In Nederland zijn ongeveer 1 op de 10 werkenden aan de slag als zzp’er. Dit aantal is groeiende en de overheid is bezig de wetgeving rondom zzp’er en verzekeringen aan te passen.
Een wettelijke verplichting voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers zit in de pijplijn. Deze wet is al vaker voorgesteld, maar er nog steeds niet doorgekomen. Met een wettelijke verplichting en ook een minimumloon van 16 euro per uur voor zzp’ers hoopt de overheid een beter vangnet te creëren voor de groeiende zzp’er markt.
Een AOV is niet de enige verzekering die een zzp’er echter moet overwegen. Welke bedrijfsverzekeringen heb je nog meer nodig als zzp’er? Welke verzekeringen zijn wettelijk verplicht en welke niet? En welke verzekeringen kun je maar beter hebben, verplicht of niet?
In dit artikel de top 3 bedrijfsverzekeringen die een zzp’er zeker nodig heeft op een rijtje om je op weg te helpen.
1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Een van de meeste omstreden verzekeringen voor een zzp’er. De kampen zijn verdeeld over de noodzaak voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een zelfstandige ondernemer. Het is vaak geen goedkope grap en kan een flinke hap uit het budget van een startende ondernemer nemen.
Er zijn echter ook goede redenen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een ongeluk of een ziekte kan in een klein hoekje zitten. Mocht je hierdoor jouw werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren, zal dit grote gevolgen hebben voor jouw inkomensvoorziening.
Als zelfstandig ondernemer heb je namelijk geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid of ziekte. Zzp’er worden is al risicovol genoeg en de extra stress om door een onverhoopte gebeurtenis wellicht niet meer te kunnen werken is maar liefst zo klein mogelijk.
De kosten van een AOV zijn afhankelijk van het werk dat je doet en kunnen uiteenlopen. Het is goed om hier meer informatie over in te winnen. Fijn is om te weten dat de AOV-premie voor een zzp’er in ieder geval fiscaal aftrekbaar is.
2. Rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers
Als kleine ondernemer kan een rechtsbijstandverzekering ook gemoedsrust brengen. En uiteraard de nodige financiële steun bij een juridisch conflict. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een klant die zijn rekening niet wil betalen en waar je achteraan gaat.
Via een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je niet alleen (een groot deel) van de proceskosten vergoed, maar kun je ook beroep doen op de expertise van juridische deskundigen bij jouw zaak. Goed advies kan goud waard zijn als het op juridische conflicten aankomt.
Een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers is niet verplicht maar wel aan te raden. Lees je voordat je een verzekering afsluit, wat voor verzekering dan ook, altijd eerst goed in. Wat wordt er door de premie wel gedekt en wat niet? Zijn er speciale clausules die voor jouw specifieke vakgebied van invloed kunnen zijn?
Een rechtsbijstandverzekering dekt bijvoorbeeld niet altijd juridische conflicten rondom intellectueel eigendom. Als zelfstandig werkende singer/songwriter kan dit uiteraard een issue zijn!
Met wat onderzoek en vragen aan jouw verzekeringsexpert kun je vooraf een hoop helder krijgen. Zo weet je beter waar je voor betaald en waar je straks wel of niet op kunt rekenen.
3. Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers
Als zzp’er ben je zelf aansprakelijk voor de schade die je, per ongeluk, aan andere toebrengt. Hoewel ook een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is voor zzp’ers, is dit er ook zeker een die je beter kunt overwegen.
Ook hier geldt weer dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Mocht je als zelfstandig meubelmaker bijvoorbeeld bij een klant in huis de nieuwe inbouwkast aan het installeren zijn en daarbij per ongeluk een duur schilderij van de muur stoot, dan kun je maar beter voor de financiële gevolgen ingedekt zijn.
Met een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp zul je met meer vertrouwen jouw werk kunnen uitvoeren en ook meer professionaliteit uitstralen. Klanten kunnen ook met een gerust hart jouw diensten inhuren en voor de grotere klanten en klussen is een aansprakelijkheidsverzekering vaak een vereiste.
Naast dat de verzekering zelf dus van pas kan komen, is het feit dat je de verzekering hebt afgesloten op zich ook een signaal van een degelijke bedrijfsvoering.
Wat kun je nog meer verzekeren als zzp’er?
De arbeidsongeschiktheidsverzekering, de rechtsbijstandverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn, verplicht of niet, door elke zichzelf serieus nemende zzp’er zeker te overwegen.
Daarnaast zijn er nog andere verzekeringen waar een zzp’er naar kan kijken, afhankelijk van de aard van het werk dat je doet en de nodige zekerheid die je wilt scheppen.
Een inboedelverzekering bijvoorbeeld, voor als je een kantoor aan huis hebt en jouw spullen tijdens zakelijk gebruik wilt beschermen. Of een inventaris- en goederenverzekering wanneer je een bedrijfspand of winkel vol producten hebt. En de bedrijfswagen is maar beter gedekt met een goede zakelijke autoverzekering.
Verzekeringen zijn wellicht niet het meest spannende aspect van zelfstandig ondernemer zijn. De informatie rond verzekeringen is vaak droog en lastig door te komen. Het is echter een belangrijke topic om jezelf in te verdiepen en een manier om de op zichzelf al risicovolle onderneming iets meer in te dekken.
Ga je als zzp’er aan de slag, begin dan met je verder inlezen over de drie hierboven genoemde bedrijfsverzekeringen.