maakt, wordt dit als onderdeel van je onderneming gezien; bij privé beleggen is dat niet het geval. Kijk daar dus goed naar wanneer je bijvoorbeeld wilt investeren in aandelen, CFD’s of cryptocurrency zodat je voor de beste optie gaat.

2. Weet waarin je gaat investeren

Daarbij is het natuurlijk ook handig om te weten waar je in gaat investeren. Verantwoord beleggen houdt in dat je je goed inleest in de verschillende mogelijkheden voor beleggen. Ben je bijvoorbeeld van plan om te investeren in CFD’s? Dan is het goed om te weten waar je dat het beste kunt doen, zoals via eToro. Hierbij is het ook handig om te weten dat je nooit de daadwerkelijke eigenaar wordt van een aandeel of cryptomunt, maar dat je investeert in de waarde ervan. 

Dat betekent dat je voor een relatief klein bedrag al kunt beginnen met beleggen in CFD’s. Bij andere vormen van beleggingen zit dit natuurlijk weer heel anders. Schaf je bijvoorbeeld crypto aan dan beschik je over complete of delen van cryptomunten. Kortom: lees je altijd eerst in over datgene waar je in gaat investeren. Misschien helpt het voor je om een beleggingsplan te maken waarin je een doel kunt stellen. Omdat je als zzp’er je eigen pensioen moet regelen, is dat op deze manier een prettig idee als je het een en ander vast hebt staan.

3. Beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt

De grootste reden om te starten met beleggen is omdat je hoopt dat je er wat geld mee kunt verdienen. Je stapt er niet in met het idee om geld te verliezen. Toch is het wel verstandig om te weten dat dit wél mogelijk is. Beleggen brengt altijd het nodige risico met zich mee; ongeacht waarin je je geld investeert. Of dat nu CFD’s zijn of een investering in Bitcoin of een andere cryptomunt – er is een kans dat je inzet minder waard wordt of nog erger: dat je je inzet verliest.

Daarom is het altijd aan te raden om alleen te beleggen met geld dat je daadwerkelijk kunt missen of niet direct nodig hebt. Beleg bijvoorbeeld met een deel van de winst dat je anders op een spaarrekening had gezet (de overtollige liquide middelen). Mocht er in zo’n geval toch iets gebeuren op de beurzen dan ben je niet je totale zakelijke bezit kwijt. Voor het belang van het bestaan van je onderneming is dit uiterst belangrijk.

4. Zelf beleggen of kiezen voor vermogensbeheer

Tot slot is het interessant om te kijken naar hoe je gaat beleggen. Menig ondernemer in Nederland geeft dit namelijk uit handen aan een vermogensbeheer. Zo’n beheerder, of investment manager genoemd, is verantwoordelijk voor het beleggen van jouw geld om er een zo hoog mogelijk rendement mee te behalen. Voor jou als ondernemer is dat fijn omdat je er zelf geen tijd aan kwijt bent en omdat je er niet al te veel verstand van hoeft te hebben om er zoveel mogelijk uit te halen.

Maar: aan een vermogensbeheerder zitten uiteraard kosten verbonden. Je betaalt zo’n beheerder voor zijn kennen en kunnen. In verhouding haal je echter de kosten voor een vermogensbeheerder er al uit als je kijkt waarmee zo’n expert je kan helpen. Hij of zij is immers dé professional op het gebied van beleggen en weet precies wat er speelt omtrent investeren in CFD, crypto en andere aandelen.

Benieuwd naar de beste zakelijke rekeningen? Kijk dan hier voor meer informatie. Liever een gratis zakelijke rekening? Lees hier dan meer.