Zoek naar:

Het is niet altijd even makkelijk om als zelfstandige zonder personeel een goed lopende onderneming draaiende te houden. Het kan dan ook een hele opgave zijn om je belastingen goed te regelen. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal grote fiscale voordelen voor zzp’ers opgezet die jou als ondernemer veel geld kunnen besparen. 

Lees aandachtig de 11 onderstaande tips door en bespaar op de belastingkosten.

1. De zelfstandigenaftrek

Eén van de aftrekposten voor zelfstandige ondernemers waar je gemakkelijk gebruik van kan maken is de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek zorgt dat je voor 2021 over €6.670,- van je winst als zzp’er geen belasting hoeft te betalen. 

Voordat je deze post mag aftrekken van je belastingen zal je als ondernemer moeten voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je in 2021 een minimum van 1225 uren aan je onderneming moet werken om in aanmerking te komen. Daarnaast moet je er goed om denken dat je wanneer je naast je onderneming in loondienst bent, je meer dan 50% van je totale werkzame uren aan je eigen onderneming besteedt. 

Zorg dan ook dat je een goede urenadministratie opzet en bijhoudt! Dit maakt het makkelijker om te herkennen of je aan het urencriterium voldoet en maakt het voor de belastingdienst concreet en aannemelijk. 

Vanaf dit jaar (2021) wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd. In 2020 kon je nog over €7.030,- besparen, maar dit wordt in stappen teruggebracht tot €3.240,- in 2036 . Ondanks deze daling gaan zelfstandigen er door wijzigingen in de heffingskorting en het basistarief in de inkomstenbelasting in 2021 wel netto op vooruit.

2. De startersaftrek

Ben je een startende zzp’er? Dan heb je waarschijnlijk naast de zelfstandigenaftrek ook recht op de aanvulling: de startersaftrek! Je kun dan ook alleen in aanmerking komen voor deze extra aftrek als je de zelfstandigenaftrek ook krijgt. Daarnaast zijn er twee andere voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Je was (in de afgelopen vijf jaar) minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. 
 • Je hebt de afgelopen vijf jaar de startersaftrek niet meer dan 2× gebruikt. 

Hoeveel bespaar je met het recht op de startersaftrek? Wanneer je in aanmerking komt voor de startersaftrek mag je de zelfstandigenaftrek met €2.123,- verhogen. In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek is dit bedrag in 2021 niet verlaagd. 

3. De meewerkaftrek

Als zzp’er sta je er grotendeels alleen voor, dat zit zelfs in de benaming. Je bent immers een ‘zelfstandige zonder personeel’. Toch is het mogelijk om als zzp’er je partner mee te nemen in het bedrijf. Wanneer je partner meewerkt in je bedrijf geeft dit je recht op meewerkaftrek.   

Voor de meewerkaftrek gelden de volgende voorwaarden:

 • Je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
 • Je voldoet aan het eerder genoemde urencriterium.
 • Je fiscale partner heeft 525 uren of meer in je onderneming gewerkt. Hij of zij mag vergoed worden zolang deze vergoeding minder dan €5.000,- bedraagt. 

4. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Een oudedagsreserve moet je zien als een reservering van een deel van de winst voor je pensioen. Je verlaagt je belastbare winst en zorgt zo dus voor uitstel van belastingheffing over het betreffende deel van de winst. Op de korte termijn levert dit je dus een voordeel op je inkomstbelasting! 

Hoeveel mag je dan reserveren?

Je mag in jaarlijks 9,44% van je winst reserveren en toevoegen aan je oudedagsreserve. Het bedrag dat je reserveert mag per jaar niet groter zijn dan €9.395,-.

Vergeet alleen niet dat je op een gegeven moment de belasting hierover alsnog zal moeten gaan betalen! Je zult dan belasting moeten gaan betalen over het totaal gereserveerde bedrag en dat kan over de jaren wel aardig oplopen. Het is dan ook verstandig om op een gegeven moment wel te beginnen hier alvast geld voor opzij te zetten. 

