Zoek naar:

Als ZZP’er of ondernemer kun je gebruik maken van de voordelen van een grijs kenteken. De BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) die je bijvoorbeeld betaalt bij de aanschaf van een bestelwagen, kun je terugvragen. Daarnaast ligt de wegenbelasting een stuk lager voor grijs kenteken auto’s. Deze voordelen kunnen je veel geld besparen, de BPM is bijvoorbeeld al bijna één derde van de aanschafwaarde van de auto. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor deze financiële voordelen. Het speelt bijvoorbeeld mee of je de auto met grijs kenteken privé, particulier of zakelijk aanmerkt.

Ter verduidelijking van de mogelijkheden, worden de begrippen hieronder kort toegelicht:

  • Privé: Als je een ondernemer bent, kun je vermogen en bezittingen zakelijk hebben. Wil je ze niet in de zaak opnemen? Dan houd je het vermogen of de bezitting ‘privé’.
  • Zakelijk: Je bent een ondernemer en neemt vermogen of bezittingen in de zaak op. Het valt dan onder je zakelijke vermogen
  • Particulier: Je bent geen ondernemer. Je hebt dus geen mogelijkheid om te kiezen om iets zakelijk of privé aan te merken.

Grijs kenteken privé

Als ondernemer kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor de belastingvoordelen van een auto met grijs kenteken. Maar wat als je de auto met grijs kenteken als privévermogen wil aanmerken?

Dat kan. De reden dat het grijze kenteken is ingevoerd, is dat de overheid bepaalde voordelen wil bieden aan ondernemers. Een grijs kenteken is dus in principe alleen van toepassing op ondernemers. Het maakt hierbij niet uit of je de bestelwagen met grijs kenteken privé houdt, of als zakelijk vermogen aanmerkt. De overheid wil je namelijk als ondernemer een voordeel bieden. Wanneer dit voordeel zou wegvallen tegen de bijtelling als de auto verplicht zakelijk vermogen zou zijn, dan heeft het voordeel van een grijs kenteken in veel gevallen geen zin. Daarom heb je als ondernemer ook alle voordelen van een grijs kenteken wanneer je de auto niet inbrengt in je bedrijf.

De voorwaarden voor een grijs kenteken:

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting en beschikken over een geldig BTW nummer
  • De bestelwagen moet voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken
  • Minimaal 10% van het aantal kilometers moeten zakelijk gerelateerde kilometers zijn
  • De auto moet op jouw naam of op de bedrijfsnaam geregistreerd zijn

Het is belangrijk dat je minimaal 5 jaar aan de vereisten voldoet om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Voor deze regel maakt het niet uit of je een grijs kenteken privé of zakelijk aanmerkt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de auto waar je een grijs kenteken op gaat registreren, daar ook daadwerkelijk voor in aanmerking komt. De belastingdienst controleert namelijk gedurende een periode van 5 jaar of je alle verplichtingen omtrent een grijs kenteken nakomt. Is dit niet het geval, moet je later alsnog de BPM betalen.

Grijs kenteken zakelijk

Naast een grijs kenteken privé aanmerken, kan de auto ook als zakelijk vermogen geëtiketteerd worden. Je brengt de auto dan in de onderneming, deze wordt dus geactiveerd op de balans. Het voordeel hiervan, is dat je over de auto mag afschrijven. Naast afschrijvingskosten, mogen alle andere auto gerelateerde kosten ten laste van het resultaat worden gebracht, zoals onderhoudskosten en brandstofkosten. Het voordeel hiervan is dat de winst lager wordt door al deze kosten. Je hoeft dan minder belasting te betalen.

Het nadeel is daarentegen dat je bijtelling moet betalen als meer dan 500 kilometer per jaar privégerelateerd zijn. De vraag is dan of de voordelen van de auto zakelijk aanmerken, opwegen tegen de bijtelling. In veel gevallen is bijtelling nadeliger, waardoor de auto met grijs kenteken privé wordt aangemerkt.

Een groot voordeel van de auto zakelijk kopen, is dat je wel gebruik kan maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit mag niet als je de auto privé aankoopt. De KIA levert een belastingvoordeel op van 28% van de investering (tot een bedrag van maximaal € 15.687).

Rijd je minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden met de bestelauto? Dan is het aantrekkelijk om de auto op de zaak te registreren. Je mag dan alle kosten in mindering brengen op de winst, maar je hoeft geen bijtelling te betalen. De belastingdienst eist in dit geval wel, dat je een rittenadministratie bijhoudt, om te kunnen controleren of je daadwerkelijk maximaal 500 kilometer privé hebt gereden.

Doorgaans kun je de rittenadministratie gemakkelijk doorvoeren in je online boekhoudprogramma of doorgeven aan je boekhouder. Zo zorg je ervoor dat je overzicht behoudt en geen problemen krijgt met de belastingdienst.

Grijs kenteken particulier

Ben je geen ondernemer, dus gewoon een particulier? Dan kom je niet in aanmerking voor de financiële voordelen van een grijs kenteken. Mindervaliden kunnen in sommige gevallen wel aanspraak maken op de voordelen van een grijs kenteken. Voor hen geldt dat zij moeten aantonen dat ze voor vervoer afhankelijk zijn van een bestelauto.

Je kunt als particulier uiteraard wel gewoon een bestelwagen kopen. De voordelen als vrijstelling van BPM en verlaagde wegenbelasting zijn dan alleen niet van toepassing. Je kunt dan dus geen gebruik maken van een grijs kenteken.

Bijtelling grijs kenteken

Voor de bijtelling van een grijs kenteken geldt dezelfde regelgeving als voor bijtelling bij personenauto’s. De bijtelling wordt in beide gevallen namelijk bepaald op basis van de CO2 uitstoot van de auto. Hier komt een percentage uit, het bijtellingspercentage.

Dit percentage wordt vermenigvuldigd met de catalogusprijs van een auto. De uitkomst van deze berekening geeft de bijtelling in euro’s.

Voor een grijs kenteken auto wordt de bijtelling berekend over de gehele cataloguswaarde, dus inclusief de BPM en BTW van de grijs kenteken auto.

Hieronder is een tabel te zien van de bijtellingen tot en met 2020.
Bijtelling grijs kenteken auto en bijtelling personenauto tabel 2016 t/m 2020

bijtelling grijs kenteken

Bovenstaande bijtellingspercentages komen voort uit de zogenoemde Autobrief II en zijn vastgesteld door de Rijksoverheid.

Wat is een grijs kenteken

Ter verduidelijking: een grijskenteken is simpelweg de benaming voor voertuigen die een belastingvoordeel met zich meebrengen. De meeste bestelwagens en vrachtwagens hebben bijvoorbeeld een grijs kenteken. De kleur van het kenteken is wel gewoon geel. Vroeger was de kleur van kentekenbewijs deel I bij deze auto’s grijs, vandaar wordt het een grijs kenteken genoemd. Kenmerkend aan grijs kenteken auto’s, is dat de kentekens beginnen met een B of een V.

Hoe BPM terugvragen?

De BPM die je bij de aanschaf van een auto hebt betaald, kun je door middel van een formulier terugvragen. Het formulier wordt direct toegestuurd per post, wanneer de registratie van de auto door de RDW is gemeld bij de belastingdienst. Daarnaast kun je het formulier ook downloaden op de site van de belastingdienst. Nadat je het formulier ingevuld en verzonden hebt, krijg je het bedrag van de BPM binnen een maand op je rekening gestort. Dan zal ook de motorrijtuigenbelasting worden verlaagd.

Koop je een bestelwagen van een particulier die de auto niet als grijs kenteken heeft geregistreerd? Dan zul je een nieuw kenteken aan moeten vragen en zal de auto opnieuw geregistreerd moeten worden bij de RDW als zijnde een bedrijfswagen.

Wil je weten welke etikettering voordeliger is en hoeveel geld je exact bespaard, dan kan je deze vraag het beste voorleggen aan een administratiekantoor of accountant. Zij kunnen dit precies voor je berekenen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

45 reacties

  1. Uit bovenstaand artikel blijkt het dus vaak voordeliger te zijn om als ondernemer een auto met grijs kenteken aan te schaffen maar deze niet zakelijk in te brengen. Dus dan wel het voordeel van een lager wegenbelasting tarief, teruggaaf BPM, maar geen bijtelling.

    Ik zie alleen nergens hoe het dan werkt met de KIA regeling is deze dan nog toepasbaar aangezien deze
    nog steeds voor bedrijfsauto’s is aan te vragen.

    Gr. Paul

    • Hoi Paul,

      In dit artikel was de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) inderdaad niet benoemd. Een terechte opmerking, daarom heb ik de KIA inmiddels ook opgenomen in het artikel, bedankt voor je reactie.
      De KIA mag alleen toegepast worden wanneer de bedrijfsauto als zakelijk vermogen aangemerkt wordt.

      Iedere situatie is verschillend, waardoor de voordeligste uitkomst niet voor iedereen hetzelfde is. Dit hangt onder andere af van het aantal kilometers zakelijk en privé, de waarde van de auto, het bijtellingspercentage, de benutting van de KIA en de belastingschaal waar de bijtelling in valt. Echter, meestal zie ik dat zzp’ers hun auto privé aanschaffen, maar mocht het voor jou voordeliger zijn om de auto zakelijk aan te schaffen dan moet je dit zeker doen.

      Groeten,
      Job

  2. Dag Job,

    Ik zou een bedrijfswagen willen kopen met geel kenteken (dus ik betaal gewoon de BPM etc.).
    Vraag: mag ik het tussenschot verwijderen uit de auto?
    Bij diverse garages geweest en de belastingsite nagepluisd maar ik ben nog niet overtuigd of het bij een Fiat Doblo Maxi bestelwagen (L2, verlengd model, laadvloer circa 217) mag. 3 fiat garages gehad en de 1 zegt wel en de ander niet. Uiteraard komt er achter de stoelen dan wel een verhoogde wand van circa 30 cm. Het is mij overigens inmiddels helemaal onduidelijk bij welke bestelauto geel kenteken ik nu wel of niet de achterwand mag verwijderen.

    Waarom wil ik dit! Ik wil een houten bak plaatsen (kniehoogte) in de laadruimte waar ik een 1 persoonsmatras op kan leggen. Gebruik mijn auto grotendeels voor vakanties. Tot nu toe heb ik alleen de VW Caddy gevonden op benzine waarvan de achterwand verwijderd mag worden.

    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Groeten, Len

    • Hoi Len,

      Met wet- en regelgeving inzake het aanpassen van voertuigen ben ik niet echt thuis, daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Voor zover ik weet zijn er op fiscaal gebied geen belemmeringen. Je zult meer te maken krijgen met regelgeving omtrent voertuigen. Bij sommige wijzigingen aan een voertuig moet het voertuig bijvoorbeeld opnieuw gekeurd worden, overeenkomstig Hoofdstuk 6 van Regeling Voertuigen. Je kan hierover het beste een instantie bellen die hier verstand van heeft, zoals het RDW.

      Succes met het aanpassen van je bestelwagen!

  3. Hallo Job, ik ben ZZP-er (kunstenaar) en wil een 2e hands Landrover met grijs kenteken kopen.Deze auto voldoet aan alle eisen. Hoewel ik deze auto ook voor mijn onderneming gebruik wil ik hem toch privé kopen. Ik wil echter niet alle rompslomp van een kilometerregistratie hoeven bijhouden. Nu staat er dat dat wel kan, maar dat 10% van de ritten zakelijke ritten moeten zijn. Daar kom ik ruimschoots aan, maar hoe toon ik dat dan aan?
    Kan ik volstaan met alleen de langere ritten voor zakelijke kilometers op te schrijven, of hoef dat helemaal niet. Ik hoef ook geen km vergoeding o.i.d.; Heb gewoon geen zin in al dat soort administratie want ben liever bezig met het maken van een mooi kunstwerk.
    Graag hoor ik van je.

    • Hoi Peter,

      Een voorwaarde die de belastingdienst stelt om een voertuig aan te merken als grijs kenteken, is dat er inderdaad minimaal 10% van de kilometers zakelijk gereden moet zijn. Een manier om dit aan te tonen is het bijhouden van een kilometerregistratie (dit kan ook automatisch met een blackbox). Als jij alleen lange zakelijke ritten registreert en daarmee boven de 10% grens uitkomt, zal dit waarschijnlijk volstaan.

      In de praktijk blijkt dat de belastingdienst zelden of nooit op gecontroleerd op de 10% grens voor grijze kentekens, maar het is wel een formele eis om dit aan te kunnen tonen. Hoe je verder met deze regel besluit om te gaan, laat ik geheel aan jou over.

  4. Hallo Job,

    Wat moet ik doen als ik als particulier een bestelwagen met grijs kenteken koop.
    Krijgt de auto een nieuw kenteken en moet er vervolgens BPM worden betaald?

    Zijn er nog meer consequenties?
    Is het überhaupt verstandig om een dergelijke auto te kopen?

    Alvast bedankt voor je reactie

    • Hoi Frank,

      Ik ga er vanuit op basis van jouw reactie dat je een tweedehands bestelwagen overkoopt van een ondernemer, jij bent zelf geen ondernemer. Klopt dat zo?

      Wat betreft de BPM, de ondernemer moet de bestelwagen met grijs kenteken tenminste 5 jaar gebruikt hebben voor zijn onderneming, wil hij voldoen aan de BPM-vrijstelling. Na 5 jaar vervalt de termijn waarop nog BPM geheven kan worden en dan kan de auto dus verkocht worden zonder een BPM-naheffing. Als de bestelauto met grijs kenteken binnen 5 jaar verkocht wordt van ondernemer naar particulier, moet de verkoper van de bestelwagen (de ondernemer) alsnog een rest-BPM betalen. dit is niet het volledige bedrag aan BPM, maar een groot deel daarvan. Hoe langer de ondernemer de auto heeft, hoe minder BPM er nog geheven zal worden bij verkoop binnen 5 jaar. Betalen van rest-BPM is geregeld in 13a Wet BPM 1992, mocht je daar meer informatie over willen.

      Of de auto een nieuw kenteken krijgt durf ik niet met zekerheid te zeggen, daar zou je het CBR voor kunnen bellen.

      Er zitten verder geen fiscale of financiële nadelen aan het kopen van een bestelwagen met grijs kenteken als particulier. Maar ook geen voordelen. De keuze voor een bestelwagen zou dus prima zijn.

  5. Hi Job,
    Ik ben een zzp-er ik ben interim manager en heb regelmatig wat langere opdrachten waarbij ik op een vaste plek (kantoor) moet werken. Ik heb een grijs kenteken auto die ik prive rij echter ik zou hem wel voor de btw zakelijk op willen boeken. Ik zal de auto voornamelijk gebruiken voor het heen en weer rijden naar mijn opdracht van A’dam naar Rotterdam , maar als dit gezien wordt als prive dan vraag ik me af of ik aan de 10% criterium kom en tevens kan ik de btw van mijn brandstof niet terugvorderen. Is hier een oplossing voor?

    En mag ik de BTW van de aankoop terugvorderen als ik de auto niet inbreng in de zaak (dus prive rijdt) maar hem wel voor de BTW op de zaak wil zetten?

    • Je geeft aan dat je de auto met name gebruikt voor het heen en weer rijden van thuis naar werk. Dit is woon-werk verkeer en is daarom zakelijk. Als je de opdracht niet zou hebben, zou je immers niet elke dag van Amsterdam naar Rotterdam hoeven te rijden. Ik weet niet hoeveel kilometers je verder privé rijdt, maar volgens mij voldoe je ruimschoots aan het 10% criterium en zou je de auto dus zakelijk mogen inbrengen.

      Het is echter de vraag of dat verstandig is. Je moet dan namelijk 25% bijtelling gaan betalen. In veel gevallen weegt de bijtelling niet op tegen het btw voordeel en de kosten die je zakelijk mag aftrekken. Dat zou je het beste kunnen laten uitrekenen door een boekhouder of accountant.

      Als je de auto privé houdt en dus niet inbrengt in de zaak, mag je geen btw terugvorderen.

  6. Als ik een auto aanschaf met een grijs kenteken. En dan doe ik hem niet op de zaak maar privé. Maar ik rij meer dan 10 % zakelijk dan kan ik alsnog laag wegenbelasting tarief rekenen. Maar krijg ik ook het btw bedrag terug van de aanschafprijs?

    Groeten,

    Reinoud Bekkema

    • Hoi Reinoud,
      Je mag alleen de btw terugvorderen als je de auto op de zaak zet. In het geval je de auto met grijs kenteken dus als privévermogen toekent, krijg je de btw niet terug.

  7. Ik heb vroeger wel eens gehoord dat je in een auto met grijs kenteken met niet meer dan 2 personen inclusief de chauffeur, mag rijden, klopt dit (nog) ?

    • Er is geen expliciete regel over het aantal inzittenden, maar de belastingdienst stelt wel de eis dat de bestelauto voornamelijk ingericht moet zijn voor het vervoer van goederen, en er geen zitplaatsen aanwezig mogen zijn in de laadruimte. Daarom zijn er in een auto met grijs kenteken meestal maar 2 (of 3) zitplekken.

  8. Hallo. Even voor de duidelijkheid… Ik kan aan het eind van het jaar een bestelauto van een ondernemer overnemen. Zelf heb ik een vaste baan maar daarnaast ook een ZZP’er. Ik heb een BTW nr en sta ingeschreven bij KvK. Ik wil zowel privé als zdkelijk gaan gebruiken. Dat met die 10% regeling kom ik wel aan. Betaal ik nu BPM en krijg ik nu de BTW ook terug ?

    • Als je de auto op de zaak registreert, krijg je zowel de BPM en btw terug. Als je de auto als privévermogen toekent krijg je alleen de BPM terug, de btw niet.

      • Ik rij momenteel een VW Touran grijs kenteken geheel op de zaak en heb daarbij een BMW Z3 voor prive. Eigenlijk zou ik liever ook prive een VW Touran grijskenteken willen rijden.
        Die BMW is wel grappig maar erg duur in t rijden. Die Touran is een super fijne auto. 395.000KM mee gereden en me nog nooit in de steek gelaten. Als ik een nieuwe koop vind ik t zonde om de andere weg te doen. Ik doe liever de BMW eruit. maar als 1 mans zaak 2 grijs kenteken auto’s? ik weet niet of ze dat pikken bij de belasting…….

  9. Goedemiddag,

    Ik ben ondernemer en heb een bedrijfswagen op het oog uit 2002 waarmee ik gebruik kan maken van de zgn youngtimerregeling. Om deze reden ga ik de auto ook zakelijk inbrengen echter wens ik géén gebruik te maken van het grijze kenteken, ik wil de auto dus geel gaan rijden.
    Kan dat ?

    • Hoi Willem,

      Je kan een bedrijfswagen uit 2002 overzetten van grijs naar geel kenteken, dat is geen probleem. Je bent bij omzetting alleen wel de rest BPM verschuldigd, waardoor de omzetting kosten met zich mee brengt. De youngtimerregeling is ook van toepassing op grijze kentekens, dus in het geval dat je de auto niet wil ombouwen, kan je de youngtimer ook op grijs kenteken laten rijden.

  10. Hallo Job,
    Stel ik koop als zzper een volkswagen transporter ouder dan 5 jaar met een dubbele cabine die ik zowel zakelijk als prive wil rijden, dan merk ik die als prive aan zodat er geen bijtelling betaald hoeft te worden en betaal je wegenbelasting als een grijs voor ondernemer? Dan krijg je de btw niet terug over de aankoop maar verder geen bijkomende kosten of toestanden? Ook als dit de enige auto is?!

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groet Ton

  11. Netty Janssens Antwoord

    Dag Job,

    Als ik het goed begrijp:
    Ik heb een eenmanszaak (kunstenaar) en rijd veel zakelijk, wel meer dan 50%.ik heb een BTW nummer en inschrijving Kvk.
    Ik kan een nieuwe Citroen Jumpy kopen op grijs kenteken. Ik krijg de BTW terug en de BPM hoef ik niet te betalen.
    Ik hou nu de zakelijke km perfect bij, dat blijf ik doen en zie dus meer als 50% zakelijk vervoer.
    Ik krijg geen privé bijtelling .
    Moet ik de bus op kenteken zakelijk zetten ( en betalen) of Privé ( en prive betalen).
    Weet je ook in welke wetsregels dit staat?
    Hartelijk dank voor je antwoord, je hebt een super informatieve pagina.
    Ik hoor graag van je, Groet Netty

    • Hoi Netty,

      Omdat je meer dan 50% zakelijk rijdt, heb je de keuze om de auto of privé aan te merken, of zakelijk.
      Wanneer je de auto zakelijk aanmerkt dan krijg je inderdaad de btw terug en hoef je de BPM niet te betalen, maar in dat geval krijg je wel privé bijtelling.

      Als je de auto privé koopt dan hoef je geen bijtelling te betalen, maar kan je de btw ook niet terug vorderen.

      • Netty Janssens Antwoord

        Dag Job,

        je begrijpt me verkeerd of ik vertel het onduidelijk,
        nieuwe poging dan.

        Kan ik als eenmanszaak een bestelauto uit het zakelijk vermogen kopen, btw aftrekken en bpm niet betalen.
        de auto voor de btw zakelijk aanwenden, dus btw terugvragen en voor de inkomstenbelasting de auto prive rijden, dus geen bijtelling. ook geen zakelijke onderhoudskosten dus, de auto staat dan prive.

        er schijnt een uitzondering te zijn voor uitsluitend eenmanszaken om dit zo te doen.
        graag alsnog reactie

        • Dat kan helaas niet, Netty. Het is of het een of het ander.

          Je koopt en rijdt de auto ofwel zakelijk, ofwel privé. Je kunt niet één variant kiezen voor de wet op de omzetbelasting en een andere variant voor de wet op de inkomstenbelasting.

  12. Jacob Boonstra Antwoord

    Goededag.

    Ik heb een eenmanszaak.

    Ik wil een bestelbus kopen ouder dan 5 jaar
    ( Dus geen bpm meer ter sprake ).
    Ik koop de bus privé Dus inprinciepe word het een Marge auto .
    Ik wil wel zakelijk tarief rijden is dit mogelijk .

    Ik heb gehoord van een kennis .
    Deze zegt de bestelbus op zakelijk tarief te hebben en in de zaak te hebben dus ook btw terug gevorderd .
    Maar hij rijd grotendeels privé .
    Hij beweert geen bijtelling te betalen omdat hij ook zijn kosten van onderhoud en diesel niet declareert .

    Is dat mogelijk ??

    • Hoi Jacob,

      Als je grotendeels privé rijdt, maar de auto op de zaak hebt staan dan betaal je gewoon bijtelling. Rijdt je minder dan 500 kilometer per jaar met een zakelijke auto, dan is er geen bijtelling verschuldigd. Een grijs kenteken of marge auto is geen uitzondering op deze regel.

      Zo te horen heeft jouw kennis de auto privé gekocht en de auto niet op de zaak staan. Wat bedoel je precies met rijden op zakelijk tarief?

      Groeten,
      Job

  13. Goedemiddag,

    Als ik een grijs kenteken prive koop en niet in de zaak BV inbreng hoef ik dan geen bijtelling te betalen over de fiscale waarde ongeveer €80000,-?

    Mvg,

    Ramis

    • Hoi Ramis,

      Bijtelling heeft niets met een grijs kenteken te maken. Als je jouw auto privé aanschaft en niet in de zaak brengt dan betaal je inderdaad geen bijtelling. Je mag de kosten van de auto in dat geval ook niet als kosten opgeven op de zaak en de btw krijg je niet terug.

  14. Beste,

    Ik zit in de maatschap bij mijn vader en daarnaast verhuur ik mij als ZZP’er.
    Voor mijn opdrachten als ZZP’er gebruik ik mijn privé auto. Nu brengt dit vrij veel privé kosten met zich mee.
    Kan ik op grond van artikel 3.20 lid 10 een bestelauto met grijs kenteken aankopen en deze op het bedrijf zetten waarover ik geen bijtelling hoef te betalen? Ik gebruik de bestelauto dan ook alleen puur om naar het werk te rijden. Dit zou dan als voordeel moeten hebben dat de kosten voor de auto zakelijk zijn, de btw aftrekbaar en de bpm niet hoef te betalen. Ik ga alleen geen nieuwe bestelauto kopen maar een tweede handse. Heb ik het zo goed uitgezocht of zie ik nog dingen over het hoofd? Bij voorbaat dank

    • Hoi Ronald,

      Artikel 3.20 lid 10 van de Wet Inkomstenbelasting geeft inderdaad aan dat je geen bijtelling hoeft te betalen, als jij jouw auto alleen maar zakelijk rijdt. Je mag in dat geval maximaal 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden rijden. Let er wel op dat je een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto aanvraagt als je hier gebruik van wil maken.

      Veel plezier van je grijze kenteken Ronald!

  15. Hoi job
    Ander type case
    Ons lease bedrijf least/verhuurt grijs kenteken aan een particulier. Kunnen we dan een naheffing bpm verwachten?
    Wij als eigenaar zetten de auto toch zakelijk in. Gezien onze core business?
    Bvd

    • Hi Berry,
      Ik durf niet met zekerheid te zeggen hoe de bpm wettelijk geregeld bij verhuur of leasing aan een particulier. Daarvoor kan je het beste contact opnemen met de belastingdienst. Zij kunnen jou een juist antwoord geven met garantie.

  16. Als je veel privé rijdt in je zakelijke leaseauto is het slim om private lease te overwegen. Je kan je zakelijke leaseauto buiten werktijd laten staan en de bijtelling ontwijken. Voor dit geld kan je in de regel een auto privé leasen, zo heb je er een tweede auto naast en ben je vaak nog voordeliger uit ook.

  17. Beste Job,

    Ik wil een oude brandweer auto uit 1998 ombouwen tot camper. Ik verzorg al jaren mediatrainingen en streef daarmee een leerdoel na ben daarom niet BTW-plichtig maar sta wel ingeschreven bij de KVK.
    Kan ik met deze wagen mijn belastingvoordeel (grijs kenteken) behouden?

    Met hartelijke groet, Arjen Hoekstra

    • In het geval dat je niet btw plichtig bent, mag je de btw niet terugvragen. De BPM wél!
      Als je een grijs kenteken aanschaft dan verandert er niets aan jouw situatie. Jouw ‘belastingvoordeel’ (in neem aan dat je het feit bedoelt dat je niet btw plichtig bent) blijft inderdaad bijhouden.

  18. Hallo Job,

    Mag ik van een bestelbus het kenteken registeren op de naam van de BV. Dit zodat het voordelige wegenbelasting tarief geld voor ondernemers. Waarbij ik alle onkosten privé betaal en dus de bestelbus niet op de balans van de BV komt. Zodat ik geen bijtelling hoef te betalen voor de privé kilometers?

    Zou ik in dit geval ook nog de BTW terug kunnen vragen over het deel van de onkosten van de zakelijk gereden kilometers?

    Met vriendelijke groet,
    Wilbert

  19. Hallo Job,
    Ik heb kennelijk iets wat hierboven nog niet eerder genoemd is maar wellicht heel simpel te beantwoorden.
    Ik ben ondernemer voor de inkomstenbelasting, pas 2 jaar. Daarvoor gewoon wel ondernemer, maar normaal alles als bijverdienste opgegeven naast het grotendeels werken in loondienst.
    Nu wil ik een bus op grijs kenteken kopen, NIET op de zaak maar op eigen naam. De 10 % regeling is geen probleem. Maar…..ik zit dus nog niet aan de grens van 5 jaar als je echt ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting. Én ik ben niet BTW plichtig!
    Kan ik het lage wegenbelasting krijgen?
    Mag ik eventuele onderhoudskosten voor 10% inclusief of exclusief BTW aftrekken?

    Graag tot horens.

    • Geen nood Edwin, de 5 jaar regel werkt namelijk iets anders. Zodra je de bestelbus aanschaft en de BPM daarover terug vraagt moet je gedurende vijf jaar aan de voorwaarden voldoen. Dus pas vanaf het moment dat je de bestelbus koopt. In het geval dat je de bestelbus bijvoorbeeld binnen de 5 jaar verkoopt, ombouwt, of niet meer zakelijk gebruikt dan voldoe je niet meer aan de voorwaarden en moet je alsnog de BPM afdragen.

      Voor wat betreft de onderhoudskosten: als je de auto op de zaak koopt en dus ook activeert op de balans, dan mag je alle onderhoudskosten (100%) als kosten opnemen én de btw daarover terugvragen.
      In het geval dat je de auto privé koopt zijn de onderhoudskosten ook privé en mag je die niet zakelijk opgeven. De btw krijg je dan ook niet terug.

  20. Beste Job,
    Ik denk erover om een Volvo XC 60 op grijs kenteken aan te schaffen. Op de website van de belastingdienst lees ik dat alle ramen tegenwoordig (nieuw?) dicht gelast zouden moeten worden. Ik lees bij enkele garagebedrijven dat ombouwen van dit model tegenwoordig niet meer kan. Klopt dit? Ik zou het auto vermogen als privé aan willen merken zodat ik geen bpm en een lagere wegenbelasting betaal. Kan dit nog? Er staan nl. diverse grijs kenteken auto’s van dit type nog gewoon te koop.
    Mvg. Henry

  21. Hallo,

    Ik ben van plan om een youngtimer op grijs kenteken te kopen en wil het ook prive gaan rijden. Mijn zakelijke km’s zijn wel meer dan 10%.
    Als Zzp’er wat zijn de stappen die ik moet nemen om dit goed te registreren?

    bvd

    ROH

  22. Goeden dag

    Ik wil graag een transporter uit 2005 met dubbele cabine aanschaffen als privé. Ik ga hem min 10 procent van de km voor de zaak gebruiken maar moet ik dat ook bewijzen door een km administratie bij te houden? Ik was niet van plan de zakelijk gereden km aan de zaak te declareren vanwege de rompslomp en het ook niet veel zal zijn. Telt woonwerk verkeer mee als zakelijke ritten om aan de 10 procent te komen?
    Alvast bedankt.

  23. Hallo Job,

    Als zzp’er heb ik een auto dubbelcabine op grijs kenteken. Daarnaast heb ik nog een prive auto.

    Heeft dit nog invloed,voordelen voor de bijtelling?
    Mvg. Michiel

  24. Hallo, met de huidige jong gebruikte occasionprijzen is de youngtimerregeling voor ZZP’ers volgens mij het voordeligste. Tenzij je niet is een 15 jaar oude auto wil rijden. En voor private lease word je de eerste jaren toch afgewezen als startende ZZP’er.

Schrijf een reactie