Zoek naar:

Je bent een zzp’er en wil voor je activiteiten een auto aanschaffen. Koop je deze dan privé óf zet je de zzp-auto op de zaak? Wat betekent dat voor eventuele aftrekposten – en voor het registreren van je privé- of zakelijke kilometers? Belangrijke vragen waar je goed over na moet denken vóór je de keuze maakt om een auto aan te schaffen.

Wat is voordeliger: een zzp-auto op de zaak óf zakelijk rijden in een privé-auto?

Dit is meestal de eerste vraag die je als ondernemer stelt. Echter, deze vraag kan niet eenduidig beantwoord worden. De kosten zijn namelijk geheel afhankelijk van het type auto (bouwjaar en CO2 uitstoot), jo

Dit is meestal de eerste vraag die je jezelf als ondernemer stelt. Deze vraag kan echter niet eenduidig worden beantwoord. De kosten zijn namelijk geheel afhankelijk van het type auto (bouwjaar en CO2-uitstoot), je vermogen en het aantal kilometers dat je van plan bent te gaan rijden.

We geven je hieronder een duidelijk voorbeeld – geïllustreerd in een casus.

Uitleg gaat verder onder de afbeelding.auto op de zaak of privé

Privé-auto: zakelijk rijden

Je kunt géén btw aftrekken over het aanschafbedrag wanneer je ervoor kiest om een auto met je privévermogen aan te schaffen. Je mag wél €0,23 per gereden zakelijke kilometer in aftrek brengen van je winst. Je kunt deze kosten van de zakelijke kilometers van je privé-auto declareren. Dat zorgt ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen over je winst.

Je mag ook btw aftrekken van de onderhouds-, gebruiks- en reparatiekosten voor zover de auto wordt gebruikt voor de belaste omzet. Deze aftrek is helaas niet mogelijk wanneer de auto wordt gebruikt voor privédoeleinden. De bepaling van het privégebruik hangt af van het wel of niet bijhouden van een kilometerregistratie.

Hou je géén kilometerregistratie bij? Dan mag je al het btw op de onderhoudskosten aftrekken, maar corrigeer je aan het eind van het jaar het privégebruik door 1,5% van de cataloguswaarde (inclusief btw) op te geven als verschuldigde btw.

Hou je wél een kilometerregistratie bij? Dan moet uit de rittenadministratie blijken welke kilometers privé en welke kilometers zakelijk waren.

Zzp-auto op de zaak

Een groot voordeel van een zzp-auto op de zaak is dat je al je kosten mag afboeken als zakelijke kosten. Dit zijn autokosten als reparatiekosten, brandstofkosten, onderhoudskosten en verzekeringskosten. Je schrijft de auto ieder jaar af op je balans. Deze mindering in waarde mag je ook meenemen als kosten. De btw op deze kosten kun je terugvragen in je btw-aangifte.

Wat moet ik betalen als ik mijn bedrijfsauto privé gebruik?

Gebruik je de bedrijfsauto ook voor privédoeleinden? Dan betaal je hier belasting over. De Belastingdienst ziet het privé rijden in een auto van de zaak namelijk als een extra inkomstenbron. Je moet zodoende goed bijhouden hoeveel kilometers je privé hebt gereden.

Bijtelling

Een belangrijk aspect dat je niet over het hoofd mag zien wanneer je een auto op de zaak aanschaft: je mag er per jaar slechts 500 kilometer privé mee rijden. Je krijgt anders te maken met een meestal flinke bijtelling.

Dat zit als volgt. Je betaalt in Nederland belasting over je inkomsten. Je auto wordt in dit geval gezien als een extra inkomen. Dit extra inkomen heet bijtelling.

De bijtelling wordt berekend aan de hand van het volgende: 

  • De cataloguswaarde van de auto;
  • Het moment waarop je de auto in gebruik hebt genomen;
  • De energieklasse van je auto;
  • Je jaarinkomen en belastingschijf waarin je valt.

Rij je meer dan 500 kilometer privé? Dan is het bijna altijd voordeliger om de auto privé te rijden. 

Raadpleeg voor een uitgebreid overzicht van de bijtellingen per jaar de website van de Belastingdienst.

Youngtimer-regeling

Koop je een auto van vijftien jaar of ouder – een zogenoemde youngtimer – en zet je deze op de zaak? Dan bedraagt de bijtelling slechts 35% van de waarde van het economisch verkeer – ofwel de dagwaarde. Dit kan bij een youngtimer met een lage dagwaarde erg voordelig uitvallen.

Handmatig bijhouden of automatisch genereren van een kilometerregistratie?

Ongeacht of je nu zakelijk of privé een auto aanschaft: het belang van het nauwkeurig bijhouden van zakelijk of privé gereden ritten is groot. Een rittenregistratie helpt je hierbij. Je kunt dit handmatig bijhouden of automatisch laten genereren.

Het handmatig bijhouden van de gereden privé en zakelijke kilometers is, zeker bij een hoog aantal verschillende ritten per dag, een tijdrovende activiteit. De kans is bovendien groot dat je hier en daar kleine fouten maakt tijdens de registratie. Het gevolg: een boete of een bijtelling.

Een automatische rittenregistratie werkt daarentegen computergestuurd – via een black box in de wagen of een app op je smartphone. Hij houdt nauwkeurig bij hoeveel kilometers je waar en wanneer aflegt. Het enige dat je zelf nog moet doen, is aangeven of de rit zakelijke of privé is gemaakt. Je bespaart hiermee veel tijd aan administratiewerkzaamheden die je als zzp’er zeker beter kunt besteden én je bent gegarandeerd van een sluitende rittenregistratie, mits je een kilometerregistratiesysteem gebruikt dat door de Belastingdienst is goedgekeurd. Systemen die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd, hebben het Keurmerk RSS.

Wil je meer weten over het bijhouden van een rittenadministratie en kilometerregistratie? Lees dan verder in ons artikel over het bijhouden van een kilometerregistratie in Excel.

Wat is ten slotte handiger: zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden hangt af van je persoonlijke omstandigheden en van wat jij nodig hebt. Maak daarom een goede overweging en plaats de verschillende voor- en nadelen goed tegenover elkaar. Je weet alleen dan wat voor jouw situatie het beste is.

Wil je meer weten over de werking van een automatisch kilometerregistratiesysteem? Lees dan verder op de website van RouteVision. Zij bieden goede en relevante informatie over kilometerregistratiesystemen.

Bekijk hier informatie over het openen van een zakelijke rekening.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

2 reacties

  1. Erwin van Boven Antwoord

    Ik mis hier nog de mogelijkheid van het zakelijk aanschaffen van een auto van 15 jaar of ouder.
    In dat geval wordt bijtelling (van 35%) berekend over de marktwaarde i.p.v. de catalogusprijs.
    Een degelijke Duitse auto kan na 15 jaar nog best een paar jaar mee.

    • Hoi Erwin,

      Bedankt voor je reactie, goed opgemerkt dat er inderdaad niets over de zogenoemde youngtimerregeling opgenomen was in dit artikel. Ik heb zojuist wat informatie toegevoegd over deze regeling met een link naar de belastingdienst voor de gehele regeling. Mogelijk wijden wij hier binnenkort nog een heel nieuw artikel aan, deze regeling kan namelijk zeer interessant zijn.

Schrijf een reactie