5. De kleineondernemersregeling (KOR)

Hoeveel omzet verwacht jij in 2021 te behalen? Wanneer dit niet meer is dan €20.000,- kom je mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling! 

De kleineondernemersregeling is een vrijstelling voor de btw waar je gebruik van mag maken als je in Nederland gevestigd bent en niet meer dan een vast bedrag aan omzet behaald in één jaar. Voor 2021 is dit bedrag €20.000,-

Wanneer je voor KOR kiest, krijg je dat ene grote voordeel: btw-vrijstelling. Je hoeft geen btw meer te berekenen voor je klanten. Toch betekent het ook iets anders: je kunt geen btw meer terugvragen over je kosten en investeringen. Daarnaast kun je jouw onderneming pas na drie jaar weer afmelden voor KOR. 

6. Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA)

Het is voor jou als zzp’er niet meer dan logisch dat je regelmatig in bedrijfsmiddelen zal moeten investeren. Daarvoor is dan ook de investeringsaftrek bedacht. 

Als zelfstandige ondernemer is de meest relevante investeringsaftrek waarschijnlijk de kleinschaligheidsaftrek. Deze aftrek kun je gebruiken wanneer je in 2021 een bedrag tussen de €2.401,- en €328.721,- hebt gebruikt om te investeren in bedrijfsmiddelen. Investeer daarom ook niet zonder na te denken! Zit je aan het eind van het jaar tegen ondergrens van €2.401 aan? Investeer dan extra om de voordelen van KIA te gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een nieuwe computer of werktelefoon. 

7. Verliezen verrekenen

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) heb je de mogelijkheid om ondernemingsverliezen van eerdere jaren te verrekenen met positieve inkomsten om minder belasting te hoeven betalen.  

IB-ondernemers mogen verliezen namelijk drie jaar terug en negen jaar vooruit worden verrekend. Lukt het je niet om je volledige verlies te verrekenen met de voorafgaande jaren alleen? Dan kun je dit alsnog met tot negen jaren in de toekomst doen. 

Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt, daarom is het verstandig hiervoor een belastingadviseur te raadplegen. Op Belastingadviseur Wijzer vind je alle belastingadviseurs in Nederland.

8. Een auto van de zaak

Wanneer je een zzp’er bent en je moet veel kilometers maken, waarom zou je dan niet in een auto van de zaak investeren? Je mag dan namelijk alle kosten voor een auto (afschrijvingen en financieringslasten inbegrepen) zakelijk aftrekken! Zolang je jaarlijks maar niet meer dan 500 kilometer rijdt buiten je werkzaamheden om. 

Een auto van de zaak kan een groot deel van je winst in beslag nemen waardoor je voordeliger uit bent met je inkomstenbelasting.

Elektrisch rijden: is dat dan ook extra voordelig?

Op de investering in een volledig elektrische auto kun je de milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Naast de investering in de auto mag je ook op de investering in een laad-paal aftrekken.

Andere voordelen aan elektrisch rijden voor de onderneming zijn:

 • De BPM-vrijstelling (dit geldt nog tot 2024)
 • De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB)
 • Bijtellingsvoordeel: Voor het zakelijk rijden van een elektrische auto is de bijtelling lager. 

Dit maakt dat elektrisch rijden in veel situaties wel degelijk voordeliger kan zijn dan het rijden van een niet-elektrische auto voor de zaak. 

9. Speur- en ontwikkelingsaftrek

In Nederland wordt de technische ontwikkeling door bedrijven erg belangrijk gevonden en om dit te stimuleren is de speur- en ontwikkelingsaftrek bedacht. Wanneer er dan ook speur- en ontwikkelingswerk projecten of andere gerelateerde werkzaamheden uitgevoerd worden binnen je onderneming, kun je aftrek krijgen. Of de werkzaamheden die je uitvoert binnen je onderneming onder speur- en ontwikkelingswerk vallen, wordt besloten door de RVO. Vaak gaat het om één van de volgende werkzaamheden:

 • Onwikkeling van technisch nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur.
 • Het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO).

De voorwaarden die voor de speur- en ontwikkelingsaftrek gelden zijn de volgende:

 • Je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
 • Je aan het eerder genoemde urencriterium voldoet.
 • Je hebt een speur- en ontwikkelingswerkverklaring van RVO.nl. Op deze verklaring staan de werkzaamheden die je uitvoert en welk bedrag je ervoor uit kunt trekken.
 • Je besteedt zelf tenminste 500 uren aan deze werkzaamheden.
 • Het onderzoek of de ontwikkeling vindt plaats binnen de EU

Het is ook mogelijk om bij deze aftrek een extra startersaftrek te krijgen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bij de aanvullende zelfstandigenaftrek:

 • Je was (in de afgelopen vijf jaar) één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. 
 • Je hebt de afgelopen vijf jaar de startersaftrek niet meer dan 2× gebruikt.

De speur- en ontwikkelingsaftrek is een aftrekpost die standaard €12.484,- bedraagt. Met de aanvullende startersaftrek wordt dit bedrag verhoogd met nog eens €6.245,-.

10. De mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstaftrek is – wanneer je in aanmerking komt – een aftrekpost op de winst die je als onderneming in een kalenderjaar maakt. Het is een vrijstelling op je belastingen die je alleen krijgt wanneer je voor de inkomstenbelasting een ondernemer bent. Het is dus ook mogelijk voor jou als zzp’er om in aanmerking te komen!

Wanneer je ondernemer bent en recht hebt op deze vrijstelling, wordt deze dus afgetrokken van je winst, waardoor je over dit bedrag geen belasting hoeft te betalen. 

De mkb-winstvrijstelling bedraagt in 2021 14% van je gemaakte winst, nadat je deze vermindert hebt met de ondernemersaftrek. Heb je winst gereserveerd voor de fiscale oudedagsreserve? Dan zul je dit bedrag ook van de winst moeten aftrekken voor je de mkb-winstvrijstelling kunt gaan berekenen.

11. Btw van oninbare verkoopfacturen terugvragen

Veel ondernemers hebben wel eens een factuur uitgeschreven naar een klant die uiteindelijk niet, of maar gedeeltelijk voor de in rekening gebrachte kosten betaalt. Dat kan gebeuren maar is nooit fijn voor jou als ondernemer. Al helemaal niet wanneer je de vermelde btw al hebt betaald. Gelukkig is daar een oplossing voor. 

Wanneer je onterecht btw hebt betaald kun je deze terugvragen. Hiervoor zul je aan moeten kunnen tonen dat de vordering oninbaar is en dan ook in alle waarschijnlijkheid niet alsnog betaald gaat worden. 

Heb je uiteindelijk de btw van deze factuur verminderd in je eerstvolgende btw-aangifte, maar worden de kosten vervolgens alsnog door de klant betaald? Betaal dan de btw alsnog zodra je de betaling van de klant hebt ontvangen. 

Let op:

Ondanks dat de tips die in dit artikel zijn opgenomen zo zorgvuldig mogelijk zijn opgesteld en gecontroleerd, kunnen er aan dit artikel geen rechten worden ontleend. Regels met betrekking op belastingen wijzigen jaarlijks, daarom het is verstandig om de informatie van de Belastingdienst altijd als leidraad voor ogen te houden. Kijk voor de meest recente informatie over inkomstenbelasting voor zzp’ers op de site van de Belastingdienst.

Dat waren ze dan: 11 tips om jou als zzp’er op weg te helpen met het besparen op de kosten van je belastingen. Wees altijd zorgvuldig wanneer je bezig gaat met fiscale zaken, want wie weet bespaar je jezelf een hoop onnodige kosten! Boekhouder nemen? Die kan je hier zeer waarschijnlijk een eind mee op weg helpen. Liever zelf doen? Kijk dan naar de beste boekhoudprogramma’s.

Heb je nog vragen bij één van deze tips of kom je er alsnog niet uit? Overweeg dan om een belastingadviseur in te schakelen. Wanneer je een expert inschakelt kun je er gerust op zijn dat je geen aftrek of fiscaal voordeel misloopt!

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